Po kiek daugiau nei pusvalandį trukusio pokalbio Prezidentūra akcentuoja, kad R. Šimašius turi iš esmės keisti Vilniaus valdymą.

„Vilnius svarbus ne tik vilniečiams. Jis svarbus visai valstybei“, - žurnalistams teigė prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė, pridurdama, kad dabartinė Vilniaus savivaldybė yra „neūkiškumo pavyzdys“.

Pasak jos, D. Grybauskaitė akcentavo, kad nauja Vilniaus valdžia „nuo pirmos dienos“ turi ieškoti galimybių miesto finansinės padėties stabilizavimo galimybių bei paviešinti galimai neteisėtus kadenciją baigiančios Vilniaus valdžios sandorius.

„Naujajam merui reikėtų audituoti ir paviešinti visus neteisėtus, nuostolingus ar rizinkus savivaldybės sandorius. Taip pat ypatingas dėmesys turi būti skiriamas viešųjų pirkimų skaidrumui. Konkurencija turi spręsti – o ne interesai ar kyšiai“, - kalbėjo D. Ulbinaitė.

Sykiu D. Grybauskaitė ragina depolitizuoti Vilniaus savivaldybės įmonių valdymą – esą čia yra dideli finansiniai ištekliai, ką parodo ir elementari statistika.

„Būtina depolitizuoti įmonių valdybas ir administraciją. Tai galėtų tapti ir papildomomis pajamomis. (…) Pernai Klaipėda iš savivaldybės įmonių mokamų dividendų savo biudžetą papildė 1,7 mln. eurų, kai sostinė – praktiškai 17 kartų mažiau“, - sakė D. Ulbinaitė.

Be to, Prezidentūra užsimena remianti būsimosios Vilniaus valdžios nusiteikimą atsisakyti avialinijų „Air Lituanica“ išlaikymo.

„Savivalda neturi lįsti į finansinį avantiūrizmą ir tikėtis, kad valstybė prisiims už tai atsakomybę“, - sakė D. Ulbinaitė.

R. Šimašius: Vilnius yra finansinis „minų laukas“

Išrinktasis Vilniaus meras R. Šimašius žurnalistams teigė, jog Vilniaus savivaldybę perima kaip „minų lauką“ ir tikisi ne vieno nemalonaus siurprizo.

„Ir skaidrumo dalykus, ir efektyvumo padidinimą, ir visus kitus klausimus pavyks išspręsti. Suvokdamas, kad Vilniaus finansinė duobė ir finansinis minų laukas, kuriame esame, yra iš tikrųjų sunkus iššūkis, ir suvokdamas, kad efektyvus tvarkymasis ir skaidrumas gali išspręsti didžiąją dalį galbūt problemų, bet ne visas – esu tikras, kad (…) atgavus pasitikėjimą kreditorių akyse, centrinės valdžios institucijų akyse, Vilnius galės tikėtis ir adekvačios gyventojų pajamų mokesčio dalies, ir kitų aspektų dėl sklandaus visų institucių darbo. Tikrai matau, kad Vilnius turi gerą perspektyvą“, - kalbėjo R. Šimašius.

Sostinės aparato depolitizavimą R. Šimašius ketina pradėti nuo savivaldybės administracijos. Čia išrinktasis meras kartoja ieškantis nepartinio, su verslo valdymu geriau susipažinusio administracijos vadovo.

Paklaustas, ar tai reiškia, kad socialdemokratas Valentinas Miltiernis nebevadovaus „Vilniaus vandenims“, būsimasis meras pareiškė, kad depolitizuoti sieks miesto įmonių valdybas, kurios ir spręs vadovybės klausimus.

„Mano tikslas yra dar šį pavasarį suformuoti labai aiškią tvarką. (…) Vadovų parinkimas yra valdybos kompetencija“, - aiškino R. Šimašius, pridurdamas, jog ir pats neketina kištis į miesto įmonių valdymą sakant, kad „tas tinka arba tas netinka“.

„Pirmas tikslas yra suefektyvinti Vilniaus viešojo transporto įmonę. Tai, visų pirma, matau, per keleivių skaičiaus padidinimą, skaidresnį, efektyvesnį valdymą“, - sakė R. Šimašius.

Sykiu jis laikosi pozicijos, kad privatūs vežėjai turi būti sugrąžinti į transporto sistemą – esą tokia konkurencija yra geriausias būdas parodyti, kiek efektyviai veikia savivaldybės transporto sistema.

Tęsdamas viešojo transporto temą, Vilniaus meras pabrėžė, jog miesto transportas dažnai asocijuojasi su prastu kvapu ir kitais nemaloniais pojūčiais – esą tai viena priežasčių, dėl kurių viduriniosios klasės vilniečiai ne itin mielai naudojasi autobusais bei troleibusais.

„Natūralu, kad jie nori atsisėsti ir į padorų viešąjį transportą“, - sakė R. Šimašius.

DELFI primena, jog R. Šimašius prie Vilniaus vairo keičia Artūrą Zuoką, kurį ryškia persvara nurungė tiesioginiuose rinkimuose. R. Šimašiaus vedini liberalai taip pat nugalėjo savivaldos rinkimuose.