Fiodoras automobilį vairuoja Irkutsko apskrityje esančiame Zimos mieste, o ten, jo teigimu, vieninteliai darbai šiandien – pardavėjų ir taksistų. Visa kita pramonė jau užsidarė.

„Visi labai savimi pasitiki arba pavartoję narkotikų važiuoja. Kartais užmiega, bet jei žmogus gerai jaučiasi, važiuoja ir vargo nemato. Nebent jau ant jo kas nors užlėktų“, – avarijų priežastis toliau vardijo pašnekovas.

Priklauso nuo vietovės

Fiodoras aiškino, kad Rusijoje yra įvairių kelių: vieni geri, o kitų pravažiuoti tiesiog neįmanoma. Jis skeptiškai įvertino galimybę, kad daugiau biudžeto lėšų skyrus naujiems keliams tiesti, atsirastų ir naujų darbo vietų.

„Mes mokame mokesčius, bet skiria tik tiek, kiek skiria. Keliams skiria tik lašą jūroje. Be to, valdžia tam pinigų gauti gali tik iš kelių mokesčių, – dėstė Zimos gyventojas. – Kiek girdėjau, nutiesti vieną kilometrą kelio kainuoja 1 mln. rublių.“

Netarnavo, bet veteranus gerbia

Kol buvo jaunas, darbas buvo lengvas, tačiau metams bėgant sukioti vairą ir spausti pedalus Fiodorui vis sunkiau.

Rusas gyvena kartu su žmona, bet vaikų neturi ir tikino, kad pinigų jam pragyventi pilnai užtenka.

Vairuotojo žmona dirba pardavėja. Jam pačiam iki pensijos dar liko 6-eri metai, tačiau jis jau dabar gauna invalido pašalpą, nes viena koja yra šlubas.

„Dar jaunystėje vieną kartą žaidžiau tinklinį ir kiek aukščiau kelio sutrenkiau į tokį stulpą. Tai įvyko kaip tik prieš armiją, todėl tarnauti jau neteko“, – pasakojo jis.

Fiodoras automobilyje pasikabinęs Georgijaus juostelę, kurią visoje Rusijoje masiškai dalino prieš gegužės 9 dieną.

„Aš veteranus gerbiu, tai kodėl jos nepasikabinus?“ – paaiškino jis.

Vairuotojas tikino, jog pastaruoju metu veteranus Rusijoje visi pradėjo gerbti labiau, o ir prezidentas Vladimiras Putinas jiems parodė daugiau dėmesio – padidino pensijas.

Pokalbį Fiodoras užbaigė optimistine gaida: „Iš savo patirties žinau, kad Rusija visais laikais, dar nuo genčių, sugebėdavo išsikapstyti iš bet kokių bėdų. Todėl visokie rublio nuvertėjimai euro ar dolerio atžvilgiu rusams – jokia problema ir iš bado čia niekas nemirs. Tai garantuoju 100 proc.“.