Perspėjama apie smarkų snygį (kritulių kiekis 7–19 mm per ≤12 val.). Kaip DELFI pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Teresė Kaunienė, numatomas kritulių kiekis apskaičiuojamas pagal specialią metodiką – iš esmės nurodoma, koks vandens kiekis susidarytų, ištirpus sniegui.

„O kokį sluoksnį sudarys šie krituliai, tai jau atskiras dalykas. Koks kiekis susidaro iš ištirpusių kritulių, priklauso nuo to, koks yra sniegas – sausas ar šlapias. Vidutiniškai vienas milimetras ištirpusių kritulių lygus vienam centimetrui sniego dangos. Tačiau jei sniegas šlapias, jis krenta ant šiltos žemės, kokia ji dar yra šiuo metu, kritulių susidaro mažiau. Todėl pereinamuoju sezonu mes niekada neprognozuoja lietaus ar sniego. Pasaulyje priimtas terminas tokiam periodui – krituliai. Mat kai temperatūra svyruoja apie nulį, nelabai galima pasakyti, kas iš tiesų krenta iš dangaus. Bet kuriuo atveju, sniego tikrai nebus tiek daug, kad reikėtų braidyti. Tik Telšiuose yra išskirtinės sąlygos“, - teigė pašnekovė.

Anot specialistės, savaitgalį galima laukti visko – ir lietaus, ir šlapdribos, ir sniego. Penktadienio pirmoje pusėje pūga su sniegu, lietumi ir didžiuliu vėju siautė Žemaitijoje, o po pietų krituliai turėtų pasiekti rytinius šalies rajonus. Visai įmanoma, kad jis čia išsilaikys, tačiau tai nebus purus žiemos sniegas – vienur jis tirs, kitur, pakibęs ant žolės, pabalins žemę. Tuo tarpu Žemaitijoje, Telšių rajone, nuolatinė sniego matuoklė jau šiomis dienomis fiksavo net iki 18 cm sniego dangą.

Gruodžio 9-os dieną daugelyje rajonų numatomi smarkūs krituliai: sniegas pereinantis į šlapdribą, vakariniuose rajonuose į lietų.

Kaip informuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, šį savaitgalį orai šalyje bus labai permainingi. Daugelyje rajonų numatomi smarkūs krituliai: sniegas pereinantis į šlapdribą, vakariniuose rajonuose – į lietų, vietomis bus trumpa pūga, prasidės plikledis.

Be to, penktadienį sustiprės pietryčių, pietų vėjas. Vėjo gūsiai daugelyje rajonų sieks 15–20 metrų per sekundę, o pajūryje gali sustiprėti iki 23 metrų per sekundę. Šeštadienį vėjas nenurims, pietvakarių, vakarų vėjo gūsiai sieks 15–20 metrų per sekundę, pajūryje gali sustiprėti iki 21–26 metrus per sekundę.

Anot vyresniosios sinoptikės Alvos Nagelytės, žiema dar neateis ir kitą savaitę. „Temperatūra kiek svyruos, bet labai siaurose ribose. Naktimis bus apie 0 laipsnių, dienomis sušils iki 1-2 laipsnių, kiek šilčiau bus prie jūros. Sekmadienį bus dar gana vėjuota, pūs stiprokas pietvakarių vėjas, tačiau kritulių sumažės, jų daugiau kris tik prie jūros ir Šiaurės Lietuvoje. Pirmadienį kritulių būti jau neturėtų, tik antradienio naktį gali vėl praslinkti šlapdribos ruožas. Iš esmės orai bus panašūs kaip ir šią savaitę, tik gali išsilaikyti savaitgalį iškritęs sniegas. Pūs apysmarkis vėjas, bet šalčių nebus“, - sakė specialistė.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas primena gyventojams, kaip elgtis esant gausiems krituliams, plikšalai ir stipriam vėjui.

- Būkite ypač atsargūs vairuodami automobilį, vaikščiodami šaligatviais ir keliais. Leisdamiesi ar kildami laiptais, laikykitės už turėklų, medžių ar krūmų. Kai labai slidu, geriausia likti namuose, ypač pagyvenusiems žmonėms.

- Jokiu būdu nelieskite elektros laidų, venkite būti po elektros perdavimo ir ryšių linijomis, netoli jų atramų. Prasidėjus šlapdribai ir šąlant, pučiant stipriam vėjui, elektros perdavimo ryšių linijos, stogai, įvairios atramos ir konstrukcijos, taip pat medžių šakos aplimpa sniegu ir apledėja, o nuo sniego ir ledo svorio gali trūkti arba lūžti. Taip pat nestovėkite ir nestatykite automobilių po dideliais medžiais.

- Perspėkite šeimos narius, artimuosius, kaimynus, pažįstamus, bendradarbius apie šias nemalonias gamtos išdaigas. Nelaimės atveju skambinkite Bendruoju pagalbos telefonu 112.

Dėkojame DELFI skaitytojams už nuotraukas ir video.