Pagal šią apklausą, kurią atliko bendrovė „Vilmorus“, rinkimuose neabejotinai pirmautų Darbo partija ir socialdemokratai bei atitinkamai surinktų 17,1 proc. ir 12,8 proc. balsų.

Beje, nors vyrauja įsitikinimas, kad vyresnio amžiaus žmonės išskirtinai yra linkę balsuoti už konservatorius, tačiau apklausa rodo, jog senjorai sudaro nemenką socialdemokratų rinkėjų dalį. Pavyzdžiui, 60-70 metų amžiaus ir vyresni respondentai dažniau buvo linkę savo balsą atiduoti socialdemokratams nei kitoms partijoms.

Vis tik vyresnio amžiaus rinkėjai sudaro nemenką TS-LKD elektorato dalį, nors senjorų balsas svarbus daugeliui politinių jėgų, mat vyresnieji yra drausmingesni balsuotojai nei jaunimas.

„Drąsos kelias“ iškovotų vos 2,4 proc. balsų

TS-LKD užsakymu atliktoje apklausoje respondentų buvo teiraujamasi, už kokią partiją balsuotų, jei rinkimai vyktų artimiausią savaitgalį. Lietuvos gyventojams drauge buvo pateiktas tikslus partijų sąrašas ir pažymėta, kad kandidatų sąrašo lyderis gali būti traktuojamas kaip konkrečios partijos kandidatas į Vyriausybės vadovus.

Rezultatai atskleidė, kad rinkimuose neabejotinai laimėtų Darbo partija, už kurią balsuoti linkę 17,1 proc. rinkėjų, socialdemokratai būtų antri (12,8 proc.), partija „Tvarka ir teisingumas“ – trečia (10,3 proc.), o konservatoriai – ketvirti (7 proc.).

Penktą vietą rinkimuose, anot apklausos, užsitikrintų Liberalų sąjūdis, už kurį balsuotų 4,1 proc. gyventojų, tuo tarpu buvusios teisėjos Neringos Venckienės vedamas „Drąsos kelias“ - iškovotų vos 2,4 proc. balsų. Beje, abi šios partijos teoriškai nedalyvautų mandatų skirstyme, nes nepereitų 5 proc. rinkimų barjero.

Beje, partijų laimėjimai rinkimuose taip pat dažnai priklauso nuo rinkėjų aktyvumo – kuo konkrečios politinės jėgos rinkėjai drausmingesni, tuo tai partijai naudingiau, kad rinkėjų aktyvumas būtų mažesnis ir kad kitų partijų šalininkai liktų namuose.

Mandatai Seime dalijami atsižvelgus į konkrečios partijos surinktų balsų dalį nuo balsuoti atėjusių gyventojų. Per praėjusius rinkimus 7 proc. būtų reiškę apie 6-7 mandatus, o vienam mandatui iškovoti reikėjo surinkti apie 14 tūkst. balsų.

„Vilmorus“ atlikta apklausa taip pat atskleidė, kad už Valstiečių ir žaliųjų sąjungą balsuoti norėtų 2,1 proc. respondentų, už Artūro Zuoko „Taip“ - 1,7 proc., už Lietuvos lenkų rinkimų akciją – 1,4 proc., už Krikščionių partiją – 1,4 proc., už Liberalų ir centro sąjunga – 0,9 proc., o už Lietuvos žaliųjų sąjūdį, kuriam vadovauja buvęs prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys, - 0,6 proc.

Likusių partijų rezultatai dar menkesni.

Žuvies fabrikų darbininkai – DP elektoratas, nelaimingieji - „tvarkiečių“

Išskirsčius rinkėjus pagal amžių, matyti, jog vyresnio amžiaus rinkėjai tradiciškai sudaro gana svarbią elektorato dalį, tačiau senjorai taip pat sudaro nemažą socialdemokratų ir net Darbo partijos rinkėjų dalį.

Tarkime, iš apklausoje pasitaikiusių 70 metų amžiaus ir vyresnių rinkėjų, 14,9 proc. jų buvo linkę balsuoti už konservatorius, 12,8 proc. - už „tvarkiečius“, 14,3 proc. - už Darbo partiją ir 20,5 proc. - už socialdemokratus.

Panaši tendencija vyrauja ir 60-69 metų amžiaus grupėje, kurioje 7,1 proc. respondentų balsuotų už TS-LKD, 10,9 proc. - už partiją „Tvarka ir teisingumas“, 13,7 proc. - už Darbo partiją ir net 29,3 proc. - už socialdemokratus.

Respondentus skirstant pagal socialinę padėtį pensininkai taip pat labiau linkę palaikyti socialdemokratus (22,4 proc.) ir Darbo partiją (15,8 proc.), konservatoriai pritrauktų 10,1 proc. šios socialinės grupės žmonių, „tvarkiečiai“ - 12,1 proc.

Vladas Gaidys
„Apskritai kalbant TS-LKD elektoratas vis tiek yra vyresnis, nors priklauso, kaip skaičiuosi. Jeigu pažiūrėsi, iš ko elektoratas sudarytas, tai tų septyniasdešimtmečių ne tiek jau daug likę, todėl dominuoja iki 50-55 metų amžiaus rinkėjai. Tiesą pasakius, aš kėliau hipotezes, kad TS-LKD augina jauną elektoratą, nes jie daug dirba su jaunimu, bet statistiškai įrodyti nepavyko“, - aiškino „Vilmorus“ direktorius Vladas Gaidys.

Jis pabrėžė, kad liberalų rinkėjai tradiciškai būna jaunesni ir dažniau gyvena didžiuosiuose miestuose, yra išsilavinę ir nesiskundžia pajamomis, Darbo partiją dažniau renkasi jaunesni bedarbiai arba darbininkai, kurie „važiuoja dirbti į Airijos žuvies fabrikus“.

„Už „Tvarką ir teisingumą“ balsuoja įvairūs žmonės, bet ne patys laimingiausi Lietuvos žmonės, nemažai priešpensinio amžiaus rinkėjų. Tai labai pažeidžiama grupė – jeigu neteksi darbo, tai kito negausi“, - sakė V. Gaidys.

„Na, o už TS-LKD balsuoja didžiųjų miestų gyventojai, šį bei tą uždirbantys, o tie kas gauna, pensiją, tai paprastai didesnę nei vidurkis“, - svarstė „Vilmorus“ direktorius.