Aukštai vertindamas žiniasklaidos teisę reikšti nuomonę apie politikų veiklą bei jos svarbą demokratijos raidai, Gediminas Vagnorius apgailestauja dėl "Respublikos" savininkų valdomų spaudos puslapių panaudojimo įstatymams prieštaraujančiai veiklai, siekiant tenkinti asmeninius ar grupinius interesus.

Vilniaus m. apylinkės ir apygardos teismai pripažino, o Aukščiausiasis teismas praėjusių metų pabaigoje patvirtino, kad dienraštis "Respublika" paskelbė tikrovės neatitinkančias žinias esą Gediminas Vagnorius, būdamas Ministru Pirmininku, iš biudžeto skyrė "Lietuvos rytui" milijonus litų, buvo asmeniškai suinteresuotas paremti šio dienraščio vadovus, bei suteikė malonių verslininkui B. Gudeliui.

Praeitų metų lapkričio 22 d. galutinėje Aukščiausiojo teismo nutartyje, patvirtintas Vilniaus m. antrojo apylinkės teismo sprendimas dėl dienraštyje "Respublika" 1999 metų vasarą paskelbtų tikrovės neatitinkančių žinių apie tai, kad "Vyriausybei skirstant lėšas krepšinio klubams, tuometinis Ministras pirmininkas G. Vagnorius asmeniškai buvo suinteresuotas finansiškai paremti dienraščio "Lietuvos rytas vadovus".

Praeitų metų lapkričio 15 d. teismo nutartyje pripažįstama, jog dienraštis "Respublika" 1999 birželį skelbė dar vieną melagingą žinią, esą G. Vagnorius iš biudžeto "Lietuvos rytui" skyrė 2650000 litų. Trečioje praeitų metų spalio 30 d. nutartyje teismas patvirtino, kad "Respublika" paskelbė melagingas žinias apie tariamas malones verslininkui B. Gudeliui.

Niekuo nepagrįsti prasimanymai, esą G. Vagnorius verslininkui B. Gudeliui sudarė sąlygas įsigyti kelis sandėlius Gedimino prospekte ir "duty free" parduotuvę, tariamai suteikė jam mokesčių ir kitas lengvatas. Teismai įpareigojo "Respubliką" šias melagingas žinias paneigti be jokių komentarų ir tuo pačiu būdu, kaip jos buvo skelbtos.

Beje, ir ankstesniais metais teismas nagrinėdamas ekspremjero G. Vagnoriaus civilinius ieškinius "Respublikai", visose keltose bylose yra pripažinęs, kad skelbtos publikacijos neatitinka tikrovės. Taigi iš aštuonių keltų ieškinių visuose aštuoniuose bylose teismas nustatė, kad dienraštis "Respublika" skelbė melagingas žinias. Kiti pateikti ieškiniai dar nagrinėjami.