Kauno mero rinkimuose dalyvavo trys politikai – R. Mikaitis, buvęs meras Andrius Kupčinskas ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovė Aušra Ručienė.

Už R. Mikaitį balsavo 25, už A. Kupčinską – 12, už A. Ručienę – 4 tarybos nariai. Konservatoriai ir „tvarkiečiai“ naujojoje taryboje turi atitinkamai po 12 ir 4 atstovus.

Pastaroji kandidatė buvo laikoma realiausia pretendente užimti mero postą, tačiau įvykiai netikėtai pasisuko kita linkme, kai paramą R. Mikaičiui pareiškė „Vieningo Kauno“ atstovai, socialdemokratai, Darbo partija ir liberalcentristai.

Savo kandidatą palaikė ir Liberalų sąjūdis, nors iki pat paskutinės minutės buvo manoma, kad Liberalų sąjūdis palaikys A. Ručienę. Prieš kiek daugiau nei dvi savaites Liberalų sąjūdis sudarė koalicijos sutartį su konservatoriais, „tvarkiečiais“ ir jaunalietuviais, o kandidate į merus tapo A. Ručienė.

Pristatydamas savo būsimus darbus R. Mikaitis sulaukė aštrios kritikos iš konservatorių, kuriuos „paskutinę minutę pavedė ir sulaužė susitarimą bei koalicijos sutartį“.

„Aš dirbsiu su visais ir stengsiuosi suvienyti visus tarybos narius, o tokiu būdu vykdau savo partijos valią“, - atrėžė R. Mikaitis.

Kaip DELFI sakė naujasis Kauno meras R. Mikaitis, A. Kupčinskas turėjo istorinį šansą tapti meru antrą kadenciją iš eilės, tačiau savo šansu nepasinaudojo.

„Mes stengėmės praplėsti koaliciją ir neleisti, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ atstovė A. Ručienė taptų Kauno mere. Mums pritarė ir kolegos, tačiau konservatoriai atsisakė, kad prie koalicijos prisijungtų Darbo partija. Aš nežinau kodėl, tokio Andriaus (Kupčinsko – DELFI), dar nesu matęs“, - DELFI sakė R. Mikaitis.

Už R. Mikaitį, DELFI žiniomis, balsavo partijos kolegos (3), jaunalietuviai (4), liberalcenristai (3), „Vieningas Kaunas” (5), socialdemokratai (6) ir Darbo partijos atstovai (4).

R.Mikaitis per metus uždirbo 72 tūkst. Lt

Naujasis Kauno meras yra baigęs Kauno technologijos universiteto šilumos, dujų tiekimo ir vėdinimo specialybę, gavo inžinieriaus-statybininko kvalifikaciją. 2007–2011 m. dirbo Kauno miesto mero pavaduotoju, yra Kauno miesto savivaldybės tarybos narys nuo 2003 m.

R. Mikaitis yra Lietuvos sporto federacijų sąjungos viceprezidentas, Lietuvos orientavimosi sporto federacijos generalinis sekretorius.

2009 m. turėjo privalomo registruoti turto už 32 tūkst. Lt, 28 tūkst. Lt piniginių lėšų, buvo paėmęs 6 tūkst. Lt paskolą.

Per metus R. Mikaitis gavo 72 tūkst. litų pajamų.

Turi žmona Giedrę, du vaikus.