Prokurorai bei Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atstovai sako, nepakako duomenų, kurie leistų patraukti politikus baudžiamojon atsakomybėn. Dabar teisėsauga „Ričardą Malinauską ir kitų spaudoje minimus politikus“ atiduoda į Etikos sargų rankas.

Nors tyrimas ir buvo nutrauktas, prokurorai siekia, kad Vijūnėlės dvaras būtų nugriautas.

„Galiu pasakyti, kad bus siekiama, kad toks objektas būtų nugriautas, kad ateityje nekiltų noras pažeidinėti įstatymus (…). Kaip žinote, tiriant aplinkybes buvo gauta duomenų, buvo gauta duomenų apie galimai padarytą dar vieną nusikaltimą – neteisėtą praturtėjimą. Praėjusią savaitę FNTT buvo pradėtas tyrimas. Tuo tarpu kitoje dalyje – dėl piktnaudžiavimo – ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Jei kyla įtarimų dėl kai kurių politikų etikos pažeidimų, tai ši informacija bus pateikta VTEK ir Seimo Antikorupcijos komisijai“, - sako Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Tomas Staniulis

“Toks sprendimas buvo priimtas po beveik 3 mėnesių tyrimo. Buvo apklausta 16 asmenų, ištirta daugybė dokumentų, duomenys susisteminti ir nustatyta, kad nebuvo nusikalstamos veikos požymių. Tačiau gauta duomenų, kad tam tikri asmenys, būdami asmeniškai suinteresuoti dėl pastato įteisinimo, bendravo su kai kuriais politikais dėl skubesnio įstatymo priėmimo. Suprantu, kad visuomenėje tai sukėlė pasipiktinimą, tačiau duomenų apie nusikalstamą veiką negauta“, - teigia prokuroras Valentinas Alekna

“STT Kauno valdyboje gavus duomenų apie galimą nusikalstamą veiką buvo pradėtas tyrimas. Buvo tiriamos aplinkybės, dėl galimo poveikio. Tokios apimties tyrimas buvo atliktas per gan trumpą laiką – tris mėnesius. To, ką pavyko nustatyti, nepavyko veiklos vertinti kaip nusikaltimo“, - teigia Specialiųjų tyrimų tarnybos Kauno valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Linas Burdulis.

Konstatuota, kad veiksmai „nėra tokie pavojingi, kad užtrauktų baudžiamąją atsakomybę“.

Teisėsauga pranešė nutraukusi ikiteisminį tyrimą, kuriame aiškinosi galimą neteisėtą poveikį rengiant Vyriausybės nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo, tačiau žada tirti lėšų, už kurias pirktas namas Druskininkuose, kilmę.

Prokuratūra teigia, kad suinteresuotų „tam tikrų asmenų“ bendravimas su politikais dėl skubesnio Vyriausybės nutarimo priėmimo negali būti laikomas nusikalstama veikla. Įvertinti šias aplinkybes prokurorai pasiūlė Vyriausios tarnybinės etikos komisijai bei Seimo Antikorupcijos komisijai.

Druskininkų meras socialdemokratas Ričardas Malinauskas pripažįsta, kad yra skambinęs aplinkos ministrui „tvarkiečiui“ Kęstučiui Trečiokui dėl Vyriausybėje tuomet dar rengiamo nutarimo, kuriuo buvo panaikintas kurortinių zonų reglamentavimas. Abu šie politikai tyrime buvo apklausti specialiaisiais liudytojais.

Teismas Vyriausybės nutarimą yra įvertinęs kaip papildomą motyvą pripažįstant teisėtais institucijų sprendimus dėl pastato statybos. Prokuratūra yra apskundusi teismo sprendimą, kuriuo buvo atsisakyta tenkinti prokuratūros reikalavimus, įskaitant ir reikalavimą nugriauti Vijūnėlės parke namą.

Prokuratūra antradienį taip pat pranešė, kad atliekamas kitas ikiteisminis tyrimas dėl pinigų, už kuriuos pirktas pastatas, kilmės. Tyrimo metu bus siekiama išsiaiškinti lėšų, kuriomis buvo įsigytas Druskininkuose pastatytas gyvenamasis namas Vijūnėlės parke, kilmę. Seimo Antikorupcijos komisija yra išsiaiškinusi, jog vadinamasis Vijūnėlės dvaras buvo įsigytas už 600 tūkst. litų. Jo dabartinis savininkas verslininkas Žilvinas Povilonis yra patvirtinęs, jog šį turtą įsigijo atsiskaitydamas grynaisiais pinigais.