„Inicijuoti referendumus yra konstitucinė 300 tūkst. Lietuvos piliečių teisė, manau, kad kvestionuoti tos teisės demokratinėje valstybėje mes negalime. O rezultatai yra tokie, kokių buvo galima tikėtis - nieko naujo neįvyko, nieko naujo šitie rezultatai neparodė“, - antradienį interviu „Žinių radijui“ sakė vyriausioji Prezidentės patarėja Jovita Neliupšienė.

Jovita Neliupšienė
J. Neliupšienė teigia, kad referendumo žlugimą lėmė tai, kad visi klausimai dėl žemės pardavimo buvo išspręsti saugiklių įstatymu.

Kaip jau skelbta, referendumas dėl rekordiškai menko rinkėjų aktyvumo neįvyko, o jo teikta nuostata nepriimta. VRK suskaičiuoti duomenys iš 2004 rinkimų apylinkių rodo, kad sekmadienį savo balsus atidavė tik 14,97 proc. šalies rinkėjų. Kad referendumas įvyktų, reikėjo didesnio nei 50 proc. rinkėjų aktyvumo.

Privalomasis referendumas buvo surengtas dėl Lietuvos Respublikos Konstitucijos 9, 47 ir 147 straipsnių keitimo. Buvo siūloma uždrausti žemės pardavimą užsieniečiams, įteisinti, kad referendumu priimti sprendimai galėtų būti keičiami tik referendumu, kad rengti referendumui užtektų 100 tūkst. piliečių parašų vietoj dabar reikalaujamų 300 tūkst. ir kad sumanymą keisti ar papildyti Konstituciją turėtų teisę pateikti Seimui ne mažiau kaip ketvirtadalis parlamentarų, arba ne mažiau kaip 100 tūkst. Lietuvos piliečių, turinčių rinkimų teisę.