„Vyriausybei reikės parengti sunkmečiu sumažintų atlyginimų aukštiems valstybės pareigūnams, teisėjams kompensavimo mechanizmą. Šių žmonių grupės pajamos tikrai nėra pačios mažiausios, tad tikimės solidarumo ir supratimo, nes kol kas tenka atidėti mechanizmo parengimo terminą“, - pranešime spaudai sakė premjeras Algirdas Butkevičius.

Anot jo, Konstitucinis Teismas yra pasakęs, kad ieškant sprendimo, būtina atsižvelgti į šalies ekonominę padėtį ir valstybės įsipareigojimus.

„Vyriausybės pasitarime pritarta sprendimui - iki 2015 metų gegužės 1 dienos atidėti sumažinto darbo užmokesčio patirtų praradimų kompensavimo mechanizmo parengimą. Atsižvelgta į ekonominę, finansinę padėtį, valstybės išgales. Negalime nesilaikyti viešųjų finansų tvaraus gerinimo tikslų, būtina išlaikyti stabilumą, negalime pažeisti fiskalinės drausmės, ypač šiame geopolitinių santykių kontekste, kurį sąlygoja Rusijos ir Ukrainos santykių krizė“, - tvirtino A.Butkevičius.

Konstitucinis Teismas pernai didelio atgarsio sulaukusiame nutarime paskelbė, kad per krizę mažinant atlyginimus neturi būti pažeistos skirtingų kategorijų atlyginimų dydžių proporcijos. Šiemet balandį KT išaiškino, kad kompensacijų biudžetininkai gali reikalauti teismuose tuo atveju, jei Seimas „nepagrįstai delsia“ nustatyti kompensavimo tvarką.

Pernai liepą Konstitucinis Teismas paskelbė, kad per ekonomikos krizę valstybės tarnautojų ir teisėjų atlyginimai buvo sumažinti, iš dalies pažeidžiant Konstituciją - jai prieštarauja sprendimai, kuriais sumažinti valstybės tarnautojų ir teisėjų pareiginės algos koeficientai, valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines klases, statutinių valstybės tarnautojų priedų už kvalifikacines kategorijas dydžiai.

Atsižvelgiant į tai, nuo 2013-ųjų spalio buvo padidintas darbo užmokestis daliai valstybės tarnautojų - teisėjams, specialiųjų tarnybų, krašto apsaugos, kalėjimų darbuotojams, viceministrams ir Seimo narių padėjėjams. Nuo šių metų pradžios taip pat padidinti Seimo narių, ministrų, merų ir jų pavaduotojų atlyginimai, didėjo ir kai kurių valstybės pareigūnų – kontrolierių, inspektorių, įvairių komisijų pirmininkų bei narių, žvalgybos pareigūnų - algos, pagal darbo sutartis valstybės ir savivaldybių institucijose dirbančiųjų atlyginimai.

Konstitucinio Teismo sprendimui įgyvendinti pernai papildomai reikėjo 34 mln. litų biudžeto lėšų, o 2014 metais - apie 250 mln. litų.

Lietuvos Vyriausybė atlyginimų mažinimo ir kitų taupymo priemonių ėmėsi 2009 metais, kai šalies ekonomika smuko beveik 15 procentų.