Ga­li­my­bės nu­mal­šin­ti al­kio lab­da­ros val­gyk­lo­se ne­tu­rin­tys be­na­miai siau­bia mais­to pre­kių len­ty­nas. Sa­vait­raš­tis „Šiau­liai plius“ iš­siaiš­ki­no, kad gra­žią ini­cia­ty­vą pa­mai­tin­ti var­guo­lius bergž­džiai ban­do­ma įgy­ven­din­ti ne vie­ne­rius me­tus.

Lab­da­ros val­gyk­los ne­si­se­ka įsteig­ti

Į Rad­vi­liš­kio kraš­to žmo­nių su ne­ga­le są­jun­gos va­do­vės Ari­mal­dos Bru­nie­nės įstai­gą, ku­rio­je lai­ki­nai be­na­miams tei­kia­ma nak­vy­nė, ret­kar­čiais iš po­li­ci­jos at­ke­liau­ja laiš­kai. „Dėl va­gys­čių iš par­duo­tu­vių. Jie no­ri val­gy­ti“, – tei­gia A. Bru­nie­nė. Anot jos, to­kios va­gys­tės at­ve­ria ir gi­lią pikt­žaiz­dę.

„Pas mus nė­ra lab­da­ros val­gyk­los. Ne vie­ne­rius me­tus ra­šau pro­jek­tus, bet vis kas nors pa­ki­ša ko­ją“, – tei­gia Rad­vi­liš­kio kraš­to žmo­nių su ne­ga­le są­jun­gos va­do­vė. Rei­kia­mos pa­tal­pos, įran­ga ir vis­kas, ko rei­kia lab­da­ros val­gyk­lai, jos va­do­vau­ja­mo­je įstai­go­je yra.

Pa­sak A. Bru­nie­nės, pa­sta­rą­jį kar­tą pro­jek­te dėl lab­da­ros val­gyk­los rei­kė­jo nu­ro­dy­ti dar­buo­to­jų skai­čių, bet ji su­si­lai­kė. „Iš ko jiems mo­kė­si al­gas?“ – klau­sia ji. Biu­rok­ra­ti­niai rei­ka­lai su Rad­vi­liš­kio ra­jo­no val­di­nin­kais jai lei­džia ma­ny­ti, kad tai, kas vy­ko įstei­gus pir­tį, ga­li nu­tik­ti ir at­si­ra­dus lab­da­ros val­gyk­lai

„Pir­tį įren­gė­me, džiau­gė­si, bet si­tua­ci­ja to­kia, kad pir­ma rei­kia nu­pirk­ti, o po to at­si­skai­to­ma. Te­ko tu­rė­ti ir 5 tūks­tan­čių li­tų įsi­sko­li­ni­mą už šil­dy­mą. Bu­vo gra­si­na­ma net jį at­jung­ti“, – pri­si­me­na A. Bru­nie­nė. Anot jos, taip, kaip no­rė­ta pir­ties, no­rė­ta ir lab­da­ros val­gyk­los. „Tai ge­rai, da­ro­me“, – sa­ky­da­vo man Sa­vi­val­dy­bė­je, bet kei­tė­si val­džia ir ge­ros ini­cia­ty­vos nu­slo­po. Fi­nan­si­nės pa­gal­bos ne­siū­lė“, – tei­gė ji.

Rad­vi­liš­kio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­jos pa­rei­gas lai­ki­nai ei­nan­ti val­di­nin­kė tei­gė, kad apie idė­ją Rad­vi­liš­ky­je steig­ti lab­da­ros val­gyk­lą nie­ko nė­ra gir­dė­ju­si. Me­ras Da­rius Bra­zys pri­si­mi­nė, jog kal­bos dėl lab­da­ros val­gyk­los vi­rė prieš pen­ke­rius me­tus.

„Mes neat­si­sa­ko­me min­ties, kad lab­da­ros val­gyk­la bū­tų. Ne mi­li­jo­ną kai­nuo­ja, bet dar rei­kia ati­dirb­ti mo­de­lį“, – ža­dė­jo D. Bra­zys. Anot jo, kol kas var­guo­lių al­kio bė­dos spren­džia­mos mė­ne­si­niu mais­to da­vi­niu.

Par­duo­tu­vė­se – be­na­mių ant­plū­dis

Pas­ta­ruo­ju me­tu į par­duo­tu­vės plūs­ta vis dau­giau išal­ku­sių be­na­mių. Kal­bin­tų mais­to pre­kių par­duo­tu­vių at­sto­vai tei­gė, jog nuo­la­ti­nės gy­ve­na­mo­sios vie­tos ne­tu­rin­tys žmo­nės siau­bia jų par­duo­tu­ves.

„Šmi­ri­nė­ja duo­nos ar mė­sos sky­riu­je, ne­ven­gia už­suk­ti ir sal­du­my­nų ar į ki­še­nę įsi­mes­ti ko­kią dar­žo­vę“, – var­di­jo sa­vi­tar­nos par­duo­tu­vės at­sto­vas.

Ki­tos par­duo­tu­vės dar­buo­to­jai tei­gė, jog be­na­miai ren­ka­si pa­na­šius pro­duk­tus. „Kar­tais pa­sii­ma ir kon­ser­vų. Pa­me­nu ne vie­ną at­ve­jį, kai tie­siog par­duo­tu­vė­je pra­da­rę skar­di­nę val­gė iš jos pirš­tais“, – pa­sa­ko­jo par­duo­tu­vės dar­buo­to­jas.

Rea­li va­gys­čių iš par­duo­tu­vių sta­tis­ti­ka po­li­ci­jai grei­čiau­siai nė­ra ži­no­ma, nes kal­bin­ti par­duo­tu­vių at­sto­vai tei­gia dėl smul­kių va­gys­čių po­li­ci­jos ne­var­gi­nan­tys.

„Kam jos, jei iš to­kių žmo­nių nie­ko nei­šieš­ko­si?“ – klau­sė par­duo­tu­vės at­sto­vas. Jo nuo­mo­ne, ge­riau­sia ap­sau­ga nuo išal­ku­sių be­na­mių – aky­las ap­sau­gos dar­buo­to­jų dar­bas. „Ži­no­ma, pa­ts ge­riau­sias spren­di­mas bū­tų so­cia­li­nių bė­dų spren­di­mas, bet tai men­kai pri­klau­so nuo mū­sų va­lios“, – ma­no jis.