Šiuo metu Vyriausybės pateiktos Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos svarstomos Seime. Dėl kai kurių siūlomų ribojimų visuomenėje kilo didžiulis nepasitenkinimas. Antradienį prie Seimo surengtas didžiulis koncertas „Laisvė rokenrolui“.

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis ir socialdemokratų vadovas Gintautas Paluckas žada paramą Seime kai kuriems valstiečių siūlymams, tačiau daliai, pavyzdžiui, draudimui prekiauti alkoholiu lauko kavinėse, pritarti nežada. Socialdemokratai taip pat priešinsis siūlymui leisti prekybą alkoholiu tik nuo 20 metų.

K. Karbauskis atsitraukti neketina. Pasak K. Karbauskio, tai, kas siūloma, jau yra kompromisinis variantas: partijos rinkiminė programa buvo dar griežtesnė.

„Tie išsireiškimai, „sveiko proto“ ar nesveiko, tiesiog yra maivymasis prieš kažkokią auditoriją. Iš tikrųjų situacija yra tragiška, jeigu žiūrėsime į mūsų suvartojamą alkoholio kiekį, vyrai, kurie dabar daug šneka, tiesiog nejaučia atsakomybės, patys nesupranta, kad visi siūlymai, kurie mūsų pateikti, yra Pasaulio sveikatos organizacijos, nė vienas nėra perteklinis“, – DELFI kalbėjo R. Karbauskis.

Jo aiškinimu, ribojimai liestų renginius, kuriuose nėra jokios kontrolės, kuriuose „šimtai vargšų policininkų“ turi gaudyti žmones, absoliučiai pažeidinėjančius viešąją tvarką. R. Karbauskio teigimu, 12 savivaldybių jau išbandė renginius be alkoholio ir nenorėtų grįžti atgal – esą niekas nebankrutavo, o norintys išgeria namuose. Politiko tvirtinimu, nereikia švenčių paversti girdyklomis.

„Suprantu, kad šie du jauni partijų lyderiai, matyt, mėgsta popsą, roką, pagal nuotaiką staiga pamiršta, ką patys siūlė, pamiršta, ką šnekėjo po Saviečiuose nuskandintų vaikų. Vyrai šioje vietoje džiazuoja, jie nesupranta ir nesigilina“, – tai, kad G. Paluckas ir G. Landsbergis pritaria ne visiems siūlymams, širsta R. Karbauskis.

Taip esą siekiama patikti tai visuomenės daliai, kuri akcijos prie Seimo metu ragino legalizuoti marichuaną.

„Aš šiandien esu tikras, kad sugebėsime priimti Vyriausybės pateiktus ir komiteto patvirtintus sprendimus nežiūrint į partijų lyderių pareiškimus viešojoje erdvėje. Tai mums bus labai svarbu. Aš atvirai tą pasakiau ir tą galiu pakartoti – ir koalicijos likimas gali priklausyti nuo šio balsavimo. Nes tai didelė atsakomybė. Tai ne susitarimo, o atsakomybės klausimas“, – kalbėjo LVŽS lyderis.

Pasak R. Karbauskio, reikalingas kompleksinis sprendimas: neįmanoma, atmetus tris, priimti vieno sprendimo. „Jeigu socialdemokratai nepritars, šis klausimas gali iškilti, nes mes tada paprasčiausiai nesuprantame. Tai juk įrašyta Vyriausybės programoje“, – apie grėsmę koalicijos stabilumui perspėja LVŽS frakcijos seniūnas.

G. Paluckas: daliai valstiečių siūlymų nepritaria beveik visi

Ketvirtadienį posėdžiavęs socialdemokratų prezidiumas pasiūlė frakcijos nariams nepritarti siūlymui kelti alkoholio pardavimo amžių iki 20 metų, taip pat skirtingus reikalavimus taikyti prekybai mokamuose ir nemokamuose renginiuose bei draudimui prekiauti lauko kavinėse.
Ramūnas Karbauskis, Gintautas Paluckas ir Juozas Olekas

„Aš manau, dėl to sutars ir daugiau frakcijų. Yra 20 proc. siūlymų, kuriems nepritaria beveik visi, o 80 proc., matyt, visi sutaria. Matyt, reikėtų koncentruotis į tai, ką sutariame ir, matyt, bendru sutarimu, arba absoliučia balsų dauguma būtų pritarta, o dėl to, ko nesutariame, palikime atskirai ateinančiam laikotarpiui“, – DELFI kalbėjo G. Paluckas.

Socialdemokratų vedlys sako, kad visuomenės pasipiktinimas kilo, kada buvo paviešintas žalias, net koalicijoje neaptartas projektas. Po to sekė komentarai, siūlymų teikimas, visuomenėje kilo ažiotažas. „Buvo išmestas visas spektras maksimalių apribojimų. Manau, net patys rengėjai nesitikėjo, kad viskam bus pritarta. Politiką galima daryti šitaip, bet galima ir šiek tiek konstruktyviau,“ – koalicijos partnerius kritikuoja G. Paluckas.

G. Landsbergis: tai asmeninė R. Karbauskio kova

Tėvynės Sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) penktadienį įregistravo savas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas. Kaip jau skelbė anksčiau, frakcija pasirengusi palaikyti alkoholio pardavimo laiko ribojimą, alkoholio reklamos ribojimo griežtinimą, tačiau nepritaria, kad tokios reklamos draudimas turėtų būti absoliutus.
Gabrielius Landsbergis

Konservatoriai neketina pritarti alkoholio prekybos draudimui lauko kavinėse ir draudimui alkoholiu prekiauti nemokamuose renginiuose, pavyzdžiui, miestų šventėse. Tai siūloma leisti ir toliau daryti pačioms savivaldybėms. TS-LKD frakcija taip pat negali pritarti „tokiems nelogiškiems siūlymams kaip draudimui gabenti ir laikyti alkoholį viešose vietose viešai matomoje pakuotėje“. Konservatoriams abejonių kyla ir dėl alkoholio pardavimo amžiaus didinimo iki 20 metų.

„Manau, tai kompromisinis dokumentas, jį galėtų palaikyti beveik visos frakcijos. Daugiau mažiau dėl visko derėtasi Seime, pozicijos daug kur sutampa. Vienu klausimu nuomonės greičiausiai išsiskirs – dėl amžiaus. Mes siūlome atsitraukti nuo valstiečių siūlomos 20 metų nuostatos, siūlome kompromisinį variantą, kuris skirstytų pagal stiprumą“, – DELFI aiškino TS-LKD lyderis G. Landsbergis.

Pagal šį siūlymą, 18-20 metų amžiaus asmenims būtų parduodamas iki 16 laipsnių stiprumo alkoholis.

G. Landsbergio vertinimu, iš esmės visos partijos pritaria prekybos alkoholiu laiko ribojimui, taip pat sutaria dėl „išmintingų reklamos ribojimų“.

Jei visos partijos ribojimams pritars, kodėl purkštavo valstiečiai žalieji?

„Man sunku paaiškinti. Nesupratau vakar premjero pasisakymo, jis pasakė, kad pritartų liberalesnei versijai. Tai gal ir jis balsuos už mūsų pasiūlymą? Aš manau, tai yra R. Karbauskio asmeninė kova, principų parodymas, galbūt netgi jo paskutinė citadelė, kurią jis bandė išsaugoti. Tačiau taip nevyksta – negali treptelėti koja ir laukti, kad visas Seimas išsirikiuos, balsuos už tavo pataisas. Tada, aišku, bandė kaltinti mus, visaip dergtis, bet tai irgi nepadeda, nes tiesa yra šioje pusėje“, – sako G. Landsbergis.

A. Katauskas: valstiečiai žalieji įsprausti į kampą

Viešųjų ryšių specialistas Arijus Katauskas pastebi, kad iki šiol kovą alkoholio vartojimui buvo paskelbę konservatoriai. Dabar šią retoriką perėmė LVŽS. Viešai kalbantys valstiečių žaliųjų politikai šia tema iš karto užėmė labai kategoriškas pozicijas.

„Mano nuomone, oponentai, su visa laisve rokenrolui, dabartiniame mūšyje švenčia pergalę prieš žaliuosius. Tai, ką siūlo konservatoriai, socialdemokratai yra akivaizdus parodymas, į kokį kampą save įstūmė žalieji. Jeigu jie nepritartų nors daliniam konservatorių arba socialdemokratų siūlomam ribojimui, neabejoju, bus keliamas klausimas, kad imituojama veikla ir reali kova su alkoholiu. Tą G. Landsbergis ir socialdemokratai tikrai iškomunikuos.

Jeigu valstiečiai tai palaikys, jiems teks pripažinti, kad pradiniai pasiūlymai buvo pakankamai inertiški, radikalūs. Jie dar turės pripažinti, kad šiame komunikaciniame mūšyje pralaimėjo. Realiai dabartinėje situacijoje socialdemokratai ir konservatoriai akivaizdžiai naudojasi žaliųjų pozicijos silpnumu“, – aiškina A. Katauskas.

A. Katausko vertinimu, kategoriška valstiečių žaliųjų pozicija aktyvavo oponentus ir kai tik žalieji karą pralaimi, iškart praranda vieną svarbiausių žinučių, su kuria laimėjo rinkimus.

Dabar, mano jis, puiki proga pergalę pasiekti naujam socialdemokratų lyderiui G. Paluckui. Tuo metu konservatoriai, A. Katausko manymu, savo ruožtu siekia parodyti, kad valstiečiai žalieji peržengė sveiko proto ribas.