Pagal juos, gyventojų mažėjimas ankstesniais metais (nuo 2009-ųjų pradžios iki 2010-ųjų pradžios) nebuvo toks didelis - oficialus gyventojų skaičius tuomet krito beveik 21 tūkstančiu.

Premjeras Andrius Kubilius, klausiamas, ką dėl tokių demografinių tendencijų gali padaryti Vyriausybė, pirmadienį teigė, kad emigracija per krizę yra natūralus dalykas ir pabrėžė, jog vienas iš valdžios prioritetų lieka šeimos politika.

"To mažėjimo yra kelios priežastys. Iš tikrųjų yra ir emigracijos srautai, natūralu, kad esant tokiai giliai krizei, kokią teko pergyventi Lietuvai ir kitoms Baltijos valstybėms, emigracijos srautai yra padidėję", - sakė jis.

"Be abejo, gimstamumo reikalai, kurie ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Centrinės Europos valstybėse yra pakankamai sumažėję, todėl net ir krizės metu mažindami įvairias socialines išmokas, taip pat ir motinystės išmokas, mes su dabartiniais paramos mechanizmais liekame vieni iš labiausiai remiančių (...) motinystę", - po Vyriausybės pasitarimo pirmadienį žurnalistams kalbėjo A.Kubilius.

Jo teigimu, dar vienas iššūkis yra senstanti visuomenė.

"Yra senstančios visuomenės iššūkiai, pensinio amžiaus iššūkiai, visa tai turime svarstyti matydami iš tikrųjų ne šią dieną, ne tik dabartinius statistikos rezultatus, bet ir tai, kaip tai gali atrodyti po 10 ar 20 metų", - dėstė premjeras.

Pagal pirmadienį Statistikos departamento paskelbtą leidinį "Sunkmetis skaičiais", praėjusių metų antrą ir trečią ketvirtį emigracija gerokai viršijo iki tol fiksuotus mastus - antrą ketvirtį išvažiavimą deklaravo 30 117, trečią ketvirtį - 31 868 žmonės. Nuo spalio iki gruodžio išvykimą deklaravo dar beveik 16 tūkst. gyventojų.

Iki tol didžiausias nuo 2005 metų emigracijos mastas fiksuotas 2005-ųjų trečią ketvirtį - tuomet oficialiai emigravo per 6,6 tūkst. žmonių.
Gyventojų skaičius per dešimtmetį (nuo 2001-ųjų pradžios) sumažėjo beveik ketvirčiu milijono - daugiau kaip 242 tūkst. gyventojų.