Apie tai D. Ulbinaitė pranešė ketvirtadienį, specialiai surengtoje spaudos konferencijoje.

„Tai, kas vyksta pastarosiomis dienomis, aš vertinu kaip gerai organizuotą provokaciją bei šmeižto ir melo kampaniją“, - kalbėjo prezidentės patarėja.

Pasak jos, kampanijos tikslas – priversti D. Grybauskaitę nedalyvauti kitąmet vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

„Tai politinės girnos, kurios, artėjant Vilniaus viršūnių susitikimui ir prezidento rinkimams, naudojamos bandant kompromituoti Lietuvą ir prezidentę D. Grybauskaitę. Kad ji nedalyvautų prezidento rinkimuose. Tam apsijungė ir šią situaciją išnaudoja visos vidaus ir išorės jėgos, kurioms per šiuos penkerius metus tapo sunkiau vogti, sukčiauti ir daryti įtaką“, - tęsė D. Ulbinaitė.

Ji pripažino, kad kratos atliktos jos darbo vietoje ir namuose. Tai vyko atliekant tyrimą dėl galimo valstybės paslapties atskleidimo žiniasklaidai.

„Kasdien bendrauju su žiniasklaida. Todėl natūralu, kad teisėsaugai kyla klausimų dėl informacijos apie valstybei kylančias grėsmes patekimo į viešąją erdvę. Ir į juos bandoma atsakyti. Nuo pirmos ikiteisminio tyrimo dienos bendradarbiavau su pareigūnais. Mano darbo vietoje ir mano namuose atlikti tie patys procesiniai veiksmai, kaip ir žurnalistų. Aš neturiu jokių pretenzijų tyrimą vykdantiems pareigūnams. Kiekvienas dirbame savo darbą. Jokių slaptų dokumentų aš nesu gavusi. Pareigūnų buvau tik perspėta apie tai, kad prieš Lietuvą ir mūsų šalies prezidentę pirmą kartą istorijoje sutelktos elitinės Rusijos žvalgybos pajėgos. Ir būtina tam rengtis. Ginti valstybę nuo melo, šmeižto ir informacinių išpuolių suprantu kaip tiesioginę savo pareigą. Tai ir darau niekieno neraginama. Man tikrai tam užteks ir stiprybės, ir kantrybės“, - pažymėjo D. Ulbinaitė.

Į žurnalistų klausimus prezidentės vyriausioji patarėja atsakinėti nesutiko.

DELFI primena, jog D. Ulbinaitė atsidūrė daugelio aukštų politikų taikiklyje. Dalis valdančiųjų kone atvirai kaltino prezidentės vyriausiąją patarėją žiniasklaidai nutekinus Valstybės saugumo departamento (VSD) pažymą apie Rusijos galimai prieš Lietuvą ir valstybės vadovus planuojamus informacinius išpuolius.

VSD medžiagos paviešinimas įgijo netikėtą pagreitį. Žinią paskelbusi naujienų agentūra BNS atsidūrė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje. STT iškrėte BNS biurą, konfiskavo kelis kompiuterius bei apklausė net šešis agentūros darbuotojus. Naujienų redaktorė Jūratė Damulytė kelias valandas trukusiai apklausai išvesta iš biuro, jos namuose atlikta krata. Jos pavaduotoja Jūratė Skėrytė STT agentų išvesta iš Seimo, kitų žurnalistų akivaizdoje.

Praėjusią savaitę, pirmadienį, STT vadovybė negrabiai atsiprašinėjo žurnalistų. Tačiau tuo pačiu metu STT agentai pas J. Damulytę vykdė dar vieną kratą.

Be to, žiniasklaidos dėka išgarsėjęs teisėjas Gediminas Viederis įpareigojo BNS atskleisti informacijos šaltinį. Naujienų agentūra kategoriškai atsisako paklusti šiam teisėjo nurodymui.