Anot šio Varšuvoje gyvenančio diplomato, dar visai nesena istorija liudija, kad vienas svarbiausių svertų, kuriuo naudojosi Rusija, stengdamasi pakenkti abiem nepriklausomybę atkūrusioms valstybėms, buvo lenkų mažuma Vilniaus krašte.

„Kai kurie Lietuvos lenkų lyderiai turėjo kitokių planų nei Lietuvos ir Lenkijos valstybės. Jie taip pat kaltino Lenkijos valdžią – pirmiausia iš „Solidarnosc” kilusius politikus, esą šie nesirūpina savo tautiečiais, išduoda juos, sudaro sandėrius su lietuviais už jų nugarų,“ - priminė neseną istoriją diplomatas.

M.Maszkiewicziaus nuomone, tokia buvo tuometinė Maskvos taktika.

„Reikėtų remtis platesniu istoriniu ir geopolitiniu kontekstu. Juk kai kurios jėgos Maskvoje siekė silpninti besikuriančias naujas nepriklausomas valstybes, kenkti jų tarptautinei reputacijai, gadinti santykius su kaimynais. Tai buvo daroma kuriant įvairias autonomijas – Pietų Osetijoje, Abchazijoje, Moldavijos Padniestrėje bei Gagaūzijoje, kurstant armėnus ir azerbaidžaniečius Kalnų Karabache. O juk tie lenkai, kurie buvo susiję su M.Burokevičiaus grupuote, grasindavo, kad „mes lietuviams čia surengsime Karabachą”. Tai, pavyzdžiui, buvo kalbama jų suvažiavimų, kuriuose ir buvo kuriama ta autonomija, užkulisiuose,“ - pasakoja jis.

Diplomato nuomone, nors lenkai Vilniaus krašte turi problemų, labai tikėtina, kad jais mėginama manipuliuoti.

„Lenkai Vilniaus krašte iš tiesų turi daug problemų, kurias reikėtų spręsti. Tai – ir pavardžių rašyba, ir žemės grąžinimas, ir švietimas. Tačiau reikia prisiminti ir tai, kad visais šiais jautriais dalykais buvo mėginama manipuliuoti iš išorės. Neatmestina, kad tai mėginama daryti ir dabar. Ar jaunųjų KGB karininkų karta, atėjusi į valdžią Rusijoje, nemėgina sekti savo vyresniųjų kolegų pėdomis?“ - spėja M. Maszkiewiczius.