Plovimo ir valymo darbai atlikti paskubomis, nepatikrinta valymo kokybė, nes minėti darbai baigti tik vidurnaktį. Ekspertų išvada: akmens valymo darbai turėjo būti vykdomi tik po atliktų išsamių tyrimų ir chemikų – technologų pasiūlytų rekomendacijų, su kuo ir kaip valyti, bet kažkodėl buvo paskubėta. Valymo darbai pradėti neįspėjus paminklo valdytojo – Anykščių r. savivaldybės, kuri atsakinga už paminklo būklę ir priežiūrą, kuri parengė ir vykdo projektą “Viešosios vandens turizmo infrastruktūros sukūrimas saugomose teritorijose” Europos Regioninės plėtros ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

Į projektą įtraukti akmens, vadinamo Puntuku (unikalus kodas Kultūros vertybių registre 1891), bei jį supančios aplinkos tvarkymo darbai, tam yra numatytos lėšos.”

Ekspertai teigia, jog po plovimo būtina sutvarkyti įtrūkusias akmens vietas, taip pat „būtina restauruoti bareljefinius portretus, nes nuplovus vandens srove su spaudimu, išryškėjo raudonos nosys, kurias reikia tonuoti, atsižvelgiant į akmens atspalvį.”

Apibendrindami apžiūros rezultatus, ekspertai konstatavo, kad V.Galvonas ir iniciatyvūs anykštėnai vis dėlto nieko blogo velnio pamestam akmeniui nepadarė. „Konstatuota, kad vizualiai apžiūrėjus paminklą, plovimas panaudojant vandens srovę su spaudimu Puntuko akmeniui nepakenkė, t.y. žala nepadaryta, tačiau taip valyti akmenį nerekomenduojama, nes akmens paviršiaus struktūra trapi ir poringa”, - parašė Dalios Krūminienės vadovaujami restauratoriai.

Per paskutinį mėnesį ekspertai Puntuką apžiūrėjo du kartus. Pirmąjį kartą, apžiūrėję dar išterliotą Puntuką restauratoriai nurodė, kad jį galima plauti tik minkštais šepečiais. Tačiau iniciatyvūs anykštėnai akmenį nuplovė nelaukdami ekspertų išvadų.

Nors pirmosios ekspertų grupės išvadų iniciatyvūs anykštėnai nesiklausė, restauratoriai pateikė pakartotinius pasiūlymus, kaip prižiūrėti akmenį. Restauravimo taryba nutarė: „1.Valymui naudoti tik chemikų technologijų rekomenduotas priemones ir medžiagas. 2.Būtina parengti tvarkybos darbų užduotį, programą, metodiką. Atlikti bareljefų ir akmens tyrimo, konservavimo ir restauravimo darbus. 3.Tyrimo, konservavimo darbus gali atlikti tik atestuoti restauratoriai”.