Visi namo gyventojai daugiau nei prieš metus susirinkime naujam rūsio savininkui vieningai ir griežtai atsisakė duoti leidimą naktiniam klubui. Tačiau dabar jie jaučiasi nemaloniai nustebinti - klubas atsirado ir be jų sutikimo. Tad dabar namo bendraturčiai kelis kartus per savaitę naktį priversti kęsti iš namo rūsio kylantį triukšmą ir vis kitų patalpas išsinuomojančių asmenų lėbavimus.

Patalpų paskirties keitimą reglamentuoja Lietuvos Respublikos statybų įstatymas. Remiantis šio įstatymo 20 str. 1 d. 13 p., keičiant pastato (patalpų) paskirtį, kai atliekami tik statinio paprastojo remonto darbai arba neatliekami jokie statybos darbai, turi būti rengiamas pastato (patalpų) paskirties keitimo projektas. Asmuo, norintis pradėti statybas, turi pateikti prašymą, paskirties keitimo projektą, statinio kadastro duomenų bylą ir statinio bendraturčių sutikimą. Pastarojo, kaimynų teigimu, patalpų savininkas ir neturi.

Tačiau pats patalpų savininkas tikina gavęs daugumos kaimynų sutikimus ir su, anot jo, „iš pavydo" bekenkiančiais konkrečiais asmenimis, gyvenančiais kaimynystėje, susitarti nebematąs prasmės.

DELFI naktį apsilankė minėtose patalpose. Jose tą vakarą linksminosi jaunuolių būrys. Buvo matyti į rūsį įeinantys ir iš jo išeinantys asmenys. Kaimynai skundėsi net ketvirtame namo aukšte girdimais muzikos ritmais. Jie greičiausiai girdėti dėl to, kad rūsį nuo butų skiria tik plytų sienos - jokios specialios garso izoliacijos nėra. Nors namo viduje aiškiai jautėsi muzikos bildesys, iš lauko pusės dėl įrengtų garsą slopinančių durų buvo ramu.

Tikino, kad problemų nebus

Kaimynai besilinksminantiems jaunuoliams 23 val. iškvietė policiją. Atvykę į įvykio vietą pareigūnai sunkiai tegalėjo prisikviesti vakarėlio organizatorius. Kaip paaiškėjo vėliau, jiems buvo pasakyta durų niekam neatidaryti ir laikyti jas užrakintas. Tai paaiškinta tuo, kad patalpos yra pavojingame rajone, šalia stoties.

Vakarėlio organizatorius pasakojo, kad nieko įtartino besinuomodamas patalpas nepastebėjo. Tuo labiau nežinojo ir apie tai, kad į šią vietą dažnai kviečiami policininkai. Vaikinas tikino manęs, kad garso izoliacija yra pasirūpinta. Taip jam pasakojo ir patalpas išnuomavęs Marius. Pastarasis asmuo patvirtino, kad jokių nesklandumų dėl triukšmo nebus ir įteikė raktus.

Patalpas tą vakarą išsinuomavę jaunuoliai tikino jas suradę internete, ir jokių nesklandumų dėl jų nuomos esą nebuvę. Tačiau į įvykio vietą atvykę policininkai patvirtino - čia jie lankosi ne pirmą kartą. Pareigūnai triukšmavusiems asmenims paskyrė piniginę baudą.

Patalpų paskirtis - mįslė

Registrų centre šios patalpos nuo liepos mėnesio įregistruotos kaip naktinis klubas. Tačiau įdomu tai, kad jų paskirtis nurodyta „poilsio".

Kaip pasakojo Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius, naktinio klubo veikla patalpose, kurių pagrindinis naudojimo būdas yra poilsio, nėra neįprastas reiškinys.

Tačiau su juo nelinkusi sutikti Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė. Pasak specialistės, pagal STR 1.01.09:2003 „Statinių klasifikavimas pagal jų naudojimo paskirtį" 8.10 punktą klubai priskiriami prie kultūros paskirties pastatų.

„Pateiktame projekte nebuvo sprendžiamas patalpų pritaikymas naktinio klubo patalpoms. Kadangi poilsio paskirties patalpoms netaikomi griežtesni aplinkosaugos, higienos, priešgaisrinės saugos ir kiti privalomieji reikalavimai, negu buvusioms prekybos paskirties patalpoms, viešas aptarimas su gyventojais neprivalomas", - patikino specialistė.

Įrengtas baseinas, pirtis

Tačiau iš patalpų kaimynų atsiųstų nuotraukų matyti, kad griežtesni apribojimai šioms patalpoms galimai turėtų būti taikomi. Viešai platinamuose patalpų nuomos skelbimuose nurodoma, kad jų viduje įrengta ne tik šokių salė ar biliardo stalas, bet ir pirtis su baseinu.

Dėl pastarojo objekto kaimynams neretai tenka iškęsti ir daugiau nemalonumų. Kai savaitės pabaigoje iš visam namui priklausančių vandentiekių pildomas baseinas, aukštesnių butų gyventojai neretai lieka visai be vandens arba sutrinka jo padavimas. Nepaisant to, kad pirtis ir baseinas funkcionuoja jau beveik metus, Visuomenės Sveikatos Centro duomenimis, leidimas-higienos pasas šiai veiklai šių metų liepos mėnesį dar nebuvo išduotas.

100 kv.m. patalpos pradėtos numoti nuo 2013 metų pradžios. Skelbime jų paskirtis - pobūvių ir vakarėlių organizavimas.

„Patalpų nuoma vakarėliams Vilniaus senamiestyje. Patalpose yra pirtis, baseinas, biliardas, rūkomasis. Jaukios patalpos vakarėliams, alsuojančios senamiesčio dvasia su baroko stiliaus baldais, bei elementais. Nereali atmosfera laisvalaikio praleidimui, vakarėliai savaime prisipildo prabanga, bei šiluma", - nurodoma skelbime.

Kitame skelbime aprašymas dar detalesnis. Nurodoma, kad patalpose yra ir prabangūs baldai, namų kino sistema bei televizorius, virtuvės patalpa, biliardo sale su baldais ir biliardo stalu, pirtis su elektrine 9 kw krosnimi, dušas, 6 kubų baseinas su valymo, filtravimo įranga bei papildomai sumontuota džakuzi įranga. Taip pat - rūkomasis su atskira ventiliacija ir patalpa su atskiru išėjimu į kiemą - kurioje patariama įsirengti biuro patalpas arba miegamąsias vietas.

Patalpų nuomos kaina nuo penktadienio iki sekmadienio bei švenčių dienomis siekia nuo 600 iki 800 litų, priklausomai nuo žmonių skaičiaus. Atrodytų, kad viskas vyksta legaliai. Su norinčiais išsinuomoti patalpas pasirašoma nuomos sutartis, imamas 300 litų užstatas.

Patalpų savininkas turi ir vietą reklamuojantį puslapį facebook.com socialiniame tinklalapyje. Jame šiuo metu - kiek daugiau nei 500 gerbėjų.

Už nepakeliamą triukšmą - vos 10 litų bauda

„Patalpose kelis kartus per savaitę vyksta triukšmingi vakarėliai, kurie trikdo tiek mano, tiek kaimynų ramybę. Gyventojams garsas girdimas per namo sienas iki ryto. Patalpų savininkui nei aš, nei kaimynai nesame davę jokių sutikimų naktinio klubo, baro ar kitokių pasilinksminimo patalpų įrengimui", - patikino tame pačiame name gyvenantis Romualdas Beinoras.

Tiek jis asmeniškai, tiek ir kiti kaimynai ne kartą kreipėsi į policiją dėl triukšmo.

Kaip patvirtino Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus Komunikacijos poskyrio atstovai, nuo šių metų pradžios registre užfiksuota 15 iškvietimų dėl triukšmo būtent šiame name.

„Absoliuti dauguma iškvietimų, kaip matyti iš registro įrašų, buvo dėl triukšmo namo rūsyje", - teigiama minėto skyriaus atsiųstame atsakyme.

Tiesa, iš registro išrašų nėra matyti, kiek jų buvo konkrečiai klube „Deja Vu Party". Tačiau dėl to galima kaltinti ir faktą, kad patalpai nėra suteiktas pilnas adresas.

R. Beinoras pasakojo, kad galimai ir dėl šios priežasties užregistruotų iškvietimų yra palyginti nedaug.

Anot jo, būna ir taip, kad iškviesti policijos pareigūnai išvyksta nieko nepešę. Jų vakarėlių dalyviai neretai neįsileidžia, nes negirdi, o pareigūnai negali laukti iki paryčių. O ir triukšmo lauke taipogi beveik nesigirdi. Durys, vedančios iš lauko į rūsį - šarvuotos, turinčios labai gerą garso izoliaciją.

„Dėl šios priežasties daugelis iškvietimų turbūt neduoda reikiamo rezultato. Kiek suprantu, baudos skiriamos tik tuo atveju, jei pavyksta prisibelsti ir durys atidaromos. Ir bauda kaskart 10 Lt vis kitiems asmenims, kurie iš esmės yra nekalti, nes patikėjo nuomotojo žodžiu, kad triukšmas - ne problema. Manytume, kad atsakyti už keliamą triukšmą turi patalpų savininkas, o ne vakarėlių dalyviai, kurie tas patalpas išsinuomoja pavieniams renginiams ir neturi nieko bendro su patalpų paskirtimi ir reikiamais leidimais", - pasakojo tame pačiame name gyvenanti Marija Orlovienė.

Nuo baudų išsisuka

Norintiems išsinuomoti patalpas vieta siūloma klubo „Deja Vu Party" vardu. Registrų centre nurodyta, kad jos priklauso UAB „Narvija" įmonei. Tačiau jau pasirašant sutartį, tai tenka daryti su UAB „Širvintų nekilnojamojo turto agentūra", kurios direktorius ir telefonu, norint išsinuomoti patalpas, atsiliepiantis Marius Marcinas.

Įdomu ir tai, kad M. Marcinas prieš tai panašų verslą galimai vykdė „Baltojo arklio slėptuvė" pavadintoje vietoje. Tą patį vakarą, kuomet patalpose lankėsi DELFI komanda, sutiktas policininkas pusę lūpų užsiminė, kad iš pradžių ten buvo įregistruota meno galerija, vėliau - pirčių kompleksas, tačiau nuolatos buvo rengiami privatūs vakarėliai. Vėliau patalpos buvo parduotos.

DELFI pavyko rasti skelbimą, kuriame buvo aprašytos parduodamos patalpos. Taip pat gyvenamojo namo rūsyje, su baseinu, pirtimi, rūkomuoju ir šokių sale. Nors skelbimas jau nebegaliojantis, o komentarai po juo - vien neigiami, matyti, kad patalpos parduotos vos už 250 000 litų. Įdomu ir tai, kad prie skelbimo nurodytas telefono numeris yra toks pat, koks nurodytas prie klubo „Deja Vu Party" kontaktų. Skambinant ir atsiliepia tas pats Marius.

Tačiau paskambinus Mariui Marcinui jis patikino, kad tai turbūt nesusipratimas. Jis pripažino, kad lankėsi tose patalpose, sėmėsi iš jų verslo paslapčių, tačiau pats atsakingas už jas nebuvo.

Kaltina pavydžius kaimynus

DELFI pavyko susisiekti ir su UAB „Širvintų nekilnojamo turto agentūros" direktoriumi, kuris užsiima šių patalpų nuoma, Mariumi Marcinu. Paprašius jo papasakoti apie su kaimynais besitęsiantį konfliktą, verslininkas patikino, kad tai - tik nesusipratimas.

Anot jo, triukšmu besiskundžiantys asmenys tėra konfliktiški žmonės ir problemas kelia tik iš pavydo. M. Marcinas, kalbėdamas UAB „Širvintų nekilnojamo turto agentūros" vardu, pabrėžė, kad jis turi visus reikalingus dokumentus, daugumos kaimynų parašus ir savo veikloje jokio nelegalaus atspalvio neįžvelgia.

Tačiau pateikti šiuos dokumentus jis atsisakė. Nors fiziškai M. Marcinas parašus rinko pats įgaliotas minėtos agentūros, jis negalėjo tiksliai pasakyti, kiek asmenų juos pasirašė.

„Tokioms įstaigoms kaip jūs mes tokių dalykų nesiuntinėsime. Kadangi Registrų centre patalpos įregistruotos, vadinasi, visi dokumentai yra tvarkingi. Dokumentus pasirašė daugiau nei 51 procentas žmonių, reikėjo maždaug 3 ar 4 parašų. Nėra krūva tų žmonių, yra keli, kurie šiame name gyvena", - pasakojo verslininkas.

Jis tikino turintis 9 metų patirtį statybose, įrenginėjant įvairios paskirties pastatus, tad užtikrino, jokių klaidų, susijusių su akustika tikrai nėra padaręs. Bei pasakojo atlikęs akustinius tyrimus parduotuvėje ir lauke iš kiemo pusės.

Verslininkas skundėsi, kad kaimynai policiją kviečia visai be reikalo.

„Kaimynai pusę metų net nežinojo, kad mes jau atsidarę, nors vakarėliai jau vyko. Paskui, kai pamatė, kad verslas sekasi geriau, sumanė jį sunaikinti. Manau, kad taip jie daro tik iš pavydo", - patikino UAB „Širvintų nekilnojamo turto agentūros" direktorius.

Guodėsi sudėtingomis sąlygomis

„Kaimynai į spyną nuolat pripila klijų, aš į savaitę po kartą būtinai keičiu spynas, kartais išjungia elektrą, kitoje pusėje buvo mano ortakiai išvesti į lauką, jie tiesiog kojomis suspardė tuos ortakius, juos visiškai sulaužė. Tai tiesiog lietuviškas kažkoks... Pradėjus verslą visokios įstaigos vis bando tave uždaryti, jeigu atlaikome tokį spaudimą, tada atsiranda tokie žmonės kaip kaimynai, kurie sukuria antrą spaudimą. Jeigu verslas atlaiko tokias bangas, jis klesti, jei ne - užsidaro", - apie verslininko karjeros pradžią pasakojo vyras.

Jis patikino, kad besiskundžiantys kaimynai yra „suvargę, suniukę ir gyvenime nebemato prasmės". Be to, nusiteikę prieš jį asmeniškai. Nors pats jis tikina gyvenime vengiantis bendrauti su tokiais optimizmu nespindinčiais žmonėmis, pasakojo ne kartą kvietęs kaimynus užsukti į patalpas. Tačiau jie atsisakė ir rašo skundus, nors nei karto nebuvo naktinio klubo viduje.

UAB „Širvintų nekilnojamo turto agentūra" direktorius pasakojo, kad policiją kviečia tik tam tikri kaimynai. Kiti greta įsikūrusiu naktiniu klubu yra patenkinti. Jie netgi patys nuomojasi patalpas šventėms, rekomenduoja savo draugams ir kolegoms.

Anot įmonės vardu kalbėjusio vyro, jis asmeniškai visuomet įspėjantis besinuomojančius apie tai, kad gali atvykti policija. Dažniausiai žmonės tai supranta.

Savininkas tikino, kad problemų nebus

Dar liepos mėnesį už viešosios tvarkos trikdymą minėtose patalpose buvo nubausta 18 gimtadienį šventus Asta (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai yra žinomi - aut. pat.). Ji pasakojo tinkamų patalpų ieškojusi internete.

„Užsisakyti nebuvo sunku, paskambinus buvo susitarta dėl patalpų apžiūrėjimo. Savininkas pasirodė labai draugiškas, patikimas ir jaunatviškas žmogus. Užstatas buvo duodamas pasirašius sutartį ir be problemų grąžintas kitą rytą, palikus patalpas sutartu metu", - apie įtarimų nekėlusį sandėrį pasakojo mergina.

Ji pripažino, kad tą vakarą gavo baudą „dėl triukšmo". Tačiau kadangi baudos dydis nebuvo didelis, ir, pagal sutartį, atsakingas asmuo buvo ji, iš savininko pinigų nereikalavo.

„Prieš nuomojant patalpas savininko klausiau, ar nekyla problemų dėl triukšmo. Jis patvirtino, kad tikrai ne, nes patalpa yra rūsyje, o virš jo - parduotuvė, kuri nakties metu nedirba, taigi nusiskundimų neturėtų kilti. Jau paryčiais išgirdome tuksenimą į duris, išėjus į lauką, pasitiko policijos pareigūnai bei to namo kaimynai su nusiskundimu dėl triukšmo. Keista buvo tik tas, kad nuomojamoje patalpoje muzikos neleidome taip garsiai. Visi buvę žmonės viduje puikiai susikalbėjo tarpusavyje, nekeliant balso tono", - pasakojo mergina.

Tai, jog gimtadienį šventė gyvenamojo namo rūsyje, mergina sako žinojusi, tačiau pasitikėjo patalpų savininko žodžiu, kad jokių problemų tai nesukels.

Kaip tą naktį prisimena Marija ir Vitalijus Orlovai, policijos pareigūnai buvo kviesti, atrodo, tris kartus, ir nė karto nebuvo įleisti į minėtas patalpas. Todėl triukšmas netilo iki 7 val. ryto. „Buvo labai baisu, kadangi mes turime du mažamečius vaikus, kurie visą naktį taip pat negalėjo miegoti ir verkė nuo sienomis sklindančio dundesio" - teigia Marija Orlovienė.

Institucijos - tik skėsčioja rankomis

R. Beinoras su prašymu išnagrinėti rūsyje keliamą triukšmą ir galimus viešosios tvarkos pažeidimus dar gegužės mėnesį kreipėsi ir į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos saugaus miesto departamento administracinės veiklos skyrių. Oficialiame minėtos skyriaus vedėjo pavaduotojos Vaidos Misiūnienės pasirašytame dokumente teigiama, kad Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnams atlikus patikrinimą, pažeidimai nebuvo nustatyti.

Dėl galimo patalpų panaudojimo ne pagal paskirtį tą patį gegužės mėn. buvo kreiptasi ir į Savivaldybę (Savivaldybės administracijos Aplinkos ir energetikos departamento Būsto renovavimo skyrių). Atsakymo buvo sulaukta tik po penkių mėnesių, rugsėjo pabaigoje. Per tą laiką patalpų paskirtis buvo pakeista iš sandėliavimo ir ūkio patalpų į naktinį klubą be gyventojų žinios.

Tuomet vyras kreipėsi į Valstybinės teritorijos planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyrių. Jo vedėjas Aurelis Kuisys savo atsiųstame atsakyme patvirtino, kad remonto darbai toje erdvėje nedraudžiami, tačiau dėl inžinerinių tinklų statybos ir dėl galimai savavališkos statybos minėtame Pylimo gatvės name turėjo savitą nuomonę.

Dėl gyvenamojo namo rūsyje veikiančio naktinio klubo ir kiti namo gyventojai kreipėsi į atsakingas valdžios institucijas, tačiau gauti konkrečių atsakymų dar nepavyko.

Patalpas nutarė parduoti

Patalpų savininkas UAB „Narvija" patalpas sumanė parduoti. Visų pirma tokį pasiūlymą iš UAB „Širvintų nekilnojamo turto agentūra" atstovaujančio Mariaus Marcino tikina gavę taip pat tame pačiame name gyvenantys Vitalijus ir Marija Orlovai.

„Jis mums siūlė pirkti patalpas už bene 650 000 litų. Sakė, kad verslas neblogai „eina", tad galėsime užsidirbti bei mažiau skųstis", - apie gautą netikėtą pasiūlymą pasakojo V. Orlovas.

Jis atsiuntė ir nuorodą, kurioje parduodamos ne tik „neapibrėžtos paskirties, administracinė, kavinei, prekybai" skirtos patalpos, bet ir visas" patalpų nuomos ir vakarėlių verslas". Skelbimas paskelbtas rugsėjo pabaigoje. Jame akcentuojama, kad „patalpos nesiriboja su gyvenamosiomis patalpomis. Virš esančios patalpos - parduotuvė". Nurodoma kaina - 656 500 Lt.

Paklaustas apie tokį savo įmonės sprendimą patalpas parduoti M. Marcinas patikino, kad tai jo praktikoje - visiškai įprasta. Tad nereikėtų to įvardyti kaip bandymo išsisukti iš susidariusios situacijos.