Pernai  brangiausiai apmokamas Lietuvoje advokatas per metus uždirbo beveik 10 mln. litų. Jeigu jis būtų apmokestintas įprasta tvarka, „Sodrai“ būtų turėjęs sumokėti apie 3 mln. litų, tačiau dėl „lubų“ į biudžetą sumokėjo tik 21 tūkst. litų. „Savaitės komentarai“ skaičiuoja, kad jei dešimt brangiausiai apmokamų advokatų Lietuvoje mokėtų įprastą mokestį „Sodrai“, į biudžetą kasmet įplauktų maždaug 15 mln. litų. DELFI primena, kad nuo šių metų pradžios įvedus prabangaus nekilnojamo turto mokestį tikimasi surinkti 17 mln. litų.

„Advoktai tikrai nemoka mažesnių mokesčių ir kai kuriuos mokesčius moka tris kartus didesnius, negu kiti individualiai dirbantys. Tarkim, individualiai dirbantys stalius, kirpėjas, darbininkas moka 5 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Advokatai skaitomi laisva profesija ir moka tris kartus daugiau“, - sakė Lietuvos advokatų tarybos pirmininko pavaduotoja Liudvika Meškauskaitė. Anot jos, laisvų profesijų atstovams taip pat nemokami atostoginiai, jie negauna kompensacijos ligos atveju.

„Jeigu jie mokėtų kaip ir visi žmonės, kurie dirba samdomą darbą - apie 30 proc. nuo apmokestinamo darbo užmokesčio - tai susidarytų suma apie keliasdešimt milijonų. Tai suma pakankamai įspūdinga, tai daugiau, nei tikimės surinkti iš prabangaus turto apmokestinimo. (...) Jei pridėsime notarus, anstolius, suma sudarytų, sunku pasakyti, bet gal ir siektų kokį šimtą milijonų litų“, - skaičiavo BNS naujienų agentūros vadovas Artūras Račas.

Tuo tarpu teisingumo ministras Remigijus Šimašius gina dabar galiojančią tvarką.

„Pensijoms yra lubos, todėl logiška, kad ir įmokoms yra lubos“, - sakė R. Šimašius.

Ūkininkų įmokų „Sodrai“ lubos siekia 5200 litų. Pernai turtingiausias ūkininkas Lietuvoje uždirbo 63 mln. litų, jeigu būtų mokėjęs įprastas įmokas, į biudžetą jis būtų įnešęs apie 21 mln. litų, tačiau sumokėjo 5200 litų. Ūkininkams taikoms ir 5 proc. tarifas GPM ir pelno mokesčiams.

„Jie moka 5 proc., kad būtų duona pigesnė, kad būtų mėsa pigesnė, nes tada viskas susidėtų į šitą kainą“, - nieko blogo nemato žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

„Žmonės, kurie gauna kelis milijonus, mokesčių sumoka 5 proc. O žmonės, kurie gauna 3 tūkst. litų per mėnesį, jis moka bendrai, su „Sodra“ - 52 proc. Dabar gaunasi, kad per krizę dalis gyventojų veržiasi nebe diržus, o kaklus. O kiti toliau atsilaisvina sau diržus ir gyvena labai sėkmingai“, - svarstė A. Račas.