Vilniuje gyvenantis abiturientas Tomas jau beveik metus užsidirba tvarkydamas namus. Šią idėją jam pametėjo sesuo, pamačiusi, kad brolis vis skundžiasi pinigų trūkumu. Sesuo pirmiausia pasiūlė už pinigus valyti jos namus. Tomui darbas sekėsi ir pamažu atsirado daugiau jo paslaugų norinčių pažįstamų.

Jaunuolio namų tvarkytojo darbas nenugąsdino. Vaikinas anksčiau uždarbiavo renginių metu nešiodamas baldus – šis darbas buvo kur kas sunkesnis. Tuo metu tvarkant butus reikia mažiau fizinės jėgos, daugiau kruopštumo.

„Už poros ar daugiau valandų darbą tu gauni tiek, kiek kitas žmogus uždirba per dieną. Tiesa, dalis žmonių į namų tvarkytoją vyrą žiūrėjo atsargiai“, – kalbėjo Tomas, už 2-3 kambarių buto sutvarkymą imantis 15-20 eurų.

Vienu metu jis tvarkė tris, dabar – du butus. Kitų pasiūlymų teko atsisakyti dėl mokslų.

Draugės svaidėsi perspėjimais

Du mažus vaikus auginanti vilnietė Gabija pasakoja namų tvarkytoją pasisamdžiusi iš būtinybės. Moteris feisbuke patalpino skelbimą, kad reikalingas žmogus, galintis kartą per savaitę sutvarkyti namus. Vienas draugas Gabijai rekomendavo dvyliktoką vaikiną Tomą, laisvu nuo mokslų metu valantį namus.

„Turėjau dar porą variantų, tačiau šis pasirodė įdomiausias. Paskambinau jam, jis atvažiavo pasižiūrėti ir iš karto kibo į darbus. Kai draugėms pasakiau, kad namus tvarkys vyras, vyravo dvi nuomonės“, – pasakojo Gabija.

Pirma nuomonė – vyrų supratimas apie namų tvarkymą kardinaliai skiriasi nuo moterų. Draugės prognozavo bėdas. „Kita draugė stebėjosi – gal su juo dabar viskas gerai, bet gali atsitikti, kad jis pasuks blogais keliais, susidės su netinkama kompanija ir žinos, kas pas mus namie, gali ateiti ir apiplėšti. Atsakiau, kad ir moteris gali išnešti auskarus, kitus papuošalus, juk į namus įsileidi svetimą žmogų“, – stebisi keistų draugių reakcijų sulaukusi Gabija.

Pasak Gabijos, tvarkytojas labai stengėsi, akylai tvarkydavo, valydavo, siurbdavo. Tiesa, porą kartų teko duoti pastabų dėl ne visai gerai išvalyto kampučio, tačiau į visas pastabas vaikinas reagavo nuoširdžiai ir į jas atsižvelgdavo. Gal, svarsto pašnekovė, vaikinui kiek trūko patirties: juk patyrusios namų tvarkytojos labiau išmano apie valiklius ir kitas subtilybes.

Moteriai abiturientas patiko ir dėl kitų priežasčių: patikdavo su juo šnekėtis. Pavyzdžiui, dviejų vaikų mama iš namų tvarkytojo sužinojo, kad jo klasėje nėra nerūkančių. Gabijai patiko, kad jaunuolis bandė pinigų užsidirbti pats.

Apie vyrus – geresnės nuomonės

„Kiek esu susidūrusi, apie vaikinus esu kur kas geresnės nuomonės nei apie moteris. Jei vaikinas linkęs į pedantiškumą, jis dirba kur kas greičiau, efektyviau ir kruopščiau. Taigi mano požiūris į vaikinų darbą geras“, – sako valymo paslaugas teikiančios įmonės „Ponios Frekenbok namai“ atstovė Inesa Jurevičienė.

Minėtoje įmonėje dirbantis vaikinas užsiima ne nuolatiniu namų valymu, o dalyvauja atlikdamas komandinius darbus. Klientai į atvykusį vyrą žiūri labai pozityviai – jei riekia papildomos vyriškos pagalbos, labiau išnaudoja vaikino sugebėjimus.

„Klientūra plečiasi, žmonės darosi užimti arba nenori tvarkymuisi skirti laiko, kartais tam skirti laiko net neverta. Ši paslauga reikalinga, tačiau liūdniausia, kad sunku rasti sąžiningą, pedantiškai dirbantį darbuotoją“, – apie namų valymo paslaugų rinką kalbėjo I. Jurevičienė.

Jos manymu, daug darbingo amžiaus žmonių emigravo, pagyvenę žmonės negali dirbti tiek, kiek jauni, treti turi ilgus pirštus ar kenčia nuo priklausomybių.