Spaudos konferencijoje trečiadienį CS paskelbė pareiškimą, kuriame valdančiosios daugumos bandymas parduoti paskutinį nepriklausomos Lietuvos laivyną vadinamas "nusikalstama veikla".

Centro frakcijos narys Vytautas Čepas sakė, kad "Lisco" dabar turi 35 laivus, jos turtas vertas daugiau nei 715 mln. litų, o įstatinis kapitalas - daugiau kaip 534 mln. litų. Be to, pasak jo, bendrovė į valstybės biudžetą kasmet sumoka apie 100 mln. litų mokesčių.

Todėl CS nesupranta, kodėl pelningai dirbančią, mokesčius ir dividendus valstybei mokančią įmonę ruošiamasi parduoti niekur neregistruotam Izraelio ir Danijos konsorciumui. Turto fondo duomenimis, konsorciumas "B. B. Bredo B. V." registruotas Olandijoje.

Oficialiai nepatvirtintomis žiniomis, "B. B. Bredo B. V." 75 proc. 400,74 mln. litų nominalios vertės "Lisco" akcijų (40 mln. 073 tūkst. 644 akcijas) ketina įsigyti už 200 mln. litų.

"Vienintelis didelis, galingas, turintis rinką ir gerą verslą laivynas pusvelčiui kišamas į labai abejotinos, neregistruotos užsienio kompanijos rankas", sakė V. Čepas.

CS pareiškime teigiama, kad jei "Lisco" privatizavimo procesas nebus sustabdytas, bus uždarytos dvi linijos, ir tai neigiamai atsilieps ne tik šalies biudžetui, bet ir šiose linijose dirbantiems žmonėms.

Be to, pasak V. Čepo, jei laivynas bus parduotas, visi laivai atiteks užsienio bendrovėms, ir Lietuvos vėliava jų bokšteliuose neplevėsuos. C entristai mano, kad tuomet Lietuva išnyks iš pasaulio žemėlapio kaip jūrų valstybė.

"Bus keli privatūs laiveliai, kurie plaukios mūsų pakrantėm ir gaudys menkes ir strimeles. Tai nėra jūrinės valstybės požymis, tai nėra jūrinės valstybės simbolis", kalbėjo V. Čepas.

CS reikalauja nutraukti "Lisco" privatizavimą, kol nebus paruošta visa įstatyminė bazė, suteikianti galimybę išsaugoti nacionalinį šalies laivyną. Generalinės prokuratūros, Valstybės kontrolės ir kitų valstybinių institucijų prašoma skubiai ištirti Valstybės turto fondo veikos skaidrumą privatizuojant strateginius Lietuvos objektus.

Vyriausybei neįvykdžius CS reikalavimo, naujajame Seime sąjungos nariai sieks, kad sandoris būtų panaikintas.