Pasak ministro pirmininko, Vyriausybė dirba vieningai ir labai susitelkusi, tačiau, kol nėra Apeliacinio teismo sprendimo, premjeras Seimo pirmąjį vicepirmininką Vytautą Gapšį ragina suspenduoti savo pareigas parlamento vadovybėje.

Interviu LRT radijui Vyriausybės vadovas pakartojo, kad valdančioji koalicija ir toliau dirbs stabiliai, nepaisant įvairiausių spaudimų - esą spaudimas buvo juntamas formuojant Vyriausybę ir šiai pradėjus dirbti. Kalbėdamas apie V. Gapšį, kurį penktadienį teismas pripažino kaltu, A. Butkevičius pabrėžė, kad socialdemokratai kelia aukštus moralinius reikalavimus - esą tuo buvo galima įsitikinti eksministrės Birutės Vėsaitės skandalo atveju.

"Bet patį sprendimą dėl atsistatydinimo ar suspendavimo tol, kol vyksta teismo procesas, turi priimti pats V. Gapšys, nes teisiškai nemanau kito varianto ir kelio. Negaliu sutikti, kaip buvo interpretuojama, kad po Politinės tarybos buvo pakeista mūsų partijos vadovybės pozicija. Mes faktiškai toliau laikomės tos pačios minties, bet toliau yra Darbo partijos tolesnių sprendimų priėmimo klausimas", - LRT radijui sakė A. Butkevičius.

Klausiamas, kas nutiks, jei Darbo partija nesutiks pakeisti V. Gapšio, Premjeras išsakė viltį, kad iki rudens Seimo sesijos savo sprendimą bus priėmęs Apeliacinis teismas.

"Ponas V. Gapšys įrodinėja, kad jisai Apeliaciniame teisme gali būti išteisintas. Tai manau, kad šiuo metu būtų buvę teisingiausia, tikslingiausia, kad tą laikotarpį būtų suspenduotas jo darbas šiose pareigose, ir po Apeliacinio teismo sprendimo būtų tikrai galima priimti politinius sprendimus", - kalbėjo premjeras.

Vertindamas Lietuvos socialdemokratų partijos garbės pirmininko Aloyzo Sakalo teiginius, kad opozicija rudenį inicijuos interpeliaciją V. Gapšiui ir socialdemokratai jai turės pritarti, A. Butkevičius patvirtino, jog partija šį klausimą tikrai svarstysianti. Tačiau dar kartą pakartojo tikįs, kad iki to Apeliacinis teismas bus priėmęs sprendimus.

Premjeras stebisi pirmadienį prezidentės Dalios Grybauskaitės padarytu pareiškimu, kad toleruodami teistą asmenį valdantieji kompromituoja save ir daro gėdą valstybei.

"Todėl, kad ten buvo įvertinta, kad Socialdemokratų partija yra atsakinga už tai, kad mes toleruojame arba palaikome poną V. Gapšį. Mes aiškiai išdėstėme savo poziciją, puikiai suprantame, kad gyvename teisinėje demokratinėje valstybėje. Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, ponas V. Gapšys gali priimti sprendimus, o socialdemokratai gali išsakyti savo poziciją ir pateikti pasiūlymus, bet jokiu būdu neturime tokių instrumentų, kad toliau galėtume kažką daryti. Jeigu galvojama, kad šita koalicija arba Vyriausybė negali dirbti toliau, tai tokios diskusijos, pasisakymai viešoje erdvėje nedaro valstybei garbės", - kalbėjo ministras pirmininkas, aiškindamas, kodėl stebisi šalies vadovės pareiškimu.

Jis pabrėžė, kad Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai reikalingas politinis stabilumas ir tai, kad teistas asmuo užima aukštas pareigas neturės įtakos pirmininkavimui.

"Manau, kad pirmininkavimui jokios įtakos neturi, nes pagrindinė vaidmenį vaidina Vyriausybėje. Šita Vyriausybė tikrai dirba labai susitelkusi", - patikino A. Butkevičius.

J. Sabatauskas: pareigų parlamento vadovybėje sustabdymo Statutas nenumato

Julius Sabatauskas
Seimo statutas nenumato laikino pareigų parlamento vadovybėje sustabdymo procedūros, teigia Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas socialdemokratas Julius Sabatauskas.

"Dėl pareigų suspendavimo procedūros, tai Statute aš nežinau - tokios procedūros jame nėra", - BNS antradienį sakė J.Sabatauskas.

Paklaustas, kaip V.Gapšys galėtų sustabdyti savo pareigas, socialdemokratas J.Sabatauskas atsakė: "Neįsivaizduoju".

Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas skiriamas jo kandidatūrą pasiūlius Seimo vadovui. Dėl jo skyrimo slaptai balsuoja visas Seimas. Norint atstatydinti Seimo pirmininko pavaduotoją, Seime turi būti inicijuojama nepasitikėjimo procedūra.

"Man truputį keistas toks ažiotažas dabar. Iš tikrųjų teismo nuosprendis priimtas, paskelbtas, tačiau neįsiteisėjęs. Jei žiūrėtume Konstituciją, tai asmuo yra nekaltas, kol nepripažintas kaltu, pabrėžiu, įsiteisėjusiu teismo apkaltinamuoju nusprendžiu. Nekaltumo prezumpcija toliau galioja, jei nuosprendis bus apskųstas, galimas tolesnis nagrinėjimas Apeliaciniame teisme", - svarstė J.Sabatauskas.

Jis stebėjosi, kodėl V.Gapšys nebuvo raginamas trauktis iš Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo pareigų anksčiau, dar iki Vilniaus apygardos teismo sprendimo: "Kodėl iki tol nebuvo tokio siūlymo?".

Seimas praėjusių metų lapkritį paskyrė V.Gapšį Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju 77 parlamentarams balsavus už, 26 prieš ir trims susilaikius.

Penktadienį Vilniaus apygardos teismas Darbo partijos įkūrėją, parlamentarą Viktorą Uspaskichą pripažino kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir skyrė jam ketverių metų laisvės atėmimo bausmę, parlamentarei Vitalijai Vonžutaitei - trejų metų laisvės atėmimo bausmę, o dabartiniam partijos vadovui, pirmajam Seimo vicepirmininkui Vytautas Gapšiui skirta 35 tūkst. litų bauda.

Valdančiojoje koalicijoje esanti Darbo partija kaltinta 2004-2006 metais neapskaičiusi daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Valdančiosios koalicijos partijų lyderiai po politinės tarybos pasitarimo pirmadienį paskelbė, kad koalicijoje niekas nesikeičia.