Pokyčiai įtvirtinti Seimo priimtame ir vasario 1 d. įsigaliojusiame Valstybės ir savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo įstatyme.

Nuo šiol biudžetinių įstaigų darbuotojų pareigybės skirstomos į 4 lygius, kiekvienam jų numatomos koeficientų ribos, visiems taikomas vienodas bazinis dydis – 130,5 euro. Darbo užmokestį nuo vasario 1 d. sudaro pareiginė alga (pastovioji ir kintamoji dalys arba tik pastovioji dalis), priemokos mokėjimas už darbą poilsio ir švenčių dienomis, nakties ir viršvalandinį darbą bei budėjimą, premijos. Įstatyme taip pat įtvirtintas kasmetinis darbuotojų veiklos vertinimas. Jei darbuotojas įvertinamas labai gerai, jam turi būti numatoma kintamoji atlyginimo dalis, ne mažesnė nei 10 procentų pastoviosios dalies pareiginės algos dydžio. Bendra kintamoji atlyginimo dalis gali siekti 50 procentų pastoviosios pareiginės algos dydžio.

Įstaigų vadovai, siekdami tinkamai įgyvendinti įstatyme įtvirtintas nuostatas, iki vasario 28 d. turi patvirtinti naujus pareigybių sąrašus pagal Lietuvos profesijų klasifikatorių, pareigybių aprašymus, perskaičiuoti darbo užmokesčio pastoviosios dalies koeficientus, pakeisti darbo sutartis, patvirtinti Darbo apmokėjimo įstaigoje sistemą. Taip pat vadovai turi darbuotojams nustatyti metines užduotis, siektinus rezultatus ir jų vertinimo rodiklius. Įstatymas kol kas visa apimtimi negalioja mokytojams, pagalbos mokiniui specialistams, mokyklų vadovams, jų pavaduotojams ugdymui.

„Kiekvienos įstaigos vadovas yra atsakingas, kad atlyginimai už vasario mėnesį būtų mokami pagal naują tvarką. Na, o savivaldybė stengiasi bendradarbiauti su visomis savo įstaigomis, informuoti ir konsultuoti, kaip tinkamai įgyvendinti įstatymą“, – sako Klaipėdos miesto mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė.

Pokyčiai Klaipėdoje palies apie 8 tūkstančius biudžetinių švietimo, kultūros, sporto, sveikatos ir socialinių įstaigų darbuotojų. Šis įstatymas taikomas ir Klaipėdos miesto savivaldybėje pagal darbo sutartį dirbantiems asmenims. Tokių yra 58.

Anot J. Simonavičiūtės, darbuotojai turi žinoti, kad atlyginimas už vasario mėnesį nė vienam negali būti mažesnis nei buvo 2016 m. gruodžio 31 d. „Įsigaliojus šiam įstatymui darbuotojams gali būti nustatomi ir didesni pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai, tačiau didelių permainų kol kas niekas nepajus, nes negali būti viršytas 2017 metams įstaigai skirtas darbo užmokesčio fondas. Vis dėlto, naujasis įstatymas sudarys galimybes biudžetinių įstaigų darbuotojams daugiau uždirbti ateityje“, – sako J. Simonavičiūtė.

Švietimų įstaigų vadovų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus artimiausiame posėdyje tvirtins savivaldybės taryba. Kitų biudžetinių įstaigų vadovų pareigybių aprašymai bus pakeisti ir koeficientai nustatyti mero potvarkiu. Tai bus padaryta per vasario mėnesį.