Teisingumo ministras trečiadienį lankėsi Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitete, kuriame atsakė į Seimo narių klausimus. Be ministro, į posėdį atvyko ir Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo kontrolės skyriaus prokuroras Žydrūnas Radišauskas bei policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

„Labai akivaizdžiai žinau ir norėjau pasakyti, kad visuomenėje išgirstu daug klausimų – keturis, penkis klausimus – į kuriuos prokuratūra, teismai, Vaiko teisių apsaugos tarnyba normaliai neatsako, bet, manau, turėtų atsakyti. Tarkime, apie vadinamąją pedofilijos bylą, kodėl ji neužbaigta, ką veikė kaukėti pareigūnai kambaryje, kodėl niekas nepaklausė mergaitės, su kuo ji nori būti. Mano žiniomis, tai yra klausimai, į kuriuos yra aiškūs, nuoseklūs bei logiški atsakymai, bent jau tiek, kiek aš žinau, nors aš žinau ne viską“, - po posėdžio sakė R.Šimašius.

Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras aiškino, kad specialus posėdis buvo surengtas siekiant paskatinti prokurorus ir policiją greičiau atlikti tyrimus, kurie neduoda ramybės visuomenei.

Kaip žinoma, antstolei bandant įgyvendinti teismo sprendimą ir perduoti D. Kedžio dukrą mamai L. Stankūnaitei, mergaitės seneliai ir teta jos perėmimą sutrukdė klyksmais bei anūkės tampymu. Policijoje dėl policijos pareigūnų neveikimo pradėtas tarnybinis patikrinimas, o Generalinė prokuratūra yra pradėjusi keletą ikiteisminių tyrimų.

„Kokių nors konkrečių rezultatų nesitikėjome ir negavome, nes tebevyksta tyrimas, nors policija sakė turės rezultatus, bet dar viskas eigoje. Antras tikslas buvo parodyti, kad domimės. Be to, reikia visais aspektais visose bylose didinti tempą. Suprantu, kad pareigūnai patys tą supranta, bet mūsų irgi buvo toks paraginimas – reikia sprendimo ir kažkokios informacijos, kurią būtų galima pateikti visuomenei greičiau“, - pasakojo S. Šedbaras.

Posėdyje dalyvavęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas teigė, jog komiteto nariai domėjosi tuo, kas kovo 23 d. įvyko Garliavoje perimant mergaitę. „Šioje vietoje mūsų atsakymas yra toks, kad tarnybinis patikrinimas pradėtas, bet dar nėra baigtas. Jis nemažos apimties“, - teigė R. Požėla, pridūręs, jog patikrinimas turėtų būti baigtas po Velykų.

Prokuroras Ž. Radišauskas savo ruožtu pasakojo, kad Generalinė prokuratūra po nepavykusio mergaitės perėmimo pradėjo šešis ikiteisminius tyrimus.

„Ikiteisminiai tyrimai pradėti bent keli, šeši ikiteisminiai tyrimai, tarp jų ir tyrimas dėl sprendimo nevykdymo, dėl galimo piktnaudžiavimo, nežymaus sveikatos sutrikdymo bei kiti“, - sakė prokuroras.

DELFI primena, kad bandant įvykdyti teismo sprendimą ir perduoti D. Kedžio dukrą mamai L. Stankūnaitei Kedžių namuose kilo grumtynės: mergaitę klykdama įsitvėrė jos močiutė Laimutė Kedienė, ant jų griuvo Audronė Skučienė bei senelis Vytautas Kedys, kurį L. Stankūnaitė savo ruožtu apkaltino stipriai sutrenkus jai veidą.