Savanorių g. 44. Kad čia veikia baras, žinos ne kiekvienas, nes jokios iškabos nėra. Tačiau ši vieta puikiai žinoma sostinės savivaldybei, dėl nuolatinių viešosios tvarkos pažeidimų norinčiai riboti baro darbo laiką.

Kai ketvirtadienio vakarą čia užsuko A. Zuokas, nė vieno kliento nebuvo. Po kurio laiko atėję du vyrai, pamatę K. Lančinską ir A. Zuoką, ilgai bijojo žengti vidun. Barmenė merui aiškino degtinę pilstanti į plastmasines stiklines.

Kita stotelė – kavinė baras Lazdynuose, Architektų gatvėje. Išvydęs kavinės vaizdą, A. Zuokas juokavo čia pietų kviesiantis Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovus, išdavusius leidimą dirbti. Ant tualeto durų užrašyta, kad dėl techninių kliūčių jis neveikia.

„Prekyba kaip visada – nieko ypatingo“, - aiškina pardavėja. Prie kasos stovinčios merginos perka butelį brendžio „Victoria“. Barmenė jį demonstratyviai atdaro. „Merginos, gersit iš plastmasinių taurių?“, - domisi A. Zuokas. „Nebent pasiūlysit geriau“, - nesutriko jaunos damos.

Karoliniškės. „Gėrimai visą parą“, skelbia iškaba. „Prekyba po biški, pas mus visą laiką ramu“, - tvirtino barmenė, paaiškinusi, kad naktį baras „stovimas“, dieną - „sėdimas“.

Barmenė tikina, kad čia lankosi „normalūs“ žmonės, daug jų geria vietoje, užsuka ne tik alkoholio išsinešti. Moteris tikino, kad triukšmai, dėl kurių baras svarstomas savivaldybėje, sklinda iš šalia esančios banketinės salės.

Kaimyninis baras Karoliniškėse. Lauke aplink jį prišnerkšta, pilna šiukšlių. „Gerai sekasi, prekyba po truputį“, - aiškina pardavėja. Baras dirba nuo 22 val. vakaro iki 8 val. ryto. „Kiek uždirbate?“, - barmenės teiraujasi A. Zuokas. Už naktinį darbą moteris gauna minimalų atlyginimą. Kitos išeities ji sako neturinti – šeimoje du vaikai, vyras žuvęs.

Karoliniškės, baras šalia „Laisvės“ stotelės. Iš visų aplankytųjų savivaldybės specialistai jį laiko panašiausiu į tikrą barą.

„O, Zuokas, eik tu na..!“, - vos pravėrus duris, šūkteli vienas vyras. Apie vidurnaktį baras pilnutėlis – čia Rugsėjo 1-ąją švenčia būrys vaikinų. Šalia prisėdusiam A. Zuokui jie tikina esantys pilnamečiai ir tiesia pažymėjimus. Deja, vienam nepasiseka – K. Lančinskui įkliuvo vaikinas, kuriam iki 18-os dar trūksta trijų mėnesių.

Vaikinas susigraudina ir baiminasi, kad klius nuo tėvų, bet kas pirko ar pardavė alkoholį, neišduoda. „Bomžai“ nupirko“, - teisinasi jis. Atvykę pareigūnai jaunuolį išsivežė į policijos komisariatą. Čia bus nustatyta jo asmenybė, vaikinas bus pristatytas tėvams.

Turgaus gatvė, Šnipiškės. „Akcija. Vynas „Ašarėlė“: 0,7 l – tik 5,99 Lt”, skelbiama lange. Iš visų per vakarą lankytų barų, čia dvokia labiausiai. Kaip ir daugumoje anksčiau aplankytų vietų, alų gurkšnojantys vyrai naudojasi proga paspausti ranką merui.

Naudojasi įstatymo spraga

Meras, policijos vadovas ir DELFI komanda vėlų ketvirtadienio vakarą aplankė beveik visas vietas, kurias Vilniaus taryba šiuo metu svarsto dėl užfiksuotų įvairių viešosios tvarkos pažeidimų. Taryba turės apsispręsti, ar sutrumpinti šių įstaigų darbo laiką.

„Turbūt daugumai šių vietų taryba sutrumpins darbo laiką, bet išlieka įstatymo spraga, kuri tokioms „girdykloms“ leidžia egzistuoti. Po priedanga, kad tai kavinė baras, net Rugsėjo 1-ą dieną, kada alkoholį galima pardavinėti tik baruose, jos puikiausiai laisvai prekiauja alkoholiu“, - DELFI sakė A. Zuokas.

A. Zuokas teigė, kad galima padėti tokioms įstaigoms tapti tikrais barais, kavinėmis, tačiau ne tokio lygio „girdyklomis“. Kol tokia įstaiga atsiduria taryboje dėl darbo laiko ribojimo, fiksuojamai 5-6 viešosios tvarkos pažeidimai.

Taryba jau svarsto 7 tokių taškų darbo laiko sutrumpinimą, eilėje laukia dar maždaug tiek. A. Zuoko teigimu, daugumai tokių įstaigų darbo laiko ribojimas būtų sprendimas užsidaryti arba keisti darbo pobūdį – tapti normalia kavine, baru.

„Šiose vietose lankausi ne pirmą kartą. Aišku, kyla klausimas, kaip jos gauna leidimus, suderinimus su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, nes vis dėlto kavinei barui egzistuoja higienos reikalavimai. Sunku patikėti, kad čia jie yra įvykdyti“, - kalbėjo sostinės vadovas.

Pasak jo, tokiose vietose daug darbo policijai, savivaldybei, daug nepatogumų gyventojams.

Suklesti algų ir avanso dienomis

„Tai vietos, į kurias visąlaik daug iškvietimų. Tiek pačiose vietose, tiek šalia jų vartojamas alkoholis, o paskui daromi įvairiausi teisės pažeidimai, dėl kurių paskui turime daug įvairiausių darbų – administracinių bylų, gyventojų skundų nagrinėjimo“, - teigė Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas K. Lančinskas.

Iškvietimų į „girdyklas“ daugiausia algų arba avansų dienomis: 8-12 ir 18-22 mėnesio dienomis, kai mokamas darbo užmokestis ir žmonės ateina pirkti alkoholio. Tomis dienomis padaugėja įvykių.

Pasak K. Lančinsko, šiųmetė Rugsėjo 1-oji pakankamai rami. Už alkoholinių gėrimų vartojimą sulaikytas 21 nepilnametis, didelių incidentų neužfiksuota.