Tėvynės liaudies partijos vienas lyderių, parlamentaras Vidmantas Žiemelis pirmadienį Seime užregistravo Seimo rezoliucijos dėl Lietuvos santykių su Kinijos Liaudies Respublika projektą.

Rezoliucijos projekte siūloma įpareigoti Lietuvos Vyriausybę siekti, kad Tibeto klausimas būtų svarstomas Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto sesijoje, Europos Sąjunga JAV pavyzdžiu paskirtų specialų koordinatorių Tibeto klausimu, ir Lietuvos santykiai su Kinija būtų plėtojami paramos Tibetui dvasia.

Stebėtojų nuomone, šis projektas yra antrasis iš eilės akibrokštas prieš Kinijos parlamento pirmininko Li Pengo vizitą. Šis seniai planuotas oficialus dviejų dienų vizitas Kinijos pageidavimu netikėtai sutrumpintas iki kelių valandų, Li Pengas net neišvyks už Vilniaus oro uosto ribų.

Li Pengo susitikimas su jį vizito pakvietusiu Seimo pirmininku Vytautu Landsbergiu įvyks oro uosto VIP salėje, o ne Seime.

Nors Kinija oficialiai neskelbia savo sprendimo motyvų, manoma, jog juos nulėmė šią savaitę Seime vykstantis tarptautinis komunizmo tribunolas. Kinija yra didžiausia pasaulyje komunistinė valstybė, o Li Pengas – vienas Kinijos komunistų partijos lyderių.

Pirmadienio vakarą TV3 laidoje "Karštoji kėdė" Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas konservatorius Audronius Ažubalis patvirtino, kad vizitas sutrumpintas dėl komunizmo tribunolo.