Tokią D.Grybauskaitės poziciją po antradienį įvykusio jos susitikimo su Krašto apsaugos ministerijos Antrojo operatyvinių tarnybų departamento laikinuoju direktoriumi pulkininku leitenantu G.Grina žurnalistams pristatė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys. Pasak jo, šalies vadovė jau pasirašė dekretą dėl šios kandidatūros teikimo.

"Prezidentė ne kartą yra pabrėžusi, kokių reikalavimų kelia būsimam vadovui - kad žmogus būtų ne iš VSD sistemos, turėtų tarptautinę, diplomatinę patirtį. Pulkininkas leitenantas G.Grina, prezidentės įsitikinimu, tokią patirtį turi. Prezidentė akcentavo tuos uždavinius kurie kyla VSD ir apskritai visai žvalgybos sistemai: reformuoti departamentą, depolitizuoti", - kalbėjo prezidentės atstovas.

Prezidentūros išplatintame pranešime taip pat teigiama, kad naujojo VSD vadovo laukia nelengvas iššūkis - "pertvarkyti departamento veiklą pagal Prezidentės iniciatyva parengtą Žvalgybos kontrolės ir koordinavimo stiprinimo koncepciją ir organizuoti darbą taip, kad už valstybės nacionalinį ir ekonominį saugumą atsakingi politikai operatyviai gautų sprendimų priėmimui būtiną informaciją, kurios poreikius nustatys Valstybės gynimo taryba".

G.Grina sakė, jog gavęs Seimo pasitikėjimą pirmiausia norės įvertinti padėtį VSD - kaip jis organizuotas, o kalbėdamas apie depolitizavimą teigė, jog ši problema yra susijusi su informacijos teikimu.

"Jeigu būčiau paskirtas, matyt, reikėtų tą ir pasiaiškinti - kaip yra teikiama informacija iš VSD. Jei tame yra problema, manyčiau, kad tai yra politizavimo problema. Jei informacijos teikimas teisingai sutvarkytas, informacija teikiama nacionalinį saugumą užtikrinančioms institucijoms, tada problemos neturėtų būti", - sakė karininkas.
Pasak kandidato, žmones iš VSD reikėtų ne atleidinėti, o rotuoti departamento viduje.

"Kitas dalykas - žmonės, kurie ten dirba. Kariuomenėje, pavyzdžiui, yra tokia tvarka, kad žmonės yra rotuojami. Ne kažkur atleidžiami, bet tiesiog rotuojami, nes jie įgauna naują patirtį. Ne keisti iš departamento, bet viduje, pasižiūrėti, ką žmonės dirba, kaip jie dirba, gal jie kur nors geriau galėtų dirbti, nes departamentas bendrai paėmus yra didelis", - kalbėjo G.Grina.

Jis pažymėjo, jog keletą metų dirbdamas panašioje institucijoje yra susipažinęs su jos darbo specifika ir praktika. Paklaustas, ar nesibaimina, kad ji gali ištikti dviejų pastarųjų VSD vadovų likimas G.Grina atsakė: "Toks likimas kiekvieną gali ištikti. Kariuomenėje irgi yra teikiami pasiūlymai užimti tam tikras pareigas, ten irgi yra rizika klaidą padaryti. Čia yra statutinė institucija, lygiai taip pat ir man yra rizika bet kokiam veiksmui atsitikti".

VSD generalinio direktoriaus postas atsilaisvino pernai gruodį iš šių pareigų atsistatydinus Povilui Malakauskui. D.Grybauskaitės dekretu laikinai vadovauti VSD šiuo metu yra pavesta šios įstaigos vadovo pavaduotojui - 39 metų Romualdui Vaišnorui.

Departamento generalinį direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

1990 metais G.Grina baigė fizikos mokslus Vilniaus Universitete, o Krašto apsaugos sistemoje pradėjo dirbti 1992-aisiais.

2001-2004 metais G.Grina ėjo Lietuvos gynybos atašė JAV pareigas, vėliau buvo paskirtas į Antrąjį operatyvinių tarnybų departamentą, 2005 metais tapo departamento direktoriaus pavaduotoju, o 2009-aisiais - laikinuoju jo vadovu.