Į mitingą pensininkai susirinko iš visos Lietuvos. „Pensininkai irgi žmonės. Mes dar gyvi“, „Teisėjams pilnas aruodas, senjorams tuščias puodas“, „Neskriauskit pensininkų, grąžinkit, kiek atėmėt“, - skelbta mitinguotojų laikomuose plakatuose.

Sakomose kalbose skambėjo šūkiai, kad jei Seimas neatsižvelgs į pensininkų reikalavimus, susirinkę senjorai parlamentą apjuos gyva grandine.

Vienas mitingo organizatorių, Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ vadovas Petras Ruzgus DELFI aiškino, kad valdžia pensininkams skolinga 1 milijardą 115 milijonų: 438 mln. Lt siekia skola dirbusiems pensininkams ir 677 mln. už sumažintas pensijas. Jo tvirtinimu, valdžia atidėlioja pensijų grąžinimą.

P. Ruzgus piktinosi Konstitucinio Teismo nutarimu atstatyti sumažintus atlyginimus viešajame sektoriuje. „Mes įsižeidėme, jie ir taip gauna atlyginimus solidžius,o mes pensijas mažiausias. Juk Europos Sąjungoje pagal pensijų dydį esame antri nuo galo. Parašėme kreipimąsi ir griežtai reikalausime. Jeigu mes nereikalingi, tegul mus veža tiesiai Anapilin, jeigu jie neturi tėvų, neatjaučia...“, - kalbėjo P. Ruzgus.

Perka nukainotas prekes ir skaičiuoja kiekvieną centą

„Prašau, kad grąžintų, ką nuėmė. Man pensiją buvo sumažinę apie 15 litų, nuo sausio atstatė, o sumažintą dalį kaip nuskaičiavo, taip nuskaičiavo“, - DELFI sakė su organizacija „Bočiai“ iš Kauno atvykusi Juzefa.

Vyrišką šlifuotojos darbą dirbusi moteris šiandien gauna 900 Lt pensiją. „Gyvenu viena, tai sunku – vaistams reikia, vien už šilumą moku 400-500 Lt, dviejų kambarių butas, vyras miręs, aš viena. Štai vieną mėnesį vaistus pirkau, mokesčius sumokėjau ir liko 100 Lt. Taupau – parduotuvėje perku nukainotas prekes“, - guodėsi moteris. Juzefa sakė nesitikinti, kad iki mirties sulauks kompensacijos už sumažintą pensijos dalį.

Vilnietė Zita Petrauskaitė sakė per dvejus metus netekusi 3500 Lt. Moteriai krizės laikotarpiu pensija buvo sumažinta 122 Lt., o tremties pensija neatstatyta iki šiol.

„Aš jau pirmą kartą laukiau 12 metų, kol man sugrąžino 8000 Lt. 2000 metais išėjau į pensiją ir dar dirbau, įsivaizduokite: man priskaičiavo per 500 Lt pensijos, o mokėjo tik 135 Lt, visa kita nulaižydavo, nes buvau dirbanti“, skundėsi moteris. Z. Petrauskaitė pamena, kad norėdama atgauti 8000 Lt ji badavo prie Seimo.

„Kiekvieną centą taupau. Aš dėl savo pensijos dar neverkiu, esu tremtinė, dirbu nuo 1957 m., mano pensija būtų labai maža, tačiau turiu 55 metus darbo stažo ir dabar dar dirbu. Verkiu dėl kitų – dėl savo kaimynių. Štai viena gauna 700 Lt pensijos, neįsivaizduoju, kiek jis gaus eurais“, - kalbėjo vilnietė.

DELFI primena, kad pagal Konstitucinio Teismo (KT) sprendimą, per ekonominę krizę sumažintas senatvės ir invalidumo pensijas būtina teisingai ir per protingą laikotarpį kompensuoti kai tik šalyje neliks ypatingos krizinės padėties.

Premjeras Algirdas Butkevičius yra žadėjęs, kad rudenį Seimui bus siūloma priimti sprendimus nuo kitų metų kompensuoti dėl krizės 2010-2011 metais sumažintas pensijas.