„Paskutinę istoriją turėjome tokią, kai motina, kuri laukėsi antrojo vaikelio ir žinojo, kad darbdavys ketina skelbti bankrotą. „Sodroje“ ji visą laiką buvo konsultuota, kad viskas bus gerai, nes darbdavys dar nebankrutavo. Kai atėjo laikas išeiti gimdymo ir vaiko priežiūros atostogų, staiga paaiškėjo, kad jai niekas nebepriklauso. Žmogus atsidūrė beviltiškoje padėtyje, nežino, ko griebtis ir, kita vertus, negali niekuo padėti, nes tokie yra įstatymai“, – DELFI sakė Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė spaudai Rasa Paulavičienė.

Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, jeigu tuo metu, kai darbdavys bankrutuoja, moteriai yra paskirta motinystės išmoka, jos mokėjimas tęsiamas. Tačiau jeigu moteris pastoja jau būdama vaiko priežiūros atostogose, o darbdavys bankrutuoja, jai išmoka nebepriklauso.

Tiesa, jei ji kuriam laikui įsidarbintų, problemos nebūtų ir jos išmoka būtų skaičiuojama pagal buvusį atlyginimą.

„Tikrai mes turime ne vieną paklausimą, kai motinos išeidamos į kitas motinystės atostogas sužino, kad joms niekas nepriklauso, net ir minimali išmoka, nors ir stažas yra, ir daug metų mokesčiai ilgai mokėti, tačiau tokiu atveju paliekama 97,5 Lt išmoka per mėnesį“, – sakė R. Paulavičienė.

Pašnekovės teigimu, šią problemą galėtų išspręstų sambūrio siūloma pertvarka, kai minimali išmoka būtų garantuojama iš valstybės biudžeto nepriklausomai nuo to, kiek mama prieš tai uždirbo, o likusi dalis būtų mokama iš „Sodros“ ir priklausytų nuo sumokėtų įmokų.

Minimali motinystės (tėvystės) išmoka sudaro ne mažiau trečdalio draudžiamųjų pajamų dydžio, kurį kasmet nustato Vyriausybė. Šiuo metu šis dydis yra 1170 Lt.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistė Lina Burbaitė DELFI sakė, kad jei darbdavys bankrutavo ir vaiką auginantis asmuo dėl to atleistas, jis neįgyja teisės į paskesnio vaiko atostogas.

„Jei žmogus daugiau nedirbo ir nebėra jo ankstesnio darbdavio, į kitas motinystės, motinystės (tėvystės) ar tėvystės atostogas jis negali būti išleistas. Tačiau jei jis vėl kuriam laikui įsidarbina ir būna mokamos ligos ir motinystės socialinio draudimo įmokos, jis tą teisę vėl įgyja, jei atitinka reikiamo stažo kriterijus. Šiuo metu jie yra 12 mėnesių per pastaruosius 24 mėnesius“, – sakė ji.

Pašnekovės teigimu, šiuo metu ministerija pakeitimų neplanuoja, o neturintys teisės į draudimines išmokas tėvai turėtų kreiptis dėl socialinės paramos prieš gimstant vaikui.

Pavyzdžiui, neturinti teisės gauti motinystės pašalpą, moteris prieš gimdymą gali tikėtis 260 Lt vienkartinės išmokos, vaikui gimus visos šeimos gauna po 1430 Lt, o vėliau, jei vaiką auginantis asmuo neturi teisės į išmoką, iki vaikui sukaks dveji metai, mokama po 97,5 Lt per mėnesį.

Pernai Lietuvoje buvo registruotos 1845 bankroto bylos, tačiau nėra žinoma, kokia dalis vaiko priežiūros atostogose esančių šių įmonių darbuotojų galėjo susidurti su tokia situacija.