Miestelyje rekordiškai mažas nedarbo lygis

Kretingos turizmo ir informacijos centro darbuotoja teigė pati kilusi iš Kretingos rajono, studijavo Klaipėdoje, bet gyvenimui sąmoningai pasirinko Kretingą.

„Klaipėdoje likti nenorėjau – per didelis miestas, per daug šurmulio. Kretinga – labai žalias, labai gražus miestelis. Labiausiai man patinka, kad čia beveik nėra ribos tarp miesto ir gamtos. Daug gražių lankomų objektų – žiemos sodas, parkas su Saulės laikrodžiu ir pan. Ir viskas šalia. Koks miestelyje psichologinis klimatas? Mes labai ramiai gyvename. Čia yra penki vienuolynai, vienas vyrų ir keturi moterų. Nusikalstamumo lygis taip pat labai mažas, vaikščioti po miestelį saugu, kitaip nei Palangoje ar Klaipėdoje.

Nedarbo lygis Kretingoje vienas mažiausių Lietuvoje, kadangi esame labai dėkingoje geografinėje padėtyje. Šalia – Klaipėda ir Palanga. Taigi jei nesusiranda žmonės darbo miestelyje, randa jį greta esančiuose miestuose. Tiesa, atlyginimai čia mažesni negu, pavyzdžiui, Vilniuje. Kita vertus, perkamoji galia turbūt yra, jei pristeigta daug parduotuvių, ypač maisto, ir dar viena naują prekybos centrą žada statyti. Tačiau labai didelė problema Kretingoje – būsto nuoma. Mat naujos statybos nevyksta, o gyventojai savo butų nenuomoja. Todėl jaunos šeimos, jei neranda, kur gyventi, priverstos išvažiuoti gyventi kitur“, - pasakojo jauna moteris.

Jos žodžius patvirtina ir oficialioji statistika. Kretingos darbo biržos duomenimis, iš beveik 25 tūkst. Kretingos rajono gyventojų darbo neturi tik 882. Birželio 1 d. nedarbo lygis čia siekė 4,04 proc. Lietuvos vidurkis – 9,2 proc. Beje, nors yra darbo neturinčių žmonių, rajone yra ir laisvų darbo vietų, tačiau į jas niekas nenori eiti dėl pernelyg mažo atlyginimo.

Daugiabučiai nepopuliarūs

Kretingos centre įsikūrusios drabužių parduotuvės savininkas taip pat sutiko, kad atlyginimai čia mažesni nei didmiesčiuose, o maisto kainos – tos pačios, benziną taip pat tenka piltis tą patį. Nebent būsto išlaikymas kainuoja mažiau.

„Daug žmonių dirba laikinus vasarinius darbus. Kretingoje daug darbo vietų vis dėlto nėra, nes jokios supergamybos čia nėra. Nors iš pirmo žvilgsnio centre parduotuvių daug, iš tiesų jos keičiasi: vieni pabando, nesiseka verslas, išeina, netgi išvyksta į kitą miestą, į jų vietą ateina kiti. Man su parduotuve dar pavyksta išsilaikyti, nors daugiausiai pinigų žmonės vis dėlto išleidžia ne drabužiams, o maisto prekėms. Be to, drabužių pardavimai apstoję visoje Lietuvoje, kadangi populiarėja internetinė prekyba“, - svarstė pašnekovas.

Tačiau gyventi Kretingoje, pasak jo, patogu. Pasiilgsti triukšmo, nori papramogauti – čia pat Palanga ir Klaipėda. Atsibosta – grįžti į savo ramybės oazę.

Dauguma vietinių gyventojų nuo seno gyvena privačiuose namuose. Daugiabučių čia ne daug – vienas miegamasis mikrorajonas ir keli daugiabučiai centre. Jis taip pat patvirtino, kad naujų statybų tikrai nėra, o žmonės savo būsto nenuomoja, nors paklausa yra – kur gyventi ieškosi sezoniniam darbui į Palangą atvykę žmonės. „Mat didelės nuomos kainos čia neužprašysi – jei žmonės mažai uždirba, jie tiesiog negali daug mokėti. Todėl neapsimoka nuomoti – neuždirbsi tiek, kad vėliau apsimokėtų daryti remontą. Nesueina galai: nuomininkas išvažiuoja, reikia daryti remontą, o nėra už ką. Taigi nebent pažįstamiems užleidžia“, - tikino vyriškis.

Jauna mergina nenori nei emigruoti, nei persikelti į didmiestį

Pardavėja dirbanti jauna kretingiškė taip pat tikino į didmiestį nesiveržianti. „Esu gryna kretingiškė, čia išaugusi. Į užsienį važiuoti neplanuoju, bet mano draugas yra iš kito miestelio, todėl dabar sprendžiame, kur apsistoti – mano ar jo mieste. Į didmiestį persikelti neplanuojame. Klaipėda ir taip arti, visada galima nuvažiuoti, tačiau dideliame mieste mums per daug judesio, šurmulio, bėgimo. Norime gyventi ramiau. Man patinka Kretingoje, nes čia viskas žinoma, viskas sava, visi veidai – tarsi matyti, jei asmeniškai ir nepažįsti žmogaus. Tai suteikia saugumą ir komfortą. Atvažiavus žmogui iš kitur, iškart pastebi“, - atviravo pašnekovė.

Tiesa, jaunimui ką veikti miestelyje nėra – čia nėra jokio klubo, todėl yra įprasta pramogų vykti į Klaipėdą, o vasarą – į Palangą. „Mums tai atrodo jau visiškai normalu sėsti į autobusą ar automobilį ir lėkti į kitą miestą. Esame pripratę taip migruoti. Mūsų miestelyje nebent galima po parką, kuris tikrai labai gražus, pasivaikščioti arba vykti pas ką nors į sodą šašlykų kepti. Tačiau nėra taip, kad kretingiškiai nevaikšto po savo miestelį. Galima sutikti žmonių. Yra ir įvairių sporto veiklų. Pavyzdžiui, labai populiarus šiaurietiškas ėjimas – vyksta ir pamokos, taip pat yra įvairių mankštų. Taigi jeigu nori ką nors veikti, tikrai gali rasti“, - tikino kretingiškė.

Mergina pasakojo darbą susiradusi nesunkiai, tačiau turėjusi praeiti didelę atranką: į paprastą pardavėjos vietą norinčiųjų buvo tikrai nemažai. Po to iš galimų kandidačių dar penkios buvo išbandytos, kol pasirinko ją.

„Atrodytų, tokia paprasta darbo vieta, bet atranka buvo rimta. Dauguma pretendavusių merginų – greičiausiai kretingiškės, nes iš toli važinėti neapsimokėtų, nes atlyginimas minimalus. Tokie atlyginimai pas mus vyraujantys. Aišku, turbūt priklauso nuo darbo vietos, bet bent jau moterims tinkamų darbų jie tikrai labai maži. Ir savo sąlygų darbdaviui neiškelsi, nes už tavęs stovi ilga eilė norinčiųjų tave pakeisti“, - tikino pašnekovė.

Kol kas mergina gyvena su tėvais, todėl už butą mokėti jai nereikia, nebent minimaliai prisideda savo nuožiūra. Maistas tėvų dėka taip pat beveik nieko nekainuoja. Ji įsitikinusi, kad atskirai viena neišgyventų. „Nebent galėčiau nuomotis vieną kambarį, butą dalindamasi su kitais nuomininkais. Viena buto neišlaikyčiau – tuomet tik jam ir dirbčiau“, - įsitikinusi kretingiškė.

Statistikos departamento duomenimis, Kretingoje gyvena 19 010 gyventojų. Šis miestelis 11 km nutolęs nuo Palangos ir 21 km nuo Klaipėdos. Tai 6-tas pagal dydį miestas Žemaitijoje ir 18-tas visoje Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (328)