„Savaitės“ archyvuose „Būkime vieningi“ išliko kaip aktyvūs kovotojai su „Chevron“, aiškiai prijaučiantys sovietiniams laikams. Tačiau tai, kas šiuo metu rašoma ir rodoma jų interneto puslapyje, atskleidžia, kad šitie veikėjai progresuoja. Keista, kad į tai niekas nereaguoja. 

Praėjusios savaitės pradžioje mažai žinomame portale pradėti rinkti parašai po dviem peticijomis. Pirmoji – dėl visos Latvijos prijungimo prie Rusijos, kita – tik dėl Klaipėdos krašto. Latvijos saugumo policija daug netuščiažodžiaudama pradėjo ikiteisminį tyrimą, Lietuvoje dėl to sukeltas nemenkas skandalas. Anot politologų, provokacijos sumanytojai Ukrainos įvykių fone kelia sumaištį.

„Aš manau, kad V. Putinas bando surinkti žlugusios sovietinės imperijos likučius, ir tie likučiai tikslingai aktyvuojasi arba jie yra aktyvuojami dėl objektyvių tam tikrų separatistinių nuotaikų įvairiuose regionuose. Jeigu šnekėtume apie Lietuvą, tas aktyvavimas yra labai dirbtinis“, – sako VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas dr. Nerijus Maliukevičius.

Valstybės saugumo vadovas pačiai prezidentei raportavo, kad jo pavaldiniai provokacijos vykdytojų ieško išsijuosę. Tačiau penktadienį VSD atstovas „Savaitę“ informavo, kad į prokurorus nesikreips, nes tą jau padarė politikai.

Peticiją dėl Klaipėdos krašto prijungimo prie Kaliningrado srities „surado“ ir paskleidė uostamiestyje registruota viešoji įstaiga „Būkime vieningi“. Jos veikėjai internete tiesiog šėlsta: pastaruosius įvykius Ukrainoje jie vadina Jungtinių Valstijų ir ES karu prieš Rusiją ir žodis žodin kartoja prezidentą Vladimirą Putiną: Euromaidane siautėjo Baltijos šalyse apmokyti fašistai, kuriuos dosniai finansuoja Europa ir Amerika per Sąjūdį.

„Kviečia Landsbergį, Landsbergis važiuoja, Landsbergis siunčia konservatorių jaunimą. [...] Finansuoja kas? Su vienu susiskambinau, patvirtino, kad finansavo Sąjūdis, o kas finansuoja Sąjūdį – Amerika, kas Sąjūdį įkūrė – amerikiečiai įkūrė ardant Tarybų Sąjungą. Sąjūdis buvo įkurtas tam, kad atplėštų Lietuvą nuo Tarybų Sąjungos. [Ukrainoje] mato, kad geruoju nepaims, tada buvo pafinansuoti fašistai, kurie buvo apmokomi Lietuvoje, Lenkijoje ir Estijoje ir t.t., buvo pajungti fašistai. Fašistai pradėjo svaidyti Molotovo kokteilius į policiją, į „Berkut“, kurie stojo beginkliai“, – savo interneto puslapyje aiškina organizacijos „Būkime vieningi“ veikėjas Vaidas Lekstutis.

Rusijos interesams atstovaujantys veikėjai postringauja ne pirmus metus. Apie kontaktus su „žemojtais“ kalbėjo ir Rusijos pareigūnai. „Savaitė“ turi rugsėjį Maskvoje vykusio pasitarimo įrašą.

„Bandėme įtraukti žemaičius. Tai gana didelė Lietuvos gyventojų grupė. Susitikęs kalbėjau su jais, tačiau jie atsargūs, ypač vadovybė“, – įraše kalba vienas Rusijos pareigūnas.

Akivaizdu, kad jis turėjo galvoje prieš „Chevron“ stojusios Žygaičių bendruomenės lyderius. Jie „Būkime vieningi“ veikėjus išvadino provokatoriais, kai šie siuntė pagalbos prašymus Rusijos ir Baltarusijos prezidentams. „Savaitė“ tą kartą traukė į viešumą prorusiškas vadinamųjų žemaičių – V. Lekstučio ir kito organizacijos „Būkime vieningi“ veikėjo Olego Tytarenkos – kalbas:

V. Lekstutis: kokie pulkai dalyvavo Žalgirio mūšyje?

O. Tytarenka: dalyvavo buvusios Tarybų Sąjungos visa vakarinė dalis.

V. Lekstutis: Tai va, jeigu dabar sako, kad rusai puola, tai tada jie buvo kaip NATO, ane? Mes turim tai suprasti, niekas mūsų nepuola.

Pastarojo veikėjo išvedžiojimai sudėti į „Visuomenės saugumo koncepciją“ (sutrumpintai – VSK). Tačiau iš kur šios teorijos šaknys? „Visuomenės saugumo koncepcija – tas pavadinimas yra išverstas iš rusų kalbos“, – yra sakęs V. Lekstutis.

Šias paskaitas originalo kalba skaito žmogus su generolo antpečiais, o viešina „Būkime vieningi“ draugiškas portalas. „Visuomenės saugumo koncepciją“ („Концепция общественной безопасности“, КОБ) prieš maždaug 16 metų sukūrė Sovietų Sąjungos kosminių pajėgų kariškiai. Pernai lapkritį ją dekretu patvirtino prezidentas V. Putinas. Tai paini teorija apie pasaulio griūtį, „plaukuotą ranką“, Dievo sūnus ir kitokią mistiką. Autoriai teigia, kad sukūrė Rytų civilizacijos instrumentą kovoje su absoliučiu blogiu – Vakarų civilizacija. Koncepcijos ideologai garbina Josifą Staliną, ne veltui pavadinimo trumpinys КOB – vienas iš Stalino slapyvardžių buvo Koba.

„Stalino laikais SSSR buvo švyturys menkai išsivysčiusioms šalims, nes planetoje žmonės suprato: aha, štai SSSR krinta kainos, didėja algos, todėl žmonėms vis geriau“, – aiškina „Visuomenės saugumo koncepcijos“ autorius gen. mjr. Konstantinas Petrovas.

KOB autoriai ir jų sekėjai nepripažįsta sovietų imperijos iširimo, teigia savo veiklą vykdantys visoje buvusios sovietų valstybės teritorijoje. Kokių tikslų gali siekti šios ideologijos skleidėjai Lietuvoje?
Tomas Janeliūnas

„Tos priemonės nukreiptos į visuomenės sąmonės valdymą, į informacijos iškraipymą, į tai, kad visuomenę būtų galima įtraukti į socialinius-politinius procesus, kad juos galima suburti į kažkokias mases, kurios arba eitų protestuoti, arba rengtų kažkokius antikonstitucinius referendumus ir pan.“, – teigia VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas dr. Tomas Janeliūnas.

Šiuos procesus akylai stebėti, o prireikus žalingą valstybei veiklą užkardyti turėtų Saugumo departamentas. Tačiau neteko girdėti, kad metų metus Lietuvoje skleidžiantys Rusijos generolų sukurtas sapaliones veikėjai būtų sulaukę bent oficialaus įspėjimo.

„O kodėl tam Landsbergiui taip naudinga? Nu buvo Rusijos agentas – buvo. Perbėgo į Ameriką, perbėgo, dabar tarnauja šeimininkams. Jūs manot, jei iš Amerikos išmestų jį, tai rusas su duona druska pasitiktų? Tai patikėkit, kad jam lieka tik loti ant Rusijos iš visų jėgų apsiputojusiam“, – samprotauja V. Lekstutis.

Ar ką nors daro Lietuvos pareigūnai, turėtų paaiškėti netrukus – Saugumo departamentas jau pateikė Valstybės gynimo tarybai praeitų metų veiklos ataskaitą, dalis jos turėtų būti paviešinta.