Neigiamą etikos sargų įvertinimą politikui užtraukė Generalinės prokuratūros nusiskundimas dėl galimo N. Puteikio kišimosi į ikiteisminį tyrimą dėl savo žmonos brolio žūties. Tyrimą kuruojanti tyrėja prokuroros informavo sulaukusi Seimo nario vizitų, kurių metu buvo kaltinama nežmoniškumu, bylos vilkinimu ir pataikavimu turtingiesiems.

Etikos sargai nutarė, kad tokiu savo elgesiu N. Puteikis pažeidė kodekse įtvirtintus nesavanaudiškumo ir pavyzdingumo principus.

Tai jau antra neigiama Etikos ir procedūrų komisijos išvada konservatoriui. Birželio pradžioje etikos sargai nutarė, kad N. Puteikis pažeidė kodekse įtvirtintą padorumo principą, kuomet kai frakcijos kolegą Petrą Luomaną viešai apkaltino, jog šis gavo pasiūlymą „iš kažkokios lobistinės grupės“.

N. Puteikis DELFI teigė kategoriškai nesutinkantis su etikos sargų vertinimu

„Gavosi paradoksas: Švenčionių vyresnioji prokurorė pripažino argumentus, kuriuos aš išsakiau tyrėjai, o A. Salamakinas su savo žiauriaisiais bendražygiais nusprendė, kad aš neteisus“, - sakė konservatorius, primindamas, kaip tyrimas dėl jo svainio žūties buvo atnaujintas.

Politikas teigė, jog panašiomis aplinkybėmis, kaip jo svainis, statybose kasmet žūsta žmonės, ir Seimo etikos sargai kalti dėl to, jog tokios žūtys tęsis.

„A. Salamakinas ir kiti komisijos nariai, kurie balsavo už tokią išvadą, pasielgė niekšiškai. Nes kol jie balsuoja už tokias išvadas, Lietuvoje keturiskart dažniau žūva žmonės statybose, negu Vokietijoje. (...) Kito būdo pažadinti Seimą, kad jis nutrauktų šitą nežmonišką žmonių žudymą statybose, šitą nežmonišką korupciją, aš nematau. Prokurorai nenutraukinėtų bylų tokiose žūtyse, jeigu A. Salamakino komisija nedangstytų. (...) Dėl to aš ir sakau, kad jisai vertas gauti į snukį. Nuo žuvusiųjų giminių. Antausis tokiems žmonėms būtų gera proga pabudinti jų sąžinę, jeigu ten dar kas nors liko“, - sakė N. Puteikis.

Parlamentaras pažymėjo, jog teisiškai svainis nėra artimas giminaitis. Taigi savęs prie tų, nuo kurių „gauti į snukį“ galėtų A. Salamakinas, jis nepriskiria.