Shane`as Tuschas tyčia parašė ketinantis nusižudyti, kad patikrintų, kaip veikia „Facebook“ savižudybių prevencijos įrankis, ir buvo sulaikytas 72 valandoms.

„Facebook“ sukūrė įrankių rinkinį, kuriuo siekiama tikrinti vartotojų polinkį į savižudybę ir apsaugoti juos nuo tokio žingsnio. Jeigu kurį nors vartotoją apninka mintys apie savižudybę ir jis užsimena apie jas savo žinutėse, tai šio vartotojo draugui pranešus apie tai „Facebook“, trečioji šalis nedelsiant peržiūri šias žinutes, užblokuoja vartotojo paskyrą ir priverčia jį perskaityti savižudybių prevencijos medžiagą.

Jungtinių Valstijų San Matėjo mieste gyvenantis elektrikas Shane`as Tuschas norėjo patikrinti, ar ši prevencijos programa tikrai veikia, rašo techworm.net.

2015 metų vasario 26-ąją jis pasidalijo savo išgyvenimais dėl streso, kurį kelia Pirmoji pataisa jo būsto paskolai. Jis parašė, kad jau kurį laiką neišgali susimokėti paskolos bankui ir pareiškė, kad norėtų viešoje vietoje nusižudyti.

„Taigi nusprendžiau labai viešai nusižudyti, tikėdamasis, kad tai privers žmones kalbėti apie nusikaltimus, prie kurių priveda bankai, palikdami motinas ir vaikus gatvėse. Manau, kad pasikoręs ant Auksinių vartų tilto aiškiai parodyčiau, kad „Bank America“ mane pražudė ir paliko mano žmoną bei vaikus be tėvo ar namų!“,  savo žinutėje rašė Sh. Tuschas.

Jis šį eksperimentą atliko iš savo tikrosios „Facebook“ paskyros, bet nei jo šeima, nei draugai nieko apie tai nežinojo. Susirūpinę Sh. Tuscho draugai nedelsiant sureagavo į jo žinutę, o vienas iš draugų prie jo įrašo netgi pridėjo „Facebook“ žymą.

Netrukus Sh. Tuscho paskyra buvo užblokuota, o vienas nežinomas asmuo, skaitęs jo žinutę, informavo policiją. San Matėjo policija išsivežė į Sh. Tuschą į areštinę ir apklausė jį dėl minėtos „Facebook“ žinutės. Sh. Tuschas patvirtino, kad iš tikrųjų ją parašė, bet pareigūnus tikino neplanavęs žudytis, o tik norėjęs viešai išreikšti pasipiktinimą „Bank America“ paskelbta Pirmąja pataisa. 

Nepaisant to, ji 72 valandoms, t.y. trims dienoms, buvo uždarytas į psichinėmis ligomis sergančių žmonių prieglaudą. Jam ne tik buvo atlikti tuberkuliozės, ŽIV ir dar septynių ligų kraujo bei šlapimo tyrimai – jis taip pat rašė, kad buvo laikomas labai nežmoniškomis sąlygomis.

Kai visame pasaulyje sergamumas depresija yra pasiekęs apogėjų ir kai vis daugiau žmonių mėgina pakelti prieš save ranką, atrodo, kad „Facebook“ žingsnis imtis savižudybių prevencijos yra tikrai geras. Tačiau tam reikia tinkamesnių metodų, nes jei tokie žmonės kaip Shane`as Tuschas socialiniame tinkle tenorės pasidalyti savo išgyvenimais ir galiausiai atsidurs areštinėje, tai bus didelė problema.

Be to, jeigu visi žmonės trims dienoms bus uždaromi prieglaudose, tai bus didelė našta ir taip perpildytoms psichinių ligų sveikatos įstaigoms, ar ne?