Nors jis – jau suimtas, sudėtingus nusikaltimus nagrinėjantys detektyvai nepajėgia išspręsti visų Stepheno Porto užmintų mįslių.

Kūnus paliko bažnyčios kieme

Jo aukos – gėjai, su kuriais susipažino per „Grindr“ pažinčių programėlę, ypač mėgiamą homoseksualų. Visų vyrų kūnai buvo rasti Šv. Margaret bažnyčios kieme Barkinge – rašo portalas standard.co.uk.

Nors pirštųsi mintis, kad S. Portas galėjo žudyti dėl homofobiškų paskatų, jis pats buvo aktyvus pastarosios programėlės vartotojas.

Maža to, paviešinus apie jo nusikaltimus internautai ėmė dalintis skelbimais, kuriuose S. Portas siūlo savo draugiją nakčiai už 900 eurų.

Apibūdino kaip ramų ir nekalbų

Tiesa, turėjo jis ir įprastą darbą – gamindavo maistą autobusų vairuotojams.

Savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje dar buvo nurodęs, kad laisvą laiką leidžia padėdamas spec. poreikių turintiems žmonėms King's Cross koledže. Nepasikuklino ir su išsilavinimu – prisistatė kaip Oksfordo universiteto absolventas. Vėliau pastarieji du faktai buvo paneigti.

„Jis buvo labai ramus, nekalbus“, – sūnų dailymail.com apibūdino S. Porto tėvas Albertas.

Tiesa, leistis į gilesnę analizę, kodėl jo mylimas vaikas taip pasielgė, nepanoro.

„Kuo mažiau žinome, tuo geriau“, – aiškino jis.

Žudė dvigubai jaunesnius

Tačiau tokia charakteristika sunku patikėti žvelgiant į viešai prieinamas S. Porto nuotraukas. Beveik visose jų jis – su šviesių plaukų peruku, daugelyje – pusiau nuogas, stovi provokuojančia poza. Nenuostabu, kad tai patraukdavo ir jaunų vaikinų dėmesį.

Tarp 2014-ųjų birželio ir 2015-ųjų rugsėjo, 40-metis serijinis žudikas nužudė 23-ejų Anthony Walgatą, 22-jų Gabrielį Kovarą, 21-erių Danielį Whitworthą ir 25-erių Jacką Taylorą.

Daugelis jų – studentai. Visų jų oficiali mirties priežastis – perdozavimas narkotikais.

Nuodijo narkotikais

Manoma, kad vyrus, su kuriais susipažino internetu, S. Portas pasikviesdavo į savo namus, kur sugirdydavo mirtinas dozes GHB narkotiko.

Pastarasis pasižymi tuo, kad yra beveik beskonis ir veikia staigiai. Mažesnės jo dozės neretai yra naudojamos vagišių ar prievartautojų, nes sukelia gilų miegą, tačiau perdozavus šios medžiagos gali kilti koma, ištinka mirtis.

Galima rasti įtarimų, kad kaltinamasis užsiimdavo lytiniais santykiais su aukomis, kai šie būdavo be sąmonės, tačiau to policija kol kas nepatvirtino.

Rodėsi per televiziją

Įdomu tai, kad vienas labiausiai pastaruoju metu Londoną sukrėtusių nusikaltėlių prieš kelis metus pasirodė kultiniame Britanijos realybės šou „Celebrity Masterchef“.

Jame jis kartu su muzikos grupe „JLS“ ir dainininku JB Gill bei aktore Emma Barton gamino makaronus su mėsa daugiau nei šimtam alkanų autobusų vairuotojų.

Žmogžudystėmis įtariamas S. Portas laidoje taip pat dėvėjo šviesių plaukų peruką, vyrėjo kepuraitę. Lyg niekur nieko jis šypsojosi iš televizijos ekrano.

Tėvai – sukrėsti

Savo ruožtu 73-ejų metų įtariamojo žudiko tėvas tikino su sūnumi po suėmimo kalbėjęs tik kartą. Jis paskambino iš nuovados prašydamas pinigų ir knygų.

„Atnešiau jam kelias knygas ir maždaug 50 eurų. Jis nepaaiškino, kodėl yra suimtas. Aš pats taip pat nieko neklausiau“, – sunkiai žodžius rinko vyras.

Paklaustas, kaip jaučiasi dėl to, kad jo sūnus atėmė keturių jaunų vyrų gyvybes, A. Portas tikino nenorintis nieko daugiau apie tai žinoti.

„Žinau, kad tai – mano sūnus, tačiau negaliu jo kontroliuoti. Negaliu kontroliuoti kitų žmonių“, – aiškino jis.

Paklaustas, kaip šiuo metu laikosi jo 74-erių žmona, A. Portas pripažino, kad jos sveikata nėra pati geriausia.

Ieško galinčių padėti

Suimtas S. Portas buvo tik spalį, kai pareigūnams pavyko įrodyti jo kaltę. Tai padaryti labai padėjo vietinės homoseksualų bendruomenės.

Šiuo metu policijos pareigūnai ieško žmonių, kurie suteiktų bet kokios informacijos apie S. Portą, nes sunkiai sekasi susieti visas keturias žmogžudystes taip, kad įrodymai tiktų teismui.

„Mes norėtume pasišnekėti su visais ir kiekvienu, kuris turi bet kokios, net ir pačios nereikšmingiausios informacijos, kuri gali būti susijusi su šiais incidentais. Garantuojame, kad užtikrinsime jūsų anonimiškumą”, – sakė pagrindinis bylos detektyvas inspektorius Timas Duffieldas, kurį cituoja standard.co.uk.

Jei turite bet kokios informacijos, su policija susisiekti galite telefono numeriu 020 8358 0400 arba anonimiškai 0800 555.

S. Portas bus teisiamas balandį.