Pasak jo, nelaimė visus prislėgė dar ir todėl, kad buvo labai netikėta, „niekas negalėjo pagalvoti, kad būtent jis taip nuspręs, kad būtent jam į galvą ateis tokia mintis“.

Apie jauniausiojo iš trijų sūnų savižudybę policijai sekmadienį pranešė jo mama. Kaip DELFI sakė pareigūnai, tokį sprendimą aštuoniolikmetis priėmė po avarijos, kurios jie net neregistravo.

Nesuvaldęs tėvo vardu registruoto automobilio, dvyliktokas nuvažiavo nuo kelio, tačiau mašiną apgadino nedaug. Jokio kito automobilio jis nekliudė.

Aštuoniolikmetis pašarvotas gimtajame miestelyje.

Kupiškio Lauryno Stuokos gimnazijos direktoriui šis įvykis skaudus ne tik dėl paties fakto, kad jaunas žmogus pasirinko savižudybę, bet ir dėl to, kad dvyliktokas yra jo kolegos - kitos mokyklos direktoriaus sūnus.

„Dar ir todėl man asmeniškai tai neeilinis įvykis. Trečia diena tiksi galvoje „kodėl?“, „kaip?“, „kas gali atsitikti jauno žmogaus galvoje, kad jis taip nuspręstų?“, – kėlė klausimus V. Žilinskas.

Pasak direktoriaus, mokykloje dvyliktoko savižudybė traktuota kaip krizė – įvykis palietė visą gimnazijos bendruomenę. „Pirmadienį sušaukta Vaiko gerovės komisija nusprendė, kokių priemonių bus imtasi. Mokyklos psichologė susitiko su visa klase, individualiai kalbėjosi su jaunuoliais, kurie buvo artimesni nusižudžiusio moksleivio draugai“, – pasakojoV. Žilinskas.

Norintys atsisveikinti su mokiniu gimnazistai į Alizavą buvo vežami mokyklos transportu. Šiandien palaikyti tėvų ir atsisveikinti su moksleiviu į jo gimtinę vyks mokytojai. Laidotuvės ketvirtadienį.

„Pagal psichologų rekomendacijas, kai įvyksta būtent tokia nelaimė, mokyklos bendruomenės narys laidojamas ne dėl ligos ar nelaimingo atsitikimo, specialių pagerbimo akcentų mokykloje atsisakoma. Apsiribojama tuo, kad vaikams ir mokytojams sudaromos sąlygos nuvykti atsisveikinti su mirusiuoju į šarvojimo vietą ir laidotuves. Nusižudžiusiojo nuotrauka, specialus pagerbimas mokykloje nerekomenduojamas, nes gali būti priimtas kaip netiesioginis skatinimas problemas spręsti tokiu būdu“, – sakė direktorius.

Kupiškio r. - pirmauja savižudybių skaičiumi

DELFI primena, jog Lietuvoje per metus nusižudo apie 1 000 žmonių. Kupiškio rajonas daug metų pirmauja savižudybių skaičiumi.

Statistikos duomenimis, šiame rajone dažniausiai iš gyvenimo pasitraukia 30-50 metų vyrai, tačiau pasitaiko ir jaunų žmonių pasirinktų mirčių. Specialistai akcentuoja, kad savižudybėmis „užsikrečiama“ - tokių pavyzdžių mačiusieji savo aplinkoje, dažniau renkasi šį netinkamą problemų sprendimo būdą.

Kupiškio rajone suicidinis elgesys būdingiausias Šimonių seniūnijai: 2010 metais policija čia užregistravo net 20 savižudybių, 2011 metais – 11, 2012 – 13, o pernai – 11. Apie porą tūkstančių gyventojų turinčiai vietovei tai nėra nereikšmingi skaičiai.

Kaip DELFI yra sakiusi Vilniaus Universiteto profesorė Danutė Gailienė, per 20 metų mūsų šalyje praktiškai nebuvo pasirūpinta savižudybių prevencija. Mokslininkė ne kartą atkreipia dėmesį, kad 80 proc. resursų skiriama vaistams kompensuoti, o modernių paslaugų labai trūksta.

Savižudybės Lietuvai kainuoja daugiau nei eismo įvykiai, apie kuriuos kalbame kiekvieną dieną. Pagal mirtį pasirinkusių vyrų skaičių Lietuva – pirmaujanti pasaulyje.

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

Skambučius į visas linijas apmoka
iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Krizių įveikimo centre (Olandų g. 19 - 2, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Darbo laikas: I, III, V 16.00–20.00

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt