Ją A. Songaila buvo praradęs, kai vidaus reikalų ministras jį atleido iš pareigų dėl pareigūno vardo pažeminimo.

Dėl prarastos valstybinės pensijos generolas bylinėjasi teismuose, šį ginčą turėtų nagrinėti ir Konstitucinis Teismas. Į jį Vilniaus apygardos administracinis teismas kreipėsi daugiau kaip prieš dvejus metus, nes kilo abejonių, ar įvairių valstybės teisėsaugos institucijų pareigūnų pensijų įstatymas neprieštarauja Konstitucijos nuostatoms.

Tačiau šio ginčo pabaiga jau neturi lemiamos reikšmės A. Songailai – įsidarbinęs valstybės tarnyboje generolas vėl atgavo teisę į valstybinę pensiją.

Praėjusių metų rugsėjį A. Songaila įsidarbino Kalėjimų departamente, Apsaugos ir priežiūros skyriuje inspektoriumi. Nuo šių metų balandžio jam patikėtos kur kas svarbesnės pareigos – jis tapo direktoriaus patarėju.

„Jis atėjo į Apsaugos ir priežiūros skyrių, gerą pusmetį padirbo, pamatėme, kad žmogaus potencialas neišnaudojamas, todėl dabar patarėju dirba, daugiau naudos duoda, - DELFI naujuoju darbuotoju džiaugėsi Kalėjimų departamento direktorius S. Vitkūnas. – Juk abi sistemos yra panašios – Valstybės sienos apsaugos tarnyboje jis visą Lietuvą saugojo, o čia – kalėjimus".

S. Vitkūnas sako, kad A. Songaila pats pasisiūlė dirbti Kalėjimų departamente.

„Nei priekaištų, nei prašymų dėl jo nesu gavęs, tiesiog žmogus atėjo, pasiūlė savo paslaugas, pasišnekėjom. Ką žinau, kokie ten skandalai... Jau praėjo įstatyme nustatytas draudimas dirbti valstybės tarnyboje. Buvo atlikti visi patikrinimai, nebuvo jokių rekomendacijų, jo net prieš tai nepažinojau", - direktoriaus teigimu, priimant sprendimus A. Songaila neturi lemiamo balso – esą jis tik gali pasiūlyti, patarti.

Pats A. Songaila tikina, kad išlaukęs įstatyme numatytą draudimą – dirbti trejus metus valstybės tarnyboje – ir pasisiūlęs dirbti Kalėjimų departamente. Prieš tai jis dirbo banke „Snoras".

„Visą laiką dirbau valstybės tarnyboje, todėl tai man arčiau srities", - savo pasirinkimą dirbti įkalinimo įstaigas prižiūrinčiame departamente aiškino A. Songaila. Jis neslėpė, kad grįždamas į valstybės tarnybą jis susigrąžino teisę į valstybinę pensiją. Jeigu ne vidaus reikalų ministro įsakymas, kai jis buvo atleistas iš pareigų dėl pareigūno vardo pažeminimo, A. Songailai būtų priklausiusi ši pensija - vidaus tarnyboje jis ištarnavo beveik 30 metų.

Nors A. Songailos pareigybių aprašymas yra riboto naudojimo, jis prisipažino, kad Kalėjimų departamente rūpinasi bendrais strateginio valdymo ir kitais vidiniais reikalais.

A.Songaila ir dar keliais aukštais VSAT pareigūnais Valstybės saugumo departamentas susidomėjo 2003 metų rudenį, kai kilo prezidento Rolando Pakso ir jo finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo skandalas. Nustatyta, kad buvęs VSAT vadas A. Songaila, Lazdijų rinktinės vadas Albinas Žymančius bei Pagėgių rinktinės vadas G. Kuznecovas per valstybės sieną be eilės praleisdavo abejotinos reputacijos asmenis, kai to prašydavo verslininkė Renata Smailytė.

„Nebendrauju su ja, kokie ten mūsų ryšiai buvo, manau, kad šis skandalas buvo per daug išpūstas, - sakė A. Songaila. – Dabar esu visiškai atsipalaidavęs ir dirbu savo darbą".