Kol kas orai permainingi

Žadama, kad ketvirtadienio dieną temperatūra kils iki 4 laipsnių šilumos. Naktį 1-4 laipsniai.

Penktadienio naktį numatoma -1-0 laipsnių temperatūra. Penktadienio dieną numatoma 1-3 laipsniai šilumos. Taip pat penktadienį numatoma kritulių.

Savaitgalį numatoma nuo -7 iki 1 laipsnių. Pirmadienį vėl žadama pliusinė 3-4 laipsnių temperatūra.

Kovas ir balandis prognozuojami šiltesni už normą

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba Klimatologijos skyriaus vedėjas Donatas Valiukas DELFI teigia, kad kovo ir balandžio mėnesiai turėtų būti šiltesni už normą. Tačiau tikrojo pavasario dar teks palūkėti, nes dėl klimato kaitos ilgiau tęsiasi pilkas ir permainingas laikotarpis.

„Kiekvieną kartą tarsi norisi pradėti nuo to, kad ilgalaikės prognozės nėra labai patikimos, pasitvirtinimas, truputį virš 50 procentų. Tiesa, tai, kas buvo prognozuota žiemai, tvirtinasi gana neblogai.

Jeigu apie pavasarį, kol kas prognozuojama, kad kovas bus 1-2 laipsniais šiltesnis nei yra įprastai. O tas įprastai yra 0,4 laipsnio, o balandis taip pat iki pusės laipsnio šiltesnis“, - kalbėjo D. Valiukas.

Pavasaris ateis kovui įsibėgėjus

Paklaustas, ar jei kovo mėnesis bus šiltesnis, galima sakyti, kad pavasaris bus ankstyvas, klimatologas teigė, kad to dar negalima teigti: „Iš tiesų negalima taip sakyti, jeigu pažiūrėtumėm daugiametes statistikas, pavasaris yra tada, kai vidutinė oro temperatūra tampa aukštesnė negu nulis laipsnių. Lietuvoje vidutiniškai tai labai nevienodai įvyksta. Pajūryje kažkur apie kovo 5 dieną, vidurio Lietuvoje – kovo 10-15 dienomis, o rytų Lietuvoje tik apie kovo 20 dieną. Paskutiniais metais vyksta klimato šiltėjimas ir tas pavasaris prasideda vis anksčiau, neskaitant 2013 metų pavasario, kuris buvo labai vėlyvas.

Bendra mėnesio tendencija nedaug gali parodyti. Prisiminus praėjusį sausį, jo vidutinė temperatūra buvo artima daugiametėm normom, tačiau dešimtadieniai buvo skirtingi. Pirmasis: keliais laipsniais šaltesnis nei įprastai, antrasis vidutinis, trečiasis šiltesnis ir taip gaunamas vidurkis. Bet bendra tendencija neparodo atskirtų savaičių svyravimų.“

Ilgas pilkasis periodas

Pasak klimatologo, dėl klimato kaitos ištęsė pilkasis pavasario periodas, kai dar būna įvairių oro temperatūrų svyravimų.

„Periodas nuo nulio iki penkių laipsnių trunka ilgai. Ko gero, 5 laipsnių temperatūra yra tas tikrasis pavasaris, kai jau galime tai pajausti, kai baigiasi visi svyravimai, kai vėl gali pašalti ar atšilti. Tai būtent tas tikrasis pavasaris įvykta jau vėliau, balandžio mėnesį“, - kalbėjo D. Valiukas.