Kaip DELFI jau skelbė, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ne juokais susirūpino dėl išankstinio balsavimo Trakų savivaldybėje. Rasta daugybė vokų su pažeistomis plombomis, o į Trakų apylinkes nuvykęs VRK narys Jonas Udris DELFI informavo, kad vokų patikrinimas šešėlį meta būtent ant liberalų.

„Vienoje iš Trakų apylinkių, kur man teko dalyvauti, probleminius vokus atidarėme – iš 110 tokių vokų 13 iš karto buvo negaliojantys, kadangi buvo be rinkėjo kortelių arba biuletenis buvo neįdėtas į vidinį voką. (…) Negaliu pasakyti, kad vidiniai vokai buvo plėšyti ar dar kas nors su jais daryta. Bet rezultatai rodo įdomius dalykus“, - pasakojo J. Udris.

Pasak jo, tikrintoje apylinkėje socdemai ir liberalai gavo panašų kiekį balsų, o įtarimą sukėlusiuose vokuose – visiškai kitokios tendencijos.

„Išankstinio balsavimo vokuose Liberalų sąjūdis dominuoja absoliučiai. Atmetus rastus negaliojančius keliolika biuletenių, už Liberalų sąjūdį buvo 62“, - tęsė J. Udris. Dar daugiau – per 70 biuletenių – mero rinkimuose parėmė liberalų kandidatę Editą Rudelienę.

VRK narys taip pat parodė šūsnį identiškų biuletenių – ta pati partija, tie patys 4 numeriai pirmumo balsų laukeliuose, penktas langelis visur tuščias. Labai vargiai tikėtinas sutapimas išankstiniame balsavime. Ir ne vienintelis.

„9 biuleteniai – su visiškai identiškais skaičiais. 8 biuleteniai – kur sutampa beveik viskas. Pasirodo, realu“, - ironizavo J. Udris.

Paklaustas, ar šiai tendencijai pasitvirtinus ir kitose Trakų rinkimų apylinkėse teks anuliuoti rinkimų rezultatus, VRK narys į prognozes nebuvo linkęs leistis, bet priminė, kad Konstitucinis Teismas tam uždegė žalią šviesą po 2012 m. Seimo rinkimų rezultatų perrašymo, kai dėl balsų pirkimo nukentėjo Darbo partija.

KT 2012 m. pakankamai aiškiai nurodė VRK kompetenciją, kuri išplaukia iš VRK įstatymo. Mes turime teisę spręsti tokius klausimus iš esmės – ryžtingai ir atsakingai, matydami rimtą tendenciją, kad buvo klastojami rinkimų rezultatai arba iškreipiama rinkėjų valia“, - naktį iš sekmadienio į pirmadienį sakė J. Udris.