Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) pirmininko pirmasis pavaduotojas Antanas Stasiškis paragino valstybės teisės aktu pripažinti 1941 metų birželio 23 dieną Lietuvos Laikinosios Vyriausybės priimtą ir paskelbtą pareiškimą "Nepriklausomybės atstatymo deklaravimas".

1941 metų pareiškimo pripažinimą Lietuvos valstybės teisės aktu inicijavo Lietuvos 1941 metų birželio 22-29 dienų sukilėlių sąjunga.

"Pareiškimo, kaip teisės akto, įvedimas į Lietuvos teisės sistemą liudija valstybingumo tęstinumą ir nenutrūkstamas pastangas realizuoti Lietuvos nepriklausomybę", - aiškinamajame rašte teigia A.Stasiškis.

Tuo tarpu keturi LDDP frakcijos atstovai įregistravo bene dažniausiai taisomo Atmintinų dienų įstatymo pataisą.

Paskutinį spalio spalio sekmadienį siūloma paskelbti Žemės ūkio ir perdirbamosios pramonės darbuotojų diena ir taip atgaivinti sovietmečiu gyvavusią tradiciją.

Iniciatorių teigimu, iki nepriklausomybės atkūrimo lapkričio 18 dieną, kai baigiami visi lauko darbai, buvo minima Agropramoninio komplekso, žemės ūkio ir perdirbamosios pramonės darbuotojų diena.

Dėstydami argumentus, LDDP frakcijos nariai akcentuoja, kad žemdirbio profesija yra viena seniausių profesijų, o visi Lietuvos gyventojai yra išeiviai iš žemdirbių.

Seimo nariui, Naujosios sąjungos (socialliberalai) atstovui Rolandui Zuozai taip pat rūpi kaimas - į atmintinų dienų sąrašą jis pasiūlė įrašyti antrąjį spalio penktadienį - Žemdirbių dieną.

Kaip ir LDDP frakcijos nariai, R.Zuoza pabrėžia žemdirbių svarbą ir primena, kad apie 30 proc. žmonių gyvena kaime, 21 proc. dirba žemės ūkio darbus. Ši ekonomikos dalis sukuria 10 proc. šalies bendrojo vidaus produkto, jai tenka 13 proc. eksporto.

Spalį, pasak parlamentaro, baigiami žemės ūkio darbai, todėl būtų gera proga susitikti su žemdirbiais, juos pagerbti ir išdėstyti pozicijas turėtų Prezidentas, premjeras, Seimo, apskričių ir savivaldybių vadovai.