"Nutarę pažiūrėti, kas dedasi opozicijos mitinge, nespėjus išeiti iš viešbučio iš karto papuolėm į "Omono" pajėgų apsuptį. Nesiskaitė nei su vienu, ar tai buvo moteris, ar vaikas, ar vyresnio amžiaus žmogus, visus stūmė skydais, mušė guminėm lazdom", - pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė vienas rinkimų stebėtojų, Seimo narys Andrius Šedžius.

Jo teigimu, stebėtojai specialiųjų pajėgų nebuvo sumušti tik dėl to, jog juos saugojo Baltarusijos milicija.

"Pamačiau mūsų ambasadorių Edminą Bagdoną, kuris puolė ginti tris merginas. Iš tikrųjų jas mušė guminėm lazdom, bet buvo nustumtas specialiųjų pajėgų. (...) Ambasadorius šaukė, kad čia diplomatai, parlamentarai, niekas į tai nekreipė dėmesio, nežiūrėjo į tarptautinio stebėtojo pažymėjimus. Turbūt vienintelis, kas mus išgelbėjo nuo to žiauraus sumušimo, kad milicijos pareigūnai neleido omonininkams mūsų mušt", - pasakojo Seimo narys.

Įvykių sūkuryje prie to paties viešbučio parlamentarai susidūrė su Baltarusijoje viešėjusia ekspremjere Kazimira Danute Prunskiene, kuri Baltarusijos televizijos laidoje pareiškė rinkimus buvus gerai organizuotus.

"Kada mus mušė, nes mušė ne tik tas studentes, bet ir mus, tuo tarpu prie viešbučio privažiavo "mersedesas", ir iš jo išlipo mūsų gerai žinoma ekspremjerė K.Prunskienė. E.Bagdonas pradėjo šaukti: "Premjere, žiūrėkit, jūsų demokratija!", ir ji nė neatsisukdama bėgo į viešbutį, o prieš tai sėdėjo visą dieną televizijoj ir aiškino, kokia demokratiška šalis yra Baltarusija", - pasakojo A.Šedžius.

Baltarusijos milicija ir specialiųjų pajėgų kariai sekmadienio vakarą panaudojo jėgą, kad išvaikytų didelę demonstraciją prieš A.Lukašenkos perrinkimą, ir suėmė šimtus protestuotojų bei septynis opozicijos iškeltus kandidatus.

Neramumus galėjo kelti infiltruoti Baltarusijos pareigūnai

Lietuvos parlamentarai sako turintys žinių, kad neramumus galimai kėlė į protestuotojų minią infiltruoti Baltarusijos pareigūnai.

"Šiuo metu turime pagrindo manyti, kad įsiveržimas į Vyriausybės rūmus buvo išprovokuotas pačios administracijos, yra žinių, kad tai buvo vykdoma ant milicininkų uniformos tik striukes užsimetusių milicijos darbuotojų", - kitoje pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė parlamentaras Mantas Adomėnas.

Rinkimus stebėjusios delegacijos atstovai patys nematė, kas daužė Vyriausybės rūmų langus, tačiau sakė vėliau, jau išvaikius demonstraciją, matę civiliais rūbais apsirengusius informatorius, kurie milicijai rodė, kuria kryptimi nubėgo protesto dalyviai.

"Į protestuotojų minią buvo infiltruoti žmonės, kurie skundė, parodė, kas kur vyksta", - sakė A.Šedžius. Jis taip pat tvirtino, jog Lietuvos delegacijos sutikti studentai tvirtinę, jog vienas alternatyvių kandidatų Andrejus Sanikovas ragino nepasiduoti provokacijoms.

"Pirmas dalykas, tie studentai pasakė visi, kad A.Sanikovas jiems liepė stovėti ramiai ir nepasiduoti provokacijoms".

Lietuva pareiškė susirūpinimą dėl smurto prieš demonstrantus ir teigė nepritarianti neproporcingiems Baltarusijos jėgos struktūrų veiksmams. 

A.Lukašenka sekmadienį buvo perrinktas ketvirtai kadencijai. Oficialių pareigūnų teigimu, už jį balsavo daugiau nei trys ketvirtadaliai rinkėjų.