„Perskaičiau „Grafą Montekristą“. Jei žinote šios knygos kontekstą suprasite, apie ką kalbu, - šypsosi M. Balčiūnas, areštinėje praleidęs 10 dienų.

„Ne, ne! Pabėgimo neplanavau“, - juokiasi M. Balčiūnas.

Prokurorė kardomąją priemonę suėmimą prašo pakeisti švelnesne - namų areštu ir 6 mėn. nušalinimu nuo užimamų pareigų. Panevėžio apylinkės teismas verdiktą šiuo klausimu skelbs penktadienį.

Kalbėdamas su DELFI žurnalistu M. Balčiūnas tikino, kad visus su Euro-2011 turnyro organizavimu susijusius klausimus svarstė viešai ir neigė jam mestus kaltinimus.

- Kaip vertinate Jums mestus kaltinimus?

- Žinote, mano pareiga ne kaltinimus vertinti, o įnešti absoliutų aiškumą. Tą aš ir sieksiu visais būdais padaryti ir atvirai bendrauti su teisėsauga, tyrėjais. Aišku, tokio sukrėtimo aš dar gyvenime neturėjau, bet visada būna tokie momentai, kai reikia būti tvirtam, užtikrintam tuo, ką darei ir kaip darei. Aš toks tikrai jaučiuosi.

Dabar tiesiog yra toks etapas, nelabai malonus etapas, kai reikia atlikti šiuos veiksmus.

- Ar jaučiatės padaręs nusikaltimą?

- Tikrai nesijaučiu.

- Kaip laiką leidote areštinėje?

- Perskaičiau kelias knygas. Tarp jų – ir A. Diuma „Grafą Montekristą“. Labai į temą, jei žinote knygos kontekstą (juokiasi – DELFI). Ne, pabėgimo neorganizavau, bet herojaus potyriai panašūs.

Aišku, kažkiek dirbau, kiek tai įmanoma tokioje aplinkoje ir su tokiomis mintimis. Reikia pripažinti, kad buvo sudėtinga. Ką darysi. Yra gyvenime situaciją ir reikia spręsti.

- Bet nesijaučiate sugniuždytas.

- Žinote, gali palaužti, jei blogai jautiesi, bet kai žinai, kad viską absoliučiai darei viešai, visi apie žinojo ir tai buvo neišvengiama... Aš nenoriu giliau lįsti, nes galiu kažkur ne ten nukrypti.

Visur buvo teisininkai, kolegialūs sprendimai.

- Ar bendravote su šeima?

- Ne, dar nesusisiekiau, bet manau, kad jau žino. Būtent šeimos labiausiai ir pasiilgau.

DELFI primena, kad M. Balčiūnui pareikšti įtarimai dėl sukčiavimo, piktnaudžiavimo, dokumento suklastojimo ar disponavimo suklastotu dokumentu bei kyšininkavimo.

Pagal skelbiamą Panevėžio apygardos teismo informaciją LKF sekretoriui pareikšti įtarimai pagal keturis Baudžiamojo kodekso straipsnius – M. Balčiūnas įtariamas organizavęs sukčiavimą (BK 24-4 ir BK 182 str. 2d.), piktnaudžiavęs (228 str. 2d.), organizavęs dokumento suklastojimą ar disponavimą suklastotu dokumentu (BK 24 str. 4 d. ir BK 300 str. 3 d.) bei kyšininkavęs (BK 225 str. 2 d).

Didžiausia už šiuos nusikaltimus gresianti bausmė - laisvės atėmimas iki septynerių metų. Tokia bausmė numatoma už piktnaudžiavimą ir kyšininkavimą.

Drauge su M. Balčiūnu sulaikyti Panevėžio mero patarėjas Darius Simėnas ir viešbučio "Romantic" savininkė Dalia Kuklierienė liks suimti mėnesį.

Prokurorai teigia įtariantys, kad prieš 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą galėjo būti parengtas planas, kaip neteisėtai už Panevėžio miesto savivaldybės lėšas rekonstruoti uždarosios akcinės bendrovės "Via Unica" viešbutį "Romantic".

Tarptautinės krepšinio federacijos padalinys Europoje (FIBA Europe) išreiškė susirūpinimą dėl arešto bei mestų kaltinimų. Lietuvos krepšinio federacija pareiškė esanti šokiruota dėl pareikštų įtarimų.