Vilniuje ketvirtadienį vykusioje spaudos konferencijoje, paklaustas apie A.Songailos ligą, V.Zabarauskas sakė, kad būtų neetiška jos komentuoti.

"Žinau, kad serga širdies ritmo sutrikimais, kasa. Aukštas spaudimas vadą kamavo ir anksčiau, o tie mėnesiai tokios įtampos ir prisidėjo", - teigė laikinai VSAT vadą pavaduojantis pareigūnas. V.Zabarauskas teigė su A.Songaila nekalbėjęs apie tai, ar jis ketina palikti VSAT vado postą.

Lapkričio pradžioje paviešintoje VSD pažymoje buvo teigiama, kad VSAT rinktinių vadų paslaugomis naudojosi buvusi Seimo nario Egidijaus Skarbaliaus padėjėja Renata Smailytė. Ji laikoma tarpininke tarp prieštaringos reputacijos asmenų ir įvairių valstybės pareigūnų, artimai bendravo su buvusiu prezidento patarėju nacionalinio saugumo klausimais Remigijumi Aču, prieštaringu Rusijos verslininku, asociacijos "XXI amžius" vadovu Anzoriu Aksentjevu- Kikališviliu.

VSD pažymoje teigiama, kad jos paprašyti, VSAT vadovai per sieną be eilės praleisdavo su asociacija "XXI amžius" susijusius asmenis. Nustatyta, kad A.Songaila su R.Smailyte lankėsi A.Aksentjevui-Kikališviliui priklausančiame bute Vilniuje.

Pasieniečių vadas A.Songaila po VSD pažymos paviešinimo pripažino kelis kartus bendravęs su R.Smailyte, taip pat jos prašymu suteikdavęs lengvatų kirsti sieną. Tačiau jis tvirtino nežinojęs, kokie žmonės sieną kerta be eilės.

Parlamentinės komisijos duomenimis, tarpininkaujant R.Smailytei, pernai be eilės valstybės sieną kirto 12 automobilių.

Vidaus reikalų ministerijos generalinis inspektorius Julius Jasaitis BNS anksčiau sakė, kad ministerijos tyrimą dėl A.Songailos veiklos ketinama baigti iki sausio 21 dienos.

Konferencijoje, kurioje buvo pristatyti VSAT veiklos rezultatai 2003 metais, V.Zabarauskas teigė, kad "nepaisant įvairių kalbų apie VSAT, pernai tarnyba dirbo efektyviai, sienų apsauga stiprėjo, pasieniečių profesionalumas didėjo".

"Pernai nebuvo lengva - įvestos vizos Rusijos, Baltarusijos piliečiams, pasikeitė vykimo per Lietuvą tranzito tvarka. Ir toliau stiprinama kova su korupcija - sugebėjom pasiekti, kad Lietuva nelegalams taptų nepatrauklia šalimi ir jų srautai sumažėtų", - pasakojo V.Zabarauskas.

Anot jo, "skandalo kontekste daugelis nenori matyti gerų pasikeitimų VSAT". V.Zabarausko teigimu, per pastaruosius metus buvo sustiprinta sienos su Baltarusija apsauga, "tačiau siena su Rusija gerokai silpnesnė", nes tik pernai įsigaliojo Lietuvos ir Rusijos valstybės sienos sutartis. Pagrindiniai darbai šiame ruože numatomi šiemet.

"Nors siena su Rusija ir silpnai įrengta, bet pareigūnų rezultatai geri - 2003 metais sulaikyta 1,2 mln. pakelių cigarečių, tuo tarpu 2002 metais - 200 tūkst.", - teigė pareigūnas.

Pasak jo, efektyviai veikia ir Rusijos piliečių tranzito per Lietuvą tarp Rusijos ir jos Kaliningrado srities sistema. "Įsigaliojus naujai tranzito tvarkai, per Lietuvą vyko 545 tūkst. keleivių, o išlaipinti tik 852 (0,16 proc.)", - konstatavo V.Zabarauskas.

Toje pat spaudos konferencijoje VSAT vado pavaduotojas pulkininkas Zenonas Žymančius teigė, kad pernai buvo suaktyvinta kova su piktnaudžiavimu ir korupcija pasienio tarnybose.

"Pernai buvo sulaikyti 47 įvairaus rango pasieniečiai, 20 pareigūnų buvo sulaikyti Biržų užkardoje, 42 pareigūnai buvo atleisti iš darbo, nes buvo kompromituojančios medžiagos, bet nepakako patraukti baudžiamojon atsakomybėn, dar 18 išėjo savo noru", - teigė Z.Žymančius.

Jo teigimu, blogiausia padėtis yra Pagėgių užkardoje. "Tauragės apskrityje 20 tūkst. gyventojų užsiima kontrabanda. Daug žmonių kiekvieną dieną važiuoja į Kaliningrado sritį ir įsiveža prekes, tačiau nenori stovėti eilėse ir įsigudrina ieškoti ryšių tarp pasieniečių. Eilinių pasieniečių intelektas nėra labai aukštas, neturi didelio išsilavinimo, jie atėję iš tos aplinkos, iš kurios ateina ir kontrabandininkai", - sakė Z.Žymančius.

Jo teigimu, "kontrabandos mastai nemaži ir ateityje pagundų bus daug, nes akcizinės prekės Lietuvoje brangs, o Rusijoje ir Baltarusijoje kainos labai lėtai kyla".

Z.Žymančius teigė, kad kontrabandininkai prasimano įvairiausių būdų gabenti cigaretes - "per Nemuną iš Kaliningrado srities jas plukdo ir laiveliais, ir į politileną įsivynioję narai".

Po spaudos konferencijos pasieniečiai pakvietė žurnalistus į VSAT aviacijos eskadrilės bazę Paluknyje, Trakų rajone, paskraidyti neseniai įsigytu moderniu sraigtasparniu "Colibri".

Pasieniečiai šiuo metu turi du sraigtasparnius, viename iš jų įrengta vienintelė Lietuvoje moderni termovizorinė kamera, leidžianti tamsoje ar blogo matomumo sąlygomis fiksuoti judančius objektus pagal jų skleidžiamą šilumą.

Naudodamiesi šia kamera, pasieniečiai jau sulaikė vieną medyje tupėjusį kontrabandininką. VSAT štabo viršininko pavaduotojas Valentinas Novikas teigė, jog šiais metais planuojama įsigyti ir trečią sraigtasparnį.

Naująjį penkiavietį sraigtasparnį, kaip ir jo pirmtaką, Lietuvos pasieniečiai už 1 milijoną eurų (3 mln. 453 tūkst. litų) konkurso keliu nusipirko iš bendros Prancūzijos ir Vokietijos įmonės "Eurocopter". Lėšų šiam sraigtasparniui įsigyti buvo skirta iš valstybės biudžeto.

Su pirmuoju "Colibri EC 120 B" Lietuvos pasieniečiai sėkmingai dalyvavo tarptautinėse ir Lietuvos pasieniečių surengtose operacijose, šio sraigtasparnio įgulos ir skrydžių metu surinkta informacija padėjo pasieniečiams sulaikyti nelegalių imigrantų, atskleisti neteisėtų valstybės sienos kirtimų, kontrabandos gabenimo atvejų.

Skrisdamas vidutiniu 100 kilometrų per valandą greičiu, "kolibris" ore gali praleisti daugiau kaip 4 valandas. Prireikus, sraigtasparnis gali skristi kreiseriniu, daugiau kaip 220 kilometrų per valandą, greičiu.

"Kolibris", nenutūpdamas ant žemės, gali nuskristi daugiau kaip 700 kilometrų. Daugiau kaip pusantros tonos sveriantis orlaivis pasižymi ir labai žemu variklio sukeliamo triukšmo ir vibracijos lygiu.

"Kolibris" taip pat veikia ir kaip mobilus operacijų vadavietės bei kontrolės sraigtasparnis, jis gali būti panaudotas antiteroristinėms užduotims vykdyti, masinių riaušių metu.