Toks uždavinys keliamas Vyriausybės programos artimiausiems ketveriems metams rengiamo projekto toje dalyje, kuri numato santykius su kaimyninėmis valstybėmis.

Dokumente nurodoma, kad Lietuva stengsis užmegzti glaudesnius ekonominius santykius su Kaliningrado sritimi. Lietuva taip pat norėtų aktyviau dalyvauti įgyvendinant tas Europos Sąjungos ir JAV iniciatyvas, kurios įtrauktų Kaliningrado sritį į Europos procesus.

Lietuva ir toliau bendradarbiaus su Lenkija, kuri apibūdinama kaip strateginė partnerė kelyje į Europos Sąjungą ir NATO.

Naujosios Vyriausybės programos projekte teigiama, kad Baltijos valstybės ir visas Baltijos jūros regionas toliau liks užsienio politikos prioritetu.

Siūloma palaikyti pragmatiškus abipusiškai naudingus ekonominius santykius su Baltarusija, tačiau kartu būtų stengiamasi palaikyti demokratines tendencijas kaimyninėje šalyje.

Vyriausybės programos projekte, be gerų santykių su kaimynais, tarp svarbiausių užsienio politikos tikslų nurodomas siekimas narystės Europos Sąjungoje kuo naudingiausiomis Lietuvai sąlygomis, tolesnis glaudus bendradarbiavimas su NATO ir narystės šioje organizacijoje siekimas, esamų rinkų išsaugojimas ir aktyvi naujų rinkų paieška. Diplomatinių atstovybių plėtrą žadama derinti su ekonominiais šalies prioritetais.

Vyriausybė dės visas pastangas, kad Lietuva būtų pasirengusi 2004 metais tapti Europos Sąjungos nare. Taip pat žadama iš visų jėgų stengtis, kad mūsų šalis artimiausiu metu būtų pasirengusi narystei NATO ir 2002 metais siektų būti priimta į tą organizaciją. Pažymima, kad abu tie uždaviniai laikomi lygiaverčiais, tačiau, artėjant sprendimams dėl NATO ir ES plėtros, vienas uždavinys gali būti akcentuojamas labiau nei kitas. Kuriam galėtų būti teikiamas prioritetas, projekte kol kas nekalbama.

Vyriausybė norėtų ypač daug dėmesio skirti Lietuvos diplomatinio korpuso ugdymui ir išlaikymui.

Rengiamos programos projekte siūloma siekti, kad lietuviai kitose pasaulio valstybėse prisidėtų prie svarbiausių Lietuvos užsienio politikos tikslų įgyvendinimo - visų pirma narystės NATO ir Europos Sąjungoje.