Ministrė apsilankė Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotajame pėstininkų batalione, kuris nuo šių metų nebebus pavaldus „Geležinio Vilko“ brigadai, o priklausys Pietų regiono operacinei vadavietei ir bus pavaldus kariuomenės Sausumos pajėgų vadui.

Iki šiol Lietuvos kariuomenės struktūra nebuvo orientuota į krašto gynybą. „Pagal Valstybės ginkluotos gynybos koncepciją, kariuomenė turi būti taip organizuota, kad mokėtų derinti savo veiksmus, o jos struktūra turi būti skirta krašto gynybai krizių atveju“, – sakė ministrė.

Iš šio bataliono karių formuojama penkioliktoji Lietuvos karių pamaina misijai Lietuvos vadovaujamoje Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupėje.

Ministrė taip pat atsakė į karių klausimus, susijusius su tarptautinės operacijos Afganistane perspektyva, socialine sritimi ir kt.

„Praėjusiais metais Afganistano valdžia paskelbė, kad Čagčarano miestas ir rajonas pateko į antrąją atsakomybės afganams perdavimo bangą. Tikiuosi, kad šiais metais visa Goro provincija bus paskelbta trečiojoje bangoje. Iki 2013 m. mūsų misija bus orientuota daugiausiai į afganų karių ir vietos policijos mokymą“, – sakė R. Juknevičienė.

Taip pat krašto apsaugos ministrė susitiko su Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-osios rinktinės vadovybe, kuri pristatė rinktinės užduotis, problemas, papasakojo apie bendradarbiavimą su visuomene, organizuojamus renginius ir kt.

R. Juknevičienė pažymėjo, kad nuo š. m. kariams savanoriams atstatoma iki 85 proc. iki krizės galiojusio tarnybinio atlyginimo (palyginti, praėjusiais metais buvo mokama 75 proc. ankstesnio atlyginimo), o nuo 2013 metų planuojama grąžinti iki atlyginimų sumažinimo galiojusią tvarką ir mokėti 100 proc. atitinkamo laipsnio profesinės karo tarnybos kariams pirmaisiais tarnybos metais mokamo tarnybinio atlyginimo.