Pa­slau­gą teiks de­šimt ben­druo­me­nių

Kaip sa­ko Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­ja Da­lia Bur­lins­kie­nė, per se­niū­ni­jas bu­vo su­ži­no­ta, kiek gy­ven­to­jų sa­vo na­muo­se ne­tu­ri pa­to­gu­mų, tech­ni­nių ir fi­nan­si­nių ga­li­my­bių įsi­reng­ti au­to­ma­ti­nes skal­byk­les bei du­šus. Pa­si­ro­do, šia­me mo­der­nia­me am­žiu­je to ne­tu­ri net 11 proc. ra­jo­no gy­ven­to­jų, ar­ba 3 tūkst. 83 iš maž­daug 27 tūkst.

Ši­tos pa­slau­gos ypač pa­gei­da­vo dau­gia­vai­kės šei­mos ir ne­įga­lūs gy­ven­to­jai.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba pa­pil­dė sa­vi­val­dy­bės 2016–2018 me­tų stra­te­gi­nį veik­los pla­ną, pa­kei­tė šie­me­tį vie­ti­nį biu­dže­tą ir sky­rė lė­šų ne­mo­ka­mai skal­bi­mo bei du­šo pa­slau­gai. Iš šių me­tų ra­jo­no iž­do tam nu­ma­ty­ta 12 tūkst. eu­rų, o 2017–2018 me­tais – po 48 tūkst. eu­rų.

Ne­mo­ka­mą skal­bi­mo ir du­šo pa­slau­gą ben­dra­dar­biau­jant su sa­vi­val­dy­be teiks de­šimt mies­tų ir kai­mų ben­druo­me­nių. Pra­ėju­sią sa­vai­tę ją gy­ven­to­jams ėmė siū­ly­ti Dau­gų mies­to ben­druo­me­nė „Dau­gų kraš­tas“ šia­me mies­te vei­ku­sia­me so­cia­li­nės prie­žiū­ros cen­tre, Jun­čio­nių kai­mo, Alo­vės bendruo­me­nė „Su­sie­dai“ joms skir­to­se pa­tal­po­se, But­ri­mo­nių ben­druo­me­nė „Švie­sa“ But­ri­mo­nių gim­na­zi­jo­je vei­kian­čia­me vai­kų die­nos cen­tre, Kro­kia­lau­kio kai­mo ben­druo­me­nė čia esan­čios gim­na­zi­jos dau­gia­funk­cia­me cen­tre.

Šią sa­vai­tę ne­mo­ka­mas skal­bi­mo ir du­šo pa­slau­gas tu­rė­tų pra­dė­ti teik­ti Mi­ros­la­vo se­niū­ni­jos Pa­pė­čių kai­mo ben­druo­me­nė „So­džius“ Mi­ros­la­ve esan­čio­se Sim­no kul­tū­ros cen­tro pa­tal­po­se, Ne­mu­nai­čio ben­druo­me­nė Mak­niū­nų mo­kyk­los-dau­gia­funk­cio cen­tro pa­tal­po­se Ne­mu­nai­ty­je, Pu­nios kai­mo ben­druo­me­nė „Pu­nios ai­niai“ - mo­kyk­lo­je-dau­gia­funk­cia­me cen­tre, Ry­liš­kių kai­mo ben­druo­me­nė - Mak­niū­nų mo­kyk­lo­je-dau­gia­funk­cia­me cen­tre ir Ąžuo­li­nių kai­mo ben­druo­me­nė jai pri­klau­san­čio­se pa­tal­po­se.

Sim­ne to­kia pa­slau­ga ga­li­ma nau­do­tis ne­įga­lių­jų die­nos cen­tre.

Kai ku­rios ben­druo­me­nės iš vyk­dy­tų pro­jek­tų bu­vo įsi­gi­ju­sios au­to­ma­ti­nes skal­byk­les, įsi­ren­gu­sios du­šus, o kai ku­rioms tai pa­da­ry­ta už da­bar ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės skir­tas lė­šas.

„Įsi­ti­ki­no­me, kad ši pa­slau­ga ra­jo­no gy­ven­to­jams iš tie­sų rei­ka­lin­ga. Pra­ėju­sią sa­vai­tę ja pa­si­nau­do­jo be­veik šim­tas žmo­nių - dau­gia­vai­kių šei­mų, ne­įga­lių­jų, as­me­nų iš so­cia­li­nės ri­zi­kos šei­mų. As­me­nys, pa­gei­dau­jan­tys ne­mo­ka­mai iš­si­skalb­ti skal­bi­nius ir iš­si­mau­dy­ti, pa­vė­žė­ja­mi iki pa­slau­gos tei­ki­mo vie­tų, nes kai ku­riems žmo­nėms sun­ku jas pa­siek­ti. Pa­vė­žė­ji­mas or­ga­ni­zuo­ja­mas sa­vi­val­dy­bės ir jos įstai­gų trans­por­tu“, - tvir­ti­no ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­ja.

Rei­kia kreip­tis į se­niū­ni­jų so­cia­li­nius dar­buo­to­jus

Ra­jo­no gy­ven­to­jai, ne­tu­rin­tys są­ly­gų nau­do­tis au­to­ma­ti­nė­mis skal­byk­lė­mis, du­šu ir no­rin­tys gau­ti to­kias ne­mo­ka­mas pa­slau­gas, pri­va­lo kreip­tis į se­niū­ni­jų so­cia­li­nius dar­buo­to­jus. Šie iš­duo­da ta­lo­nė­lius ir su jais ke­liau­ja­ma į to­kių pa­slau­gų tei­ki­mo vie­tas.

Ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos va­do­vai yra nu­sta­tę skal­bi­mo ir prau­si­mo­si kai­nas, ku­rio­mis at­si­skai­to­ma su ben­druo­me­nė­mis, nes ten­ka su­si­mo­kė­ti už su­var­to­ja­mą van­de­nį ir elek­trą. Skal­bi­mo prie­mo­nių ben­druo­me­nės įsi­gi­ju­sios už vyk­do­mų pro­jek­tų pi­ni­gus.

Ne­mo­ka­mai nau­do­tis du­šo pa­slau­go­mis vie­nas as­muo per mė­ne­sį ga­li vie­ną kar­tą. Už šią pa­slau­gą vie­nam as­me­niui sa­vi­val­dy­bė ben­druo­me­nei su­mo­ka 2 eu­rus 20 cen­tų, jei ne­si­nau­do­ja­ma ben­dra šil­dy­mo sis­te­ma, ir 2 eu­rus, jei­gu nau­do­ja­ma­si to­kia sis­te­ma.

Vie­no-dvie­jų as­me­nų šei­ma per mė­ne­sį ga­li gau­ti vie­ną ne­mo­ka­mą iki 6 ki­log­ra­mų skal­bi­nių skal­bi­mą, tri­jų-ke­tu­rių as­me­nų šei­ma - du to­kius skal­bi­mus, pen­kių ir dau­giau as­me­nų šei­ma - tris ne­mo­ka­mus iki 6 ki­log­ra­mų skal­bi­nių skal­bi­mus per mė­ne­sį.