„Kauno diena“ rašo, kad dirbtinės eilės iš Kaliningrado srities į Lietuvą vykstantiems vairuotojams su užuominomis į "nurodymus iš Maskvos" ir vis aštrėjanti Rusijos radikalų retorika verčia ne juokais susirūpinti tiek Lietuvos gyventojus, tiek kai kuriuos mūsų politikus.

Pastarosiomis dienomis iš didžiosios Rytų kaimynės pasigirdo visai nesubtilių užuominų, kad JAV ėmusis karinių veiksmų Sirijoje, Rusija turėtų atsakyti veiksmais Baltijos regione.

"Rusija turi aiškiai parodyti Vakarams, kad už agresiją prieš Siriją jiems teks sumokėti didelę kainą. Todėl Rusija turi paspausti ten, kur mes turime aiškų strateginį pranašumą, tai yra Baltijos šalyse", - savo tinklaraštyje daugiau nei prieš savaitę mintimis dalijosi Nepriklausomų valstybių sandraugos Baltijos šalių instituto vadovas Michailas Aleksandrovas. Jis pridūrė, kad Rusijos karių įvedimas į Baltijos šalis "apsieitų su minimaliais nuostoliais arba visai be jų".

Antrasis apie tai prabilo V. Žirinovskis.

"Visos Baltijos šalys būtinai bus okupuotos arba sunaikintos", - pareiškė Lietuvos, Latvijos ir Estijos nebyliu pritarimu galimiems JAV veiksmams Sirijoje pasipiktinęs V. Žirinovskis.

Jis taip pat pasiūlė nutraukti visus ekonominius ryšius su Baltijos valstybėmis, o krovinius gabenti per Rusijos uostus. Iki ketvirtadienio vakaro oficialūs Lietuvos asmenys nepateikė jokios reakcijos į išsakytus grasinimus.

Tiesa, europarlamentaras Rolandas Paksas iškėlė idėją, kad į V. Žirinovskio pareiškimus ne tik būtina reaguoti, bet Užsienio reikalų ministerija (URM) turėtų apsvarstyti galimybę įtraukti rusų radikalą į ES nepageidaujamų asmenų sąrašą.

"V. Žirinovskis ES turi būti paskelbtas nepageidaujamu asmeniu. Šis įžūlus išpuolis prieš NATO ir ES valstybes yra įvykdytas sudėtingos tarptautinės situacijos kontekste, todėl negali likti be atsako", - pareiškė Tvarkos ir teisingumo partijos pirmininkas.

Tačiau užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ketvirtadienį spaudos konferencijoje tvirtino, kad ministerija nekomentuos ir kitaip nereaguos į radikalius pareiškimus.

"Gal nebus įžeidu pasakyti, kad kai kurie pareiškimai prasilenkia su sveiku protu, bet turbūt net neturėčiau jų komentuoti", - sakė L. Linkevičius.

Pasak politologo Česlovo Iškausko, propagandiniame kare yra du reakcijos būdai: visai nereaguoti ir duoti rimtą atkirtį. "Tai jau daro politikos apžvalgininkai, bet visuomenė turi žinoti, kad Maskvoje sėdi žmonių, nelinkinčių gero Baltijos valstybėms, tad man atrodo, kad URM lygiu būtina reaguoti į tokius akibrokštus", - sakė Č. Iškauskas.