„Manęs tai nenustebino, sprendimas buvo aiškus. Sprendimas būtų galėjęs pasikeisti tik tuo atveju, jeigu ES būtų jam pasiūliusi bent jau pusę to, ko jis prašė. Kadangi iš ES pusės politinės valios jam to siūlyti nebuvo ir jau buvo aišku, kad jos nėra jau turbūt savaitės pradžioje, tai niekas labai pasikeisti ir negalėjo“, - DELFI kalbėjo M. Laurinavičius.

Kaip žinoma, Ukraina ES buvo iškėlusi dvi sąlygas, kuriomis ji galėtų pasirašyti susitarimą. Pirmoji - 10 mlrd. eurų vertės kreditas iš Tarptautinio valiutos fondo neįvykdžius reikalavimų didinti dujų kainas komunalinėms įstaigoms bei valstybės dotuojamiems pramonės sektoriams. Antroji - kvotų panaikinimas metalų pramonės produkcijai.

Pasak politikos apžvalgininko, vilčių dėl to, kad Ukrainos prezidentas atvažiavo į ES Rytų partnerystės viršūnių susitikimą, nė kiek nepadaugėjo. Intriga buvo sukurta tada, kai Vokietijos kanclerė Angela Merkel atskirai susitiko su V. Janukovyčiumi. Tada sukurta intriga, esą A. Merkel atveža pasiūlymų paketą. Tačiau tokios įžvalgos nepasiteisino ir liko tik gandais.

M. Laurinavičiaus nuomone, V. Janukovyčius nekeičia savo pozicijos, bandys toliau ieškoti galimybių už savo pasirinkimą gauti didžiausią kainą. „Mano vertinimu, jis stumia save į kampą. Šiuo atžvilgiu visiškai sutinku su prezidentės Dalios Grybauskaitės pareiškimu – jo politika veda į niekur“, - dėstė M. Laurinavičius.

Apžvalgininko teigimu, D. Grybauskaitė penktadienį pasakė, ką galvoja ES – „mes suteikėme visas galimybes, jei nenorite - prašom, tai jūsų pasirinkimas“.

M. Laurinavičius sako, kad ES nesivelia į turgų su Rusija. „Mano požiūriu, šitas turgus inicijuotas paties V. Janukovyčiaus, manau, Vladimiras Putinas tik suteikė V. Janukovyčiui galimybę tą turgų dar labiau išeksponuoti ir padėjo jo derybinėms pozicijoms. Bet nėra taip, kas dažniausiai sakoma – kad Rusija privertė V. Janukovyčių taip pasielgti. Mano nuomonė visiškai priešinga – V. Janukovyčius taip pasielgė pats“, - kalbėjo apžvalgininkas.