"Norime sužinoti, ką planuoja Lietuvos valdžia, ir tikimės, kad ji pradės galiausiai dialogą su savo piliečiais, kuriems sakoma, kad viskas daroma jų labui, tačiau kurie viską mato priešingai" - sakė R.Sikorskis.

R.Sikorskis penktadienį sakė, jog Lenkijos premjeras, sekmadienį vykstantis į Lietuvą susitikti su Lietuvos Vyriausybės vadovu Andriumi Kubiliumi ir Lietuvos lenkų atstovais, paskelbs "svarbią iniciatyvą".

Jis pabrėžė, kad lenkų žinybos teiks paramą Lietuvos lenkams. Ministras taip pat sakė, jog artimiausiomis savaitėmis bus skirtas papildomas 1 milijonas zlotų ES šalyse gyvenantiems lenkams, kad jie galėtų steigti visuomenines lenkiškas mokyklas.

Po penktadienį Vilniuje įvykusio lenkų tautinės mažumos mitingo prieš naująjį Švietimo įstatymą, D.Tuskas paskelbė planuojantis sekmadienį atvykti į Lietuvą.

Liepos 1-ąją įsigaliojus naujam Švietimo įstatymui, nuo šių mokslo metų pradinėse ir pagrindinėse mokyklose tautinės mažumos kalba stipriau bus mokoma lietuvių kalbos kaip dalyko. Taip pat visų Lietuvos mokyklų vienuoliktokai mokysis pagal tą pačią lietuvių kalbos ir literatūros bendrąją programą.

Lietuviškai bus dėstomos ir Lietuvos istorijos bei geografijos temos iš istorijos ir geografijos ugdymo programų bei pilietiškumo pagrindai. Visos kitos pamokos, kaip ir anksčiau, vyks gimtosiomis lenkų, rusų, baltarusių ir kitomis tautinių mažumų kalbomis, nebent tėvai ir vaikai pageidautų kai kurių dalykų mokyti lietuviškai.