„Neslėpsiu nieko, jau dabar, negavęs sprendimo, aš pavedžiau kariuomenės vadui, kad jis tą sistemą peržiūrėtų, pasiūlytų reikiamus sprendimus, bet būtų negerai, jeigu mes be reikalo dirbtume. Kuo anksčiau išgirsime, tuo bus aiškiau. Nes paraleliai mes vykdome priėmimą į profesinę karo tarnybą ir mums reikalingi žmogiškieji resursai ir pinigai, juos reikia persiskirstyti“, – „Žinių radijui“ sakė J. Olekas.

Pasak ministro, Krašto apsaugos ministerijai (KAM) reikia atnaujinti šaukiamųjų sąrašus, paruošti reikalingą infrastruktūrą, surasti žmonių, kurie tikrins šaukiamųjų sveikatos būklę.

„Norėtume turėti tam laiko (...) norėtume, kad būtų aiškus atsakymas, ar pritaria Seimas – tada visi kiti poįstatyminiai aktai (bus svarstomi – ELTA)“, – teigė J. Olekas.

Ministras pabrėžė, kad šiuo metu Vyriausybėje ir Seime bus svarstomas tik šauktinių kariuomenės grąžinimo įstatymas. Visi kiti teisės aktai, susiję su šauktinių socialinėmis garantijomis, tarnavimo išlygomis bus aptarti ir keičiami vėliau.

ELTA primena, kad apie šauktinių kariuomenės grąžinimo būtinybę penkerių metų laikotarpiui vasarį pranešė Valstybės gynimo taryba. KAM Vyriausybei pateiktoje teisės akto pataisoje numatoma, kad šiemet bus pašaukta nuo 3 iki 3,5 tūkst. šauktinių, pirmenybė bus teikiama savanoriams.

Ką šauks: įvardijo du pagrindinius kriterijus

Krašto apsaugos ministro Juozo Oleko teigimu, kvietimai turėtų prasidėti rugpjūčio - rugsėjo mėnesiais.

„Aš manau, kad amžius 19-26 yra labai tinkamas ir juo galima pasinaudoti, užtenka tiek ir jaunuolių, kad surinktume tuos 3 tūkst., o visi kiti dalykai tikrai yra svarstytini“, - „Žinių radijui“ trečiadienį sakė ministras.

Dabar Karo prievolės įstatyme numatyta, kad į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą gali būti šaukiami asmenys nuo 19 iki 26 metų, o aukštųjų mokyklų absolventai – iki 38 metų.

Anot J.Oleko, šauktiniai galėtų būti atrenkami ne tik pagal amžių ir sveikatą, bet ir pagal šeiminę padėtį.

„Aš manau, kad išties du (kriterijai turėtų būti) - amžius, sveikata, ir, kadangi mes norime turėti valstybės gynėjų ir šiaip mažėjančios mūsų tautos piliečių, gali būti (išimtis) jaunos šeimos, kurios augina vieną, du, o gal net ir tris vaikus - kad jie būtų atleidžiami“, - svarstė J.Olekas, pažymėjęs, kad detaliau diskutuoti apie išimtis bus galima Seimui priėmus principinį sprendimą, kuriam reikalingą projektą Vyriausybė ir svarstys trečiadienį.

Valstybės gynimo taryba siūlo šaukimą grąžinti penkeriems metams.

Valstybės ir kariuomenės vadovai teigia, kad šauktiniai būtini, siekiant užpildyti kariuomenės dalinius ir parengti rezervą.

Šauktinių buvo atsisakyta 2008 metais, jie grąžinami reaguojant į Rusijos agresiją Ukrainoje.