A. Paleckis ir jo bendražygiai reiškė nepasitenkinimą vykusiomis radikalų eitynėmis. „Fašizmui ne“, - skelbta laikomuose plakatuose.

„Šūkis „Lietuva lietuviams“ reiškia, kad Lietuva – ne kitoms tautoms. Visame pasaulyje bet koks šūkis - „Lietuva lietuviams“, „Latvija latviams“, „Vokietija vokiečiams“ - laikomas rasistiniu šūkiu, o rasizmas ir fašizmas - beveik tas pats“, - DELFI aiškino A. Paleckis.

Pasak A. Paleckio, specialiai dėl radikalų eitynių į Lietuvą atvyko Latvijos Antifašistinio komiteto pirmininkas J. Korenas su komanda. Vilniuje sulaukta svečio ir iš Estijos antifašistinės organizacijos.

A. Paleckio teigimu, tiek J. Korenas, tiek organizacija „Pasaulis be nacizmo“ apie Lietuvoje vykstančius įvykius paskleis žinią plačiai. „Organizacija jau padarė smerkiantį pareiškimą dėl tokios eisenos su tokiais šūkiais. Reikia kelti aliarmą – visi mes Lietuvos patriotai, visi ją mylime, tačiau kai sakome, kad tik lietuviams, o ne kitoms tautoms, ne svečiams – čia jau rasizmo apraiška. Fašizmas prasideda nuo to“, - tikino A. Paleckis.

Tuo metu vienas radikalų eitynių organizatorių Lietuvių tautinio centro pirmininkas Ričardas Čekutis DELFI sakė nemanantis, kad tokiomis akcijomis kenkiama Lietuvos įvaizdžiui. „Per Europą žinia jau nuėjo dėl paties A. Paleckio pasisakymų ir veiklos – tai daug baisesnė žinia, nei ta, kuri galėtų nueiti dėl mūsų eisenos ir skanduojamų šūkių. (...) Į A. Paleckį nereikia kreipti dėmesio – tegul jis geriau pasižiūri į veidrodį ir pamąsto, ką daro, ką šneka, ką kalba apie sausio 13-ą ir bus viskas aišku, kas yra kas“, - teigė R. Čekutis.

Steigimą inicijavo rusų senatorius

Partija Socialistinis tautinis frontas - tarptautinio žmogaus teisių gynimo judėjimo „Pasaulis be nacizmo“, praėjusiais metais įsteigto Kijeve, narė. Judėjimo biuras įsteigtas Maskvoje. „Pasaulio be nacizmo“ įsteigimą inicijavo rusų senatorius, Pasaulinės rusakalbių žydijos kongreso prezidentas Borisas Šligelis. Šiuo metu B. Šligelis vadovauja judėjimo „Pasaulis be nacizmo“ prezidiumui.

Prezidiume dalyvauja ir A. Paleckis, o taip pat ir Jeruzalėje veikiančio Simono Wiesenthalio centro vadovas Efraimas Zuroffas, ne kartą žėręs kritikos Baltijos šalių atžvilgiu.

Kaip rašoma judėjimo internetiniame puslapyje, organizacija stebi, ar valstybėse yra neonacizmo apraiškų ir apie tai informuoja Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizaciją (ESBO), Europos Tarybą, Jungtines Tautas.

Organizacija taip pat inicijuoja teismines priemones prieš asmenis, nusikaltusius per Antrąjį pasaulinį karą ar dalyvavusius nacistinių idėjų propagandoje.

Judėjimas aktyviai pasisako prieš nacistinių ir komunistinių režimų padarytų nusikaltimų sulyginimą ir kaltina Baltijos šalių vyriausybes tuo, kad jos esą nori peržiūrėti istoriją, remia neofašizmo, ekstremizmo ir ksenofobijos ideologijos plėtrą, kuri yra nukreipta prieš bendras europines vertybes.

Praėjusių metų lapkričio 27 d. Vilniuje įvyko konferencija, kurioje buvo įsteigtas visuomeninis judėjimas „Lietuva be nacizmo“. Tai - organizacijos „Pasaulis be nacizmo“ padalinys.

Šio judėjimo iniciatoriai tvirtina ketinantys kovoti prieš nacistinių idėjų sklaidą ir, jų žodžiais tariant, „istorijos falsifikavimą“.

Vilniuje vykusią konferenciją atidarė „Pasaulis be nacizmo“ prezidiumo narys A. Paleckis. Judėjimo prezidiumas paragino Vilniaus miesto prokuratūrą atšaukti A. Paleckiui skirtą kardomąją priemonę – pasižadėjimą neišvykti.

Ikiteisminis tyrimas dėl A. Paleckio buvo pradėtas Vilniaus apygardos prokuratūroje 2010 m. gruodžio 28 d. dėl jo pasisakymų, kad 1991 m. sausio 13 dieną, kuomet sovietų kariai mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, „savi šaudė į savus“.

Kovo 11-osios eitynės nuotraukų albume: