Dar prokurorui nepaprašius naikinti teisinę neliečiamybę „juodosios buhalterijos“ bylos kaltinamiesiems, konservatoriai ir liberalai deklaravo balsuosiantys už imuniteto naikinimą. Priartėjus balsavimo dienai, šių partijų frakcijų vadovai sako mobilizuojantys į balsavimą visus savo atstovus Seime.

„Kažkokių ypatingų priemonių prižiūrint atskirus narius neplanuojame. Tikiuosi, kad vienintelis šiuo metu sirguliuojantis mūsų narys Seime Arvydas Vidžiūnas taip pat galės atvykti“, – sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

„Liberalų sąjūdžio yra sprendimas, įpareigojantis kiekvieną frakcijos narį balsuoti už imuniteto panaikinimą trim Darbo partijos Seimo nariams. Frakcija nedidelė – 10 žmonių – tai tikiuosi, kad neužpustys nieko ir visi vieningai 100 proc. dalyvausime balsavime“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas Eligijus Masiulis.

Kad balsuos už neliečiamybės naikinimą tikina ir socialdemokratai. Tiesa, jau dabar aišku, kad bent vienos iš 38 šios partijos frakcijos narių balsuojant tikrai nebus. Socialdemokratė Kristina Miškinienė – komandiruotėje Kipre.

„Visi kiti, kiek žinau, turėtų dalyvaut rytoj plenarinio posėdžio metu. Jokių kitokių sprendimų mūsų partijos lygmenyje nėra priimta“, – sakė premjeras, socialdemokratas Algirdas Butkevičius.

Komandiruotėje Briuselyje iki savaitės pabaigos bus ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas, Aplinkos apsaugos ministras Valentinas Mazuronis.

Ši partija deklaruoja, jog balsuos prieš arba išvis nebalsuos.

„Manau, kad mums kažkokių specialių priemonių nereikės imtis, nes ir sergančių nėra ir nėra tų, kurie kažkokių reikalų turi ar komandiruotėse išvykę iš Lietuvos. Visi yra Lietuvoje ir visi, manau, dalyvaus posėdyje, nebent kažką užpustys“, – sakė partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovas Petras Gražulis.

Posėdyje žada dalyvauti visi trys Mišrios Seimo narių grupės atstovai, nors, pasak seniūnės, buvo įkalbinėjami balsavime nedalyvauti.

„Tokių pakvietimų buvo, bet mes iš karto pasakėme, kad kitaip ir būti negali. Be to, aš manau, kad tiek aš, tiek mano kolegos esam tie žmonės, kurie negali būti įtikinami, turim savo nuomonę būtent tokiu moraliu klausimu“, – sakė Mišrios Seimo narių grupės seniūnė Rima Baškienė.

Kokiu būdu patys Darbo partijos nariai pareikš valią išsaugoti kolegų teisinę neliečiamybę, partijos lyderis neatskleidžia.

„Aš nežinau, kodėl aš turiu atsakinėti už kiekvieną Seimo narį? Mes nesitarėm“, – paklaustas, ar visi vienbalsiai balsuos už neliečiamybės nenaikinimą sakė Viktoras Uspaskichas.

„Niekas nieko neprašė“, – apie Mišrios Seimo narių grupės teiginius esą jų buvo prašyta nedalyvauti balsavime sakė Darbo partijos lyderis.

Tvirtos nuomonės, kaip balsuos, nėra pareiškė Lenkų rinkimų akcijos ir „Drąsos kelio“ atstovai.

„Balsuosim įvairiai, nes aš pats nustebčiau, jeigu mūsų frakcijos narys Vytautas Matulevičius susilaikytų arba nedalyvautų. Du-trys žmonės balsuos už neliečiamybės panaikinimą“, – sakė „Drąsos kelio“ atstovas Valdas Vasiliauskas.

Jei, kaip žadėjo, už imuniteto naikinimą balsuotų 37 socialdemokratai, 33 konservatoriai, 10 liberalų ir 3 Mišrios grupės nariai, neliečiamybės naikinimui pritartų 83 balsai. Prieš balsuotų 39 parlamentarai, neapsisprendę būtų 15. Tokiu atvejų balsų naikinti neliečiamybę pakaktų. Tačiau neatmetama, kad Seime balsuojant gali nutikti visokių staigmenų.