„Teismas nusprendė, kad G. Petrikas jau buvo pasislėpęs nuo pareigūnų, jo ekstradicija užtruko kelerius metus, todėl nėra pagrindo jį paleisti – suėmimo pagrindai neišnykę“, - sakė teismo atstovė Kristina Petrošienė.

Pasak teismo, nors G. Petrikas jau yra atlikęs didžiąją dalį bausmės, bet nuosprendis jo byloje dar neįsiteisėjęs.

G. Petrikas teismui aiškino, kad jis gali būti paleistas lygtinai prieš terminą, bet tai, pasak teismo, „dar nereiškia, kad jis tikrai būtų paleistas, ir tai nėra pagrindas jam keisti kardomąją priemonę į švelnesnę“.

„G. Petriko argumentas, kad jis turi žmoną ir tris vaikus, svarstant kardomosios priemonės pakeitimo klausimą, yra svarbus, kita vertus, jis nenusveria kitų aplinkybių, patvirtinančių suėmimo pagrindą, nes jo šeima gyvena ne Lietuvoje. Kaip tik ši aplinkybė labiau patvirtina suėmimo pagrindą, jog būdamas laisvėje jis gali pasislėpti, išvykdamas vėl į užsienį. Tai, kad nuteistojo žmona su vaikais yra pasiruošę sugrįžti į Lietuvą, tėra nuteistojo deklaratyvus teiginys, kadangi jie tai padaryti turėjo galimybę, kai nuteistajam G. Petrikui buvo paskirtos švelnesnės kardomosios priemonės“, - pabrėžė Lietuvos apeliacinis teismas.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra neskundžiama.

Į laisvę G. Petrikas turėtų išeiti dar šiais metais. Pakeisti kardomąją priemonę G. Petrikas prašė apeliacine tvarka nagrinėjant bylą dėl Kauno holdingo kompanijos indėlininkų turto iššvaistymo.

Nuteistasis teisme sakė, kad jį paleidus iš suėmimo įstaigos, žmona ir trys nepilnamečiai vaikai išsyk atvyktų į Lietuvą iš JAV, kur G.Petrikas sulaikytas 2004-aisiais po septynerių metų slapstymosi. Tiesa, apie tai, kad šeima ketina atvykti į Lietuvą, nuteistasis teisme kalbėjo jau ne kartą, tačiau jo šeima iš JAV negrįžta.

G. Petriką Kauno apygardos teismas yra nuteisęs 7 metams nelaisvės dėl 24 mln. litų bendrovei Kauno investicinė holdingo kompanija (KIHK) indėlininkų patikėto turto iššvaistymo.

Kauno apygardos teismas yra nustatęs, kad G. Petrikas, būdamas KIHK steigėju, akcininku, Stebėtojų tarybos nariu ir asociacijos „EBSW koncernas“ (vėliau „Grupė EBSW“) tarybos prezidentu, organizavo KIHK didelės vertės turto – daugiau negu 24 mln. litų – iššvaistymą.

G. Petrikas buvo suimtas praėjusių metų liepos 27-ąją, kai teisėjas Kęstutis Dargužis kaltinamajam skyrė maksimalią įstatyme numatytą bausmę – septynerius metus laisvės atėmimo.

Prokurorai siekia, kad Lietuvos apeliacinis teismas iš G. Petriko išieškotų didelės vertės svetimą turtą – daugiau nei 24 mln. 227 tūkst. Lt. Būtent dėl tokios sumos iššvaistymo buvęs vienas turtingiausių Lietuvos žmonių ir buvo nuteistas.

Visi šie pinigai buvo KIHK indėlininkų patikėtos lėšos, nors civilinio ieškinio byloje niekas nėra pateikęs.